שִׂים לֵב: בְּאֲתָר זֶה מֻפְעֶלֶת מַעֲרֶכֶת נָגִישׁ בִּקְלִיק הַמְּסַיַּעַת לִנְגִישׁוּת הָאֲתָר. לְחַץ Control-F11 לְהַתְאָמַת הָאֲתָר לְעִוְורִים הַמִּשְׁתַּמְּשִׁים בְּתוֹכְנַת קוֹרֵא־מָסָךְ; לְחַץ Control-F10 לִפְתִיחַת תַּפְרִיט נְגִישׁוּת.

קיבלו קדימות לדימות: MRI לחיילים בלבד

לראשונה: אחד ממכשירי הסריקה יוצב בבסיס צריפין ויעמוד לרשותם הבלעדית של המשרתים בצה"ל • המשמעות: התורים לבדיקות יתקצרו משמעותית, והחיילים לא יצטרכו להמתין עוד במשך שבועות ארוכים • ארבעה מכשירים נוספים נרכשו עבור בתי החולים הממשלתיים

צילום: דובר צה"ל // במקום להתייצב באמצע הלילה - זמינות של ימים. חייל נבדק במכשיר החדש ,
צילום: דובר צה"ל // במקום להתייצב באמצע הלילה - זמינות של ימים. חייל נבדק במכשיר החדש

כמעט כל מי ששירת בצה"ל מכיר את התופעה הזו מקרוב: חייל שסובל ממחושים מנסה לקבוע תור כדי לאבחן את מקורם. עד שמגיע המועד לפגוש את הרופא, הבעיה חלפה מזמן ואולי כמה חדשות תפסו את מקומה. אבל החידוש הבא צפוי לצמצם משמעותית את היקפי התופעה - לראשונה ייכנס לשימוש מכשיר MRI, שמטרתו לבצע בדיקות לחיילים בלבד.

רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק

מדובר באחד מחמישה מכשירי MRI שנרכשו לאחרונה. ארבעה מהם ייקלטו בבתי החולים הממשלתיים: אחד החל לפעול בבית החולים הלל יפה בחדרה, ומכשירים נוספים מתוצרת פיליפס נרכשו עבור בתי החולים זיו בצפת, וולפסון בחולון ופוריה בטבריה. רוב עלות הרכש הגיע מתרומות לבתי החולים. המכשיר הנותר, שישמש את החיילים בלעדית, הוא MRI נייד. הוא נרכש על ידי מכון מור, הוחכר על ידי צה"ל והוצב בבסיס צריפין. 

כאמור, המתנה לבדיקות MRI שאינן דחופות יכולה להימשך כיום שבועות ארוכים. לעיתים החולים אף נקראים להתייצב לבדיקה באמצע הלילה, במטרה לנצל את המכשירים הקיימים "מסביב לשעון". עד כה פעלו בישראל 18 מכשירי MRI, כולל ארבעה מכשירים ניידים שבהם חלקו בתי חולים בצפון, בעמק, בדרום ובמרכז. 

"זו הפעם הראשונה שיש מכשיר MRI שמיועד לבדוק חיילים בלבד", מסביר ראש מערך הדימות בחיל הרפואה, סא"ל מישל סומך, "שמנו לב שבשנתיים האחרונות יש פערים בזמינות בדיקות אלה, בייחוד לחיילי צה"ל. מצאנו את עצמנו שולחים חיילים ל־MRI בשלוש־ארבע לפנות בוקר, עם תורים של חודשיים".

לדבריו, הבדיקה נדרשת כדי לאפשר לחייל לחזור לקורס תובעני, לסיים הליך גיוס ועוד. בצה"ל משתמשים בה בעיקר כדי לזהות שברי מאמץ ובעיות נוירולוגיות. "שברי מאמץ הם פגיעה שאופיינית מאוד לחיילים בשלבים שונים של השירות", הוא אומר, "המערכת  יכולה לזהות אותם וגם פגיעות מפרקים, עמוד שדרה, כתפיים וברכיים. היא גם מסייעת לאבחון כאבי ראש, התעלפויות ומיגרנות". סא"ל סומך מעריך כי עלות הבדיקות עבור מערכת הביטחון תופחת כעת בכ־30 אחוזים, "ומעכשיו נספק רפואה טובה וזמינה, עם תורים בסדרי גודל של ימים".

"נגמרו התירוצים"

אלא שלא מדובר בבשורה למשרתים בצבא בלבד: בבתי החולים שקלטו את המכשירים החדשים מברכים על המהלך ומדברים על תרומה גדולה לחולים. "מערכת MRI תביא לשדרוג משמעותי ביכולות האבחון והטיפול בחולים שבהם הבדיקה נדרשת, וכמובן תתרום לשיפור זמינות השירות לאוכלוסייה שאותה משרת המרכז הרפואי", אומר מנהל בית החולים הלל יפה, פרופ' מאיר אורן, "אין ספק כי השירות ישפר את איכות חייהם של מטופלים רבים באזור, שנאלצו עד היום להיעזר בשירותי MRI נייד בזמינות לא מספקת, לפעמים הרחק ממקום מגוריהם".

מנהל בית החולים וולפסון, ד"ר יצחק ברלוביץ', דיבר גם הוא ברוח זו. הוא ציין כי ריבוי המכשירים יאפשר ביצוע בדיקות MRI לגילוי מוקדם של סרטן השד בקרב נשים הנושאות את המוטציה בגנים BRCA1/2, אשר מעלה את הסיכון לחלות. "עד כה היה קושי להשיג את הבדיקה בשל מחסור במכשירים", פירט, "עכשיו נגמרו התירוצים". 

מאמצי הצטיידות 

למרות הכל, הנתונים לגבי כמות מכשירי MRI בישראל אינם מעודדים. בהשוואה למדינות ה־OECD ולפני התוספת הנוכחית, אנו במקום השלישי מהסוף בכמות המכשירים  - ומקדימים רק את הונגריה ומקסיקו. לשם השוואה, כמות המכשירים בארה"ב גדולה פי 11 מבארץ. בישראל היה היחס שלושה מכשירים למיליון נפש, בשעה שממוצע ה־OECD עומד על 14 מכשירים לכמות זו. גם בשקלול התוספת, ישראל לא מתקרבת לממוצע המדינות המפותחות. 

בארץ קיימת הגבלה על מספר מכשירי MRI המותרים לשימוש, בשל מחירם הגבוה ובשל רצון להגביל את כמות הבדיקות בהם. כיום התקנות מאפשרות רכישת מכשיר אחד לכל 371 אלף נפש.

במשרד הבריאות סבורים כי "יש להעלות את מספר המכשירים הפעילים בישראל. שרת הבריאות יעל גרמן ומנכ"ל המשרד פרופ' ארנון אפק נמצאים בהתדיינות עם משרד האוצר על מנת לעשות זאת".

ומה אומרים בינתיים אלו שאמורים להיבדק באמצעות MRI? "אף שבשנים האחרונות עלה מספר מכשירי MRI בארץ, לצערנו אנו נתקלים במקרים שבהם קופות החולים מסרבות לאשר ביצוע בדיקת MRI, גם כשיש המלצה והפניה מהרופא", אומר יו"ר האגודה לזכויות החולה שמוליק בן־יעקב, "אם קיים צורך רפואי מוצדק ואין בדיקה חלופית, אפשר לפנות לנציב קבילות הציבור או להסתייע בעמותות החולים, ובהן האגודה לזכויות החולה".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר