איראן סוערת: מי יחליף את חמינאי ה"גוסס"?

מבול צילומים של מנהיגים איראנים לצד מיטתו של המנהיג העליון החולה מעורר סימני שאלה לגבי חומרת מצבו • בטהרן חוששים שתקופת מעבר ארוכה תוביל לאי יציבות • המועמדים: שהרודי, רפסנג'ני ולריג'אני • הערכה: השפעתו של היורש - תהיה נמוכה מזו של חמינאי

צילומים נדירים מהרפובליקה האיסלאמית // צילום: אי.אף.פי // צילומים נדירים מהרפובליקה האיסלאמית

האם איראן כבר מתכוננת ליום שאחרי עלי חמינאי? צילומים של המנהיג העליון כשהוא נראה חלש וחולה במיטתו מעוררים סימני שאלה לגבי חומרת מצבו, וכמובן נותנים את יריית הפתיחה למאבק ירושה בצמרת ההנהגה של הרפובליקה האיסלאמית.

צילום: רויטרס

בתחילת החודש שעבר הפתיע חמינאי כשאמר שהוא הולך לעבור ניתוח וביקש מהעם האיראני להתפלל עבורו. צמרת ההנהגה, כולל הנשיא חסן רוחאני, והנשיא לשעבר מחמוד אחמדיניג'אד, שיחסיו עם האייתוללה היו מתוחים, שהו לצד מיטתו של חמינאי בן ה-75 והקפידו להצטלם לידו. התמונות הציפו את עיתונאי איראן. הבליץ התקשורתי רק הגביר את סימני השאלה והעלה באיראן חשש של ממש לחיי חמינאי.

הסתלקותו של חמינאי צפויה להצית מאבק ירושה לא פשוט בתוך משמרות המהפכה, שיצטרכו למצוא יורש במהירות אם ברצונם להימנע מי יציבות פוליטית וכלכלית ברפובליקה. "סוגיית המצב הבריאותי של מנהיגים במדינות לא-דמוקרטיות קשורות קשר ישיר לביטחון הלאומי של המדינות הללו", אמר לסוכנות רויטרס מהדי חלאג'י, בכיר לשעבר במכון וושינגטון למדיניות במזרח התיכון.

נשיא איראן רוחאני עם חמינאי החולה במיטתו // צילום: אי.אף.פי

שולט מאז 1989

חמינאי הוא המנהיג העליון השני בלבד של איראן מאז המהפכה ב-1979. הוא ירש את מקומו של רוחאללה חומייני לאחר מותו ב-1989. המנהיג העליון באיראן נבחר על ידי "מועצת מומחים" שמורכבת בעיקר על ידי פקידים ותיקים מאוד במשמרות המהפכה. לאחר שרוחאני ניסה בשנה האחרונה להפחית את מעורבות משמרות המהפכה בסוגיות כלכליות ובנושא פרויקט הגרעין, אך הפקידים דחו בחריפות ניסיונות אלו, לכולם באיראן ברור שמשמרות המהפכה ייקחו חלק פעיל בבחירת היורש.

"זה בלתי סביר בעליל שהם יסתכלו מהצד על הליך בחירת המנהיג", אמר קארים סדג'אפור, מומחה לענייני איראן במכון קרנגי לשלום בינלאומי. עלי אנסארי מהמכון ללימודי איראן באוניברסיטת סנט אנדרוז בארה"ב הוסיף: "זה לא לא הולך לעבור חלק, יהיה מאבק מאוד מכוער". הליך בחירת היורש הסתבך עוד יותר כאשר בתחילת חודש יוני נפל לתרדמת האייתוללה מוחמד ראזה קאני, ראש מועצת המומחים. 

אחד המועמדים לתפיסת מקומו של חמינאי הוא האיתוללה מחמוד האשמי שהרודי, לשעבר בכיר במועצת המומחים. הוא נתפס כמועמד המועדף על חמינאי, ועל פי דיווחים זוכה גם לתמיכה הקריטית של משמרות המהפכה. מועמד נוסף הוא עלי אכבר רפסנג'ני, נשיא איראן בין השנים 1989-1997, אך גילו המבוגר, 80, עשוי לעמוד לרעתו. מועמד שלישי לתפקיד הוא האייתוללה סאדק לאריג'ני, ראש המועצה המשפטית של איראן שמונה לתפקיד פעמיים על ידי רוחאני.

יהיה המחליף אשר יהיה, באיראן מעריכים שהמנהיג העליון החדש לא ייהנה מהכוח שהיה שמור לחומייני ולחמינאי. "משמרות המהפכה יבחרו ככל הנראה מועמד שישרת את האינטרס שלהם, ולא ייקח לעצמו כוח", אומר חלאג'י, "אף גוף בעל השפעה באיראן לא רוצה מנהיג שהוא לא יכול לשלוט עליו".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר