והבשורה הטובה: הרוב מעדיפים לחיות - בישראל

61% מעדיפים לגור בישראל אבל מצב הרוח לא מרומם - מודאגים מיוקר המחיה

 ,

הנה החדשות הטובות: רוב מוצק של הציבור בישראל - 54%, אומרים שישראל היא מקום שטוב לחיות בו (לעומת 33% שלא חושבים כך). וכאשר מחדדים את השאלה הזו, בהינתן ברירה בידי הנשאל היכן היה מעדיף לחיות: בישראל או בחו"ל, רוב משמעותי של 61% מצהיר שהוא חי בארץ מבחירה, ושהוא מעדיף לחיות כאן, בארץ, על פני מגורים בחו"ל. 

רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק

רק 24% היו מעדיפים לחיות בחו"ל ו־15% מתלבטים או לא קבעו עמדה. כך מעלה סקר "ישראל היום" לקראת השנה החדשה, שנערך באמצעות "הגל החדש".

בהכללה, קשה לומר שמצב הרוח של הציבור מרומם במיוחד לקראת השנה החדשה; מדויק יותר להגדיר אותו כ"ככה וככה". בנושאים מסוימים הוא לא משהו; באחרים, כאמור, המצב מעודד יותר. אחת הדאגות הבולטות של הציבור, כפי שהיא משתקפת בתוצאות הסקר, היא החשש מפני חידוש האש בדרום: רוב מכריע של הנשאלים - 70%, סבור שכבר בשנה הבאה יתחולל סבב נוסף של לחימה עם הפלשתינים. רק 13% חושבים שלא יהיה עימות נוסף בשנה הבאה. 

בהינתן שזו התחושה הרווחת, לא מפליא שחמאס מוגדר כאויב המר ביותר של ישראל על ידי כמעט מחצית ממשתתפי הסקר (47%). איראן במקום השני (20%) וחיזבאללה בשלישי (14%). ארגון דאעש, שעושה כל כך הרבה כותרות בעולם בתקופה האחרונה, לא מותיר רושם רב על הישראלים; רק 8% רואים בו איום קרוב ומשמעותי.  

כמובן שלמסקנות הללו יש השפעה ניכרת על מצב הרוח הלאומי והאישי גם יחד. 42% ממשתתפי הסקר אמרו כי בהשוואה לשנה שעברה, הם אופטימיים פחות באשר לעתידה של המדינה, ורק 13% אמרו שהם אופטימיים יותר במבט קדימה. מידת האופטימיות של 44% לא השתנתה בתשע"ד. 

באשר למצב האישי של המשתתפים בסקר, החדשות טובות מעט יותר: 34% אמרו שהם אופטימיים יותר מבעבר לעומת 26% שאמרו שהם אופטימיים פחות. כלומר: מגמה הפוכה לאופטימיות ה"לאומית". 

זוהי תוצאה מעניינת, משום שהיא מצביעה על כך שהנסקרים מעריכים שמצבם האישי יכול להשתפר גם במקרה שמצבה של המדינה יידרדר. 

•   •   •

הציבור, ככלל, גם אינו מאמין שתהיה התקדמות משמעותית במו"מ המדיני בשנה הבאה. 27% מעריכים שלא תהיה כל התקדמות, 60% מעניקים להתקדמות סיכוי נמוך. 5% מעניקים לה סיכוי גבוה, ורק אחוז אחד בטוח שתהיה התקדמות במו"מ המבקש לסיים את הסכסוך הישראלי־פלשתיני. 

האופטימיים שבנו יכולים למצוא נחמה פורתא בכך ש־60% בכל זאת נותנים למו"מ סיכוי מסוים, גם אם נמוך. אם מצרפים אליהם את אלה שמאמינים בו יותר, אפשר לומר ששני שלישים מהציבור נותנים למו"מ המדיני סיכוי כזה או אחר. 

מבין הנושאים שהדאיגו את הישראלים בשנה שעברה בלטו יוקר המחיה (35%) והמצב הביטחוני (34%); בשנה הבאה, מעריכים הנשאלים, יוקר המחיה ימשיך לככב כנושא המדאיג מספר אחת: 39% סבורים כך, ואילו המצב הביטחוני נדחק מעט לאחור - 31% מעריכים שידאיג אותם בשנה הבאה. 

השחיתות השלטונית נמצאת במקום השלישי במצעד הדאגות של הנסקרים, גם ביחס למה שהתרחש בעבר (15%) וגם בנוגע לעתיד לקרות (10%). 

•   •   •

עלייה מסוימת נרשמה בדאגה לעתיד מפני גילויי אנטישמיות בעולם מ־7% ל־9%. לגבי הקשר עם יהודי התפוצות, הנשאלים חלוקים בדעתם. אמנם רוב (51%) מצהיר שהוא מרגיש קרוב ומחובר אל העם היהודי בעולם, אבל 45% אומרים שהם לא מרגישים קירבה מיוחדת לאחיהם בגולה. 

ייתכן כי תזמון הסקר, זמן קצר אחרי מבצע צוק איתן, שבו נחשפו חילוקי דעות לא פשוטים בין ישראלים ליהודי התפוצות, השפיע על התוצאה.

למרות דברים אלה, מרבית הנשאלים קרובים יותר לדתם מאשר לאזרחותם - 57% רואים עצמם קודם כל יהודים ורק אחר כך ישראלים, לעומת 35% שחושבים ההפך: אלה קודם כל מרגישים ישראלים ורק אחר כך רואים עצמם יהודים. 

שנה טובה לעם ישראל!

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר