חינוך מאוחד

במערכת החינוך לומדים כ־200 אלף תלמידים עם צרכים מיוחדים • משרד החינוך שואף לשלב רבים מהם במערכות החינוך הרגילות, כדי לאפשר לתלמידים להיחשף זה לזה ולפתח סובלנות הדדית • גם לקויי הראייה יזכו השנה להזדמנויות שוות

צילום: gettyimages (אילוסטרציה) // "שילוב התלמידים - אתגר מורכב" ,
צילום: gettyimages (אילוסטרציה) // "שילוב התלמידים - אתגר מורכב"

במערכת החינוך לומדים כ־200 אלף תלמידים עם צרכים מיוחדים, אשר חלקם משולבים במערכת החינוך הרגילה וחלקם לומדים בבתי ספר מיוחדים. המגמה במערכת החינוך היא שילוב התלמידים המיוחדים בבתי הספר הרגילים, מתוך רצון לקרב בינם לבין התלמידים שאינם בעלי לקויות. לצורך מטרה זו הוקמו לאחרונה קמפוסים משולבים, שבהם מסגרות של חינוך מיוחד משולבות עם מערכות של חינוך רגיל עם מתחמים משותפים. 

"מדובר בבית ספר מיוחד בתוך בית ספר רגיל, והתלמידים במקום מנהלים חיים משותפים", אומרת נירית גולוב, מפקחת באגף חינוך מיוחד במשרד החינוך. "התלמידים לא חוו חוויה משותפת עד כה, וכעת ילדים עם תפקוד נמוך נחשפים לילדים עם תפקוד גבוה, ולהפך. יצירת מתחמים משותפים ללמידה ולחברות בין נוער רגיל למיוחד מקנה לנוער הרגיל התפתחות אישיות סובלנית יותר, מאפשרת להם לקבל כחלק מהחיים, ומפתחת מיומנויות של שיח ושל תקשורת מול אנשים מורכבים הזקוקים להנגשה. כך גם מוענק ערך חינוכי לעתידם". 

בשנת הלימודים הנוכחית נפתח בית ספר על־אזורי לתלמידים עם אוטיזם בתפקוד נמוך בכפר הנוער כדורי שבצפון. התלמידים אוכלים בחדר האוכל עם תלמידי כדורי, נהנים מהמשק החקלאי - רפת, דיר, אורווה ומטעים - משולבים בהווי הכפר בהתאם ליכולתם ומתנדבים לצד תלמידי כדורי.

משרד החינוך השקיע 13 מיליון שקלים בבניית בית הספר, הכולל עשר כיתות ומתקנים מיוחדים. בית הספר נותן מענה לתלמידים עם אוטיזם מכיתה ז' עד גיל 21. לשנת תשע"ה קלט בית הספר כ־25 תלמידים ובשלוש השנים הבאות הוא צפוי להתרחב ולקלוט כ־70 תלמידים.

תחושת שייכות ושוויון

ד"ר בני פישר, ראש המינהל לחינוך התיישבותי ופנימייתי במשרד החינוך, מדגיש כי מדובר במגמה ארוכת טווח של המינהל, שעתידה להתרחב. "זהו מודל חינוכי שנובע מתפיסה ערכית וחברתית המבקשת ליצור בין התלמידים חיבור משמעותי, שיש בו קבלה, נתינה ותרומה הדדית של כלל השותפים, מהחינוך הרגיל ומהחינוך המיוחד". 

לדבריו, מודל זה נוסה לראשונה בבית ספר לאוטיסטים שהקים המינהל בכפר הנוער "חוות הנוער הציוני" בירושלים. בעקבות הצלחתו הוקם השנה בית הספר בכדורי, ובשנת תשע"ז מתכנן המינהל להקים בית ספר לתלמידים עם הפרעות נפשיות בקמפוס של בית הספר האזורי "מבואות נגב" שבדרום.

אביה של אחת התלמידות בכדורי אומר כי מדובר ביוזמה חשובה, שתסייע מאוד לילדים בהיבט הלימודי ובעיקר בהיבט החברתי. "בית הספר יאפשר לילדים שלנו ללמוד במוסד חינוך איכותי, להרגיש שווים ולחוש תחושת שייכות למשפחה אחת גדולה, משפחת כדורי".

הלל הילמן, מנהל כפר הנוער כדורי, מספר: "הקמת בית הספר היתה אתגר מורכב מאוד הן מהבחינה הפיזית והן מהבחינה הפדגוגית. כבית ספר ניסויי רב־תרבותי, הקולט תלמידים בני כל המגזרים, אני בטוח שתלמידי כדורי והצוות החינוכי יקדמו בברכה את התלמידים החדשים ויצליחו ליצור שילוב שיתרום מבחינה חינוכית וערכית לכל הצדדים, ברוח שהתווה משרד החינוך - 'האחר הוא אני'".  

לא רק תלמידי החינוך המיוחד יזכו השנה להזדמנות שווה להשתלב במוסדות החינוך הרגילים. חוזר מנכ"ל חדש מחייב את בתי הספר להעניק הזדמנות שווה גם לתלמידים עיוורים. בישראל לומדים כ־2,730 תלמידים לקויי ראייה ועיוורים, כמחציתם בכיתות רגילות. בשנים קודמות קיבל משרד החינוך אחריות לתרגום ספרי הלימוד לכתב ברייל לתלמידים עיוורים, והנגיש ספרים מוגדלים וספרים מוקלטים לתלמידים לקויי ראייה בהתאם להחלטה המקצועית של המורה התומכת. השנה מחויבים בתי הספר להנגיש כל חומר לימודי הניתן לתלמיד עם לקות ראייה בהתאם לצרכיו, כדי לאפשר לו למידה עצמאית איכותית תוך כדי מיצוי יכולותיו.  

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר