תמר, עינייך הטובות לא הסגירו את צרותייך

מבט מקרוב על הטרגדיה בבית דגן • חשש למחדל: לפני כחודש הוא שוחרר מאשפוז בבי"ח פסיכיאטרי לאחר שרופאיו קבעו - "אינו מסוכן"

תמר ששון ז"ל, זירת הרצח // צילום: גדעון מרקוביץ' // תמר ששון ז"ל, זירת הרצח

"שנה טובה וחתימה טובה", איחלת לי כשנפגשנו אצל חדד הירקן בערב יום כיפור. כמו תמיד חיבקת את חיבוקך החם והאמיץ, וכמו תמיד נישקת - כי כזו היית, אימהית ומנשקת. שאלת אותי לשלום הילדות, והרחת את הכוסברה הטרייה ואת הנענע, ואני החזרתי לך בברכת "שנה טובה וחתימה טובה, תמר", כי כמו תמיד העובדה שהשם היפה שלך ניתן לך לפני 71 שנה הקסימה אותי. ואל תוך ימי החג, את אינך.

רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק

צילום: משה בן שימחון

שנה טובה כבר לא תהיה לך אישה יקרה, ונראה שנחתמת למוות באותו יום הדין של הכרעת כף המאזניים, ואין לי מושג על מה ולמה כך נחתמת, רק תמונת חיוכך החם וסירובך המתמיד לטרמפים שהייתי מציעה לך ברחבי היישוב כי "זה בריא ללכת ברגל", לא מרפה מאז בוקר האתמול. "רצח של אלימות במשפחה" צרחו קבוצות הווטסאפ המודאגות של תושבי בית דגן, מכילות בתוכן את הדיסוננס הבלתי מתקבל על הדעת הקיים בצמד המילים: "אלימות במשפחה". היישוב האינטימי והפמיליארי שלי עולה לכותרות בבוקר של חול המועד, ובתוך דקות אחדות אנחנו מבינים שזו "תמר ממעון ויצו". זה לא יכול להיות.

"הכתובת היתה על הקיר" יגידו כולם, אבל הקיר הזה, השברירי והאטום, שהכיל את צרותייך שחיוכך הגדול ועינייך הטובות לא הסגירו, הוא התמוטט לו מזמן כנראה, לא עמד בעומס האזהרות, ועכשיו נותרנו עם השאלה המציקה: איך לא נמנע המוות הכה מיותר שלך על ידי מי שבעורקיו זורם דם מדמך, על ידי מי שלא יהיה כשיר ליתן את הדין על מעשיו.

שנים רבות עבדת שם במעון, שתי בנותיי הקטנות עורסלו אל חיקך בתינוקייה, אכלו יום־יום את שהפלאת לבשל. אישה קטנת קומה, חייכנית, מלאת שמחת חיים, סבתא'לה שכזו שכל אמא היתה רוצה לצידה. בכל יום שישי הייתי נכנסת למטבח המנצנץ של המעון כדי לראות אותך אופה את החלות הקטנות של יום שישי, ואיך לא ויתרת ללימון של סלט הגזר, והכל נעשה מתוך אהבת אדם גדולה שהכנסת לתוך המזון של ילדינו. ועכשיו את אינך.

בני המשפחה הכואבים, אתמול // צילום: גדעון מרקוביץ'

"הזהרנו שהוא מסוכן, אך הרופאים שיחררו אותו"

"אף גורם לא הקשיב לנו", מיררו בבכי אתמול בני משפחתה של תמר ששון (71) שנרצחה באמצעות מוט על ידי אחיה י', גבר בן 58 הלוקה בנפשו. הרצח הבלתי נתפס בוצע לעיני אמה ס' בת ה־90, שנפצעה בעצמה באורח קל. "הכתובת היתה על הקיר", אומרים בני משפחת ששון, "לפני חצי שנה הוא תקף את אותה אחות והרופאים שיחררו אותו לאחר שציינו כי הוא אינו מסוכן".

יושב בשקט בסלון בית אמו, מעשן במקטרת ופניו שלוות, כשגופת אחותו מוטלת מטרים ממנו. זה המראה הבלתי נתפס שבו נתקלו השוטרים שהגיעו ללכוד את החשוד ברצח. הקריאה הראשונה במשטרה ובמד"א התקבלה על ידי שכנים, שהבחינו באם המשפחה כשהיא בבית כנסת סמוך לביתה, מגוללת ברעד את הסיוט אשר עבר עליה. 

שוטרים שהגיעו למקום מצאו את החשוד לצד אחותו כשהוא אוחז במוט דמוי חרב. הוא נאזק במקום והועבר לחקירה. פרמדיק מד"א דורון מרגיטאי: "מצאנו אישה מחוסרת הכרה ועם סימני אלימות קשים. נאלצנו לקבוע את מותה. אישה מבוגרת נוספת היתה נסערת וטופלה על ידינו". בהמשך פונתה האישה, אם החשוד והנרצחת, לביה"ח אסף הרופא.

במארס הוגש כתב אישום נגד החשוד לאחר שהגיע לבית אחותו ושהתחיל ויכוח ביניהם. לפי האישום, "החשוד השתולל, שבר חפצים בבית ואז אחותו אמרה כי תזמין משטרה. הוא אמר לה כי אם תקרא לשוטרים הוא ירצח אותה. אז נטל החשוד סכין וניסה לדקור את אחותו. בני משפחה תפסו את החשוד וכששוטרי משטרת ראשל"צ הגיעו למקום הוא תקף אותם". משטרת מרחב השפלה תבקש הבוקר מבימ"ש השלום בראשל"צ להאריך את המעצר של י'. אך ספק רב אם החשוד יישפט, מכיוון שבעבר אותו בית משפט הורה לבטל את האישום נגדו, לאחר שהוגשה חוות דעת פסיכיאטרית שלפיה הוא אינו כשיר לעמוד לדין.

לפני כשלושה שבועות, צוות של משרד הבריאות והמוסד שבו שהה י' הורה לשחררו בטענה כי אינו מסוכן. אתמול נמסר ממשרד הבריאות כי מפאת חיסיון הם אינם יכולים למסור פרטים וכי המקרה בבדיקה. בני המשפחה המזועזעים הוסיפו כי כבר לפני כ־15 שנים הוא נשלח לאשפוז לאחר שכמעט רצח אדם. לדבריהם, "ביקשנו שהוא לא ישוחרר, היא נרצחה רק בשל ההחלטות של רופאים". 

שלומי דיאזטעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר