"החוטפים הוכרחו להילחם אחד בשני": פרטים חדשים על השבי האכזרי

הדיילי מייל הבריטי מפרסם היום פרטים מצמררים על חייו ואחזקתו בשבי של ג'ון קנטלי, שהשבוע בסרטון שפרסם דאעש, פנה למצלמה וטען כי ננטש • " החוטפים עשו את הדברים המחרידים ביותר בעולם", מספר מקור

צילום: ג'טיאימג'ס (ארכיון) // ג'ון קנטלי בלונדון

כשידיו מונחות על כתפי הנסיך וויליאם והנסיך הארי, נראה ג'ון קנטלי הרגוע כשהוא מחייך למצלמה, כך בתמונה שמפרסם היום הדיילי מייל הבריטי. התמונה צולמה לפני שש שנים, ובה נראה צלם העיתונות המוחזק בשבי דאעש, עם בני המלוכה.

הטבע של דרום אפריקה, המספק רקע מדהים לפנים המחייכות, זהו ניגוד מוחלט לתמונות שנראות בסרטון שפרסם השבוע דאעש, ובו נראה הבריטי כשהוא טוען שהוא "ננטש" על ידי הממשלה. קנטלי, אופנוען מנוסה, ליווה את הנסיכים במסע צדקה שנמשך שמונה ימים – שתואר ע"י מארגניו כ"מבחן סיבולת" – ברחבי דרום אפריקה. הוא היה הצלם הרשמי של המסע.

קנטלי למד להכיר את הנסיכים היטב במהלך הנסיעות בטבע, שכללו יותר מ-70 נהרות, כשהארי שיתף אותו בתשוקה שלו לאופנועים. נסיעת השטח באופנועים נועדה לגייס כסף עבור ארגוני צדקה הגוללים את "סנטבל", הארגון שעוזר ליתומים בלסוטו, והוקם על ידי הארי, לזכר אמו. 

קנטלי נלקח בשבי עם חברו הטוב ג'יימס פולי

קנטלי סיפר לחבריו כמה "נחמדים וטבעיים" הם הנסיכים, מתנהגים "כאחד האדם". בעוד שהם לא היו מאז בקשר, הם מודעים למצוקתו. קנטלי נלקח בשבי ב-2012 עם העיתונאי האמריקני ג'יימס פולי. השניים היו חברים טובים, והיו באופוריה אחרי שלושה שבועות של דיווחים בנסיעתם הנועזת לסוריה מוכת המלחמה. 

קנטלי בלונדון // גטיאימג'ס

שניהם היו בסוריה לפני כן, ואפילו ובילו זמן ביחד באזור המלחמה בלוב. לכן השניים היו במצב רוח טוב ביום ההוא בנובמבר 2012, כשהם התכוננו לחזור הביתה. בדרך הם עצרו באינטרנט קפה, שם בילו שעות בשליחת סיפורים, שיחות עם חברים בסקייפ.

ואז הם עצרו מונית, ובזמן שהם היו בדרך לגבול עם טורקיה, מיני ואן מתוצרת יונדאי דהר בצד הדרך, ואילץ את המונית לעצור. בתוכו נסעו גברים עם פנים מכוסות במסכות, כשהם חמושים. לאחר שווידאו שהמערביים שילמו לנהג המונית, הקיצוניים הורו להם לצאת מהמכונית. 

המשפחה ביקשה לא לפרסם על חטיפתו

הם נצטוו לכרוע על הקרקע, ובן הלוויה המקומי שלהם נאלץ לכפות אותם, ואז נגררו לתוך המכונית. החוטפים אמרו לבן הלוויה הסורי שהם רוצים לקחת אותם "לחמש דקות, ולשאול אותם שאלה". אבל העיתונאים לא חזרו. מאז אותו אירוע מחריד בכביש סורי מאובד, מואפלות הידיעות על חטיפת קנטלי, לבקשת משפחתו והממשלה הבריטית. 

קנטלי השבוע בסרטון דאעש // רויטרס

ההסתרה התנפצה ביום חמישי, כשהוא הוכרח להקליט סרטון תעמולה מוזר, המבטיח שהוא חושף "שקרים" שסופרו ע"י התקשורת המערבית. ראשו של חברו פולי נערף בווידאו מחריד שפורסם באוגוסט. למרות זאת, קנטלי מופיע רגוע ובריא בסרטון החדש, ששוחרר לאחר עריפת ראשו של דיוויד היינס, עובד סיוע בריטי, וסטיבן סוטלוף, עיתונאי אמריקני. 

הדיילי מייל חושף היום שהאזרח הבריטי וחבריו השבויים חיים ב"גיהינום עלי אדמות", כך לפי מקורות ביטחוניים שמעורים בפרטים על החוויה הקשה שלהם, והוכרחו להילחם אחד בשני, להנאת לוחמי הג'יהאד. הדיילי מייל מספק תיאור מפורט ראשון של מה קרה לקנטלי ולאנשים האחרים.

העינויים החלו מיד

לאחר שקנטלי ופולי נשבו, הם הועברו מכלא לכלא על ידי החוטפים לפני שעברו לידי דאעש. העינויים החלו כמעט מיד, בפיקוח הג'יהאדיסטים הבריטיים שדבק בהם הכינוי "הביטלס". קנטלי ופולי "הוטבלו במים" – טכניקת עינוי שמחקה טביעה, ובה הקורבן נקשר, ופיו ואפו מכוסיםם, בזמן שליטרים של מים נשפכים על פניו. הם חושמלו, נורו בטייזרים, אחרי שנגררו מהתאים שלהם כדי "להיענש" על כל התנהגות שהשובים שלהם החליטו שהיא הפרת החוקים. 

"העינויים במים בוצעו פעמיים או שלוש", אמר גורם שהיה בקשר עם השבויים הזרים לדיילי מייל, והוסיף כי "החוטפים עשו את הדברים המחרידים ביותר בעולם – הם פסיכופתים". 

ארבעה חודשים אחרי שקנטלי ופולי נלקחו בשבי, שני אזרחים מערביים אחרים – הבריטי דייויד היינס ועובד סיוע איטלקי בשם פדריקו מוטקה – נכלאו באותו כלא סודי בסוריה. בשלב זה, שוביהם המציאו שיטה חדשה ומקאברית לעינויים. ארבעת בני הערובה אולצו לקחת חלק בתחרויות אגרוף אחד נגד השני – כמו העתקה חולנית של סרטים כמו "מועדון קרב".

החטופים נאבקו אחד בשני

לפי מקורות אמינים, קנטלי ופולי אולצו להילחם אחד בשני. במהלך קרבות ברבריים אחרים, הם הונחו להילחם נגד היינס ומוטקה. קרבות אלה התקיימו כדי לשעשע את השובים הבריטיים, שאחד מהם כנראה היה מתאבק בבריטניה, לפני שעזב כדי להצטרף לדאעש. 

במהלך הקרבות, לוחמי הג'יהאד הידועים בשם "הביטלס הבריטים" צפו מלמעלה כדי לקבל תצוגה טובה יותר של הקרב. לדברי מקורות שדיברו ישירות עם חלק מבני הערובה, האנשים היו "כה מותשים, שהם לא ידעו מה הם עושים. הם לא יכלו להתאמץ, כיוון שעונו כל כך באכזריות". 

אבל האיסלאמיסטים הבריטיים היו נלהבים מהעינויים שלהם את בני הערובה, להנאת חבריהם. מוערך שבנקודה מסוימת הם הועברו מתפקידם לפקח על המערביים, בגלל האכזריות שלהם. "לוחמי הג'יהאד הבריטיים הסתבכו בגלל שהם נחשבו לכל כך אכזרים", אמר המקור. 

ממשלות אירופה שילמו כופר – בריטניה וארה"ב סירבו

מוטקה שוחרר מוקדם יותר השנה לאחר ששולם כופר, כנראה על סך 2.5 מיליון פאונד – ששולם ע"י הממשלה האיטלקית לאחר משא ומתן ישיר עם שוביו. 15 בני ערובה נוספים שוחררו לאחר תשלומים בסך 30 מיליון פאונד ע"י ממשלות אירופה, משפחות וקרנות ביטוח. בריטניה ואמריקה סירבו לשלם כל דרישות כופר עבור החטופים – עמדה שקנטלי תוקף, בסרטון שפורסם השבוע.

"ננטשתי ע"י הממשלה שלו", הוא אומר. "הגורל שלי מונח בידי דאעש. אולי אני אחיה, ואולי אני אמות. אין לי מה להפסיד", הוא אומר בסרטון, לאחר ששלושה מחבריו נרצחו. בתחילה נערף ראשו של פולי בסרטון שפורסם בחודש שעבר, שבו נראה לראשונה הג'יהאדיסט שזכה לכינוי "ג'יהאדי ג'ון". שבועיים לאחר מכן, סוטלוף נרצח. דייויד היינס היה הבא למות. 

"אין תסמונת שטוקהולם"

וידאו של אלן הנינג, 47 ממנצ'סטר פורסם גם הוא השבוע על רקע חששות שגם הוא יירצח. באשר לקנטלי, מצבו הגופני, למרות העינויים, אחרי כמעט שנתיים בשבי, נראה טוב. "לא הייתה שום תסמונת שטוקהולם", אמר מקור אחד, המתייחס למצב שבו בני ערובה הנצאים בשבי זמן רב מאמצים את האידיאולוגיה של שוביהם. "הוא לא הכין את הווידאו מרצונו החופשי".

חוש ההומור שלו אולי גם הוא עזר להישרדותו במשך זמן כה ארוך. "הביטלס אהבו אותו", אמר המקור. "הם אהבו את חוש ההומור שלו. הוא היה חביב שלהם, לפחות למשך זמן מה".

קנטלי הכיר את הסיכונים הכרוכים בנסיעה לסוריה. כצלם עיתונות מנוסה, שסקר את המלחמה באפגניסטן ובילה 5 חודשים עם הכוחות האמריקנים, קנטלי נלקח בשבי במקום אחר בסוריה רק ארבעה חדשים לפני שהוצא מהמונית ב-2012. הוא הוחזק במשך 6 ימים עם עמית הולנדי לאחר שנחטפו על ידי לוחמי ג'יהאד זרים, יחד עם עוד 15 בריטים, שנחשדו בכך שהם מרגלים.

איימו כל העת בעריפת ראש

לאחר שאיימו עליהם ברצח, השבויים היו בטוחים שהם הולכים להירצח. שוב, הלוחמים הבריטיים הוכיחו את מירב הסאדיזם כלפי השבויים. השניים היו מאוימים כל העת בעריפת ראשים. הם גם צפו בהוצאות להורג מדומות והוכו. 

"הם כל הזמן איימו עלינו במוות, תמיד מכינים את כלי הנשק, אומרים לנו לעמוד איפה שאמורה הייתה להתרחש ההוצאה להורג, ובאופן כללי שיחקו עם המוחות שלנו", כתב קנטלי לאחר ששוחרר. שניהם נורו ונפצעו במהלך ניסיון בריחה. לאחר הבריחה הכושלת, הם נלקחו בחזרה למחנה, שם אחד הפעילים שנטען כי הוא רופא, טיפל בפצעיהם.

ייתכן והדיווחים על השבי שלו, שפורסמו בסאנדיי טיימס וגם שודרו בראיונות בתחנות טלוויזיוה בינלאומיות, שמו את קנטלי תחת איום רב  והעלו שאלות בקשר לחזרתו. הרופא שהוא זיהה נעצר כשטס ללונדון כמה חודשים לאחר מכן, והואשם בכליאת שווא ובהיותו ג'יהאדיסט. 

איפה קנטלי כעת?

הרופא הכחיש כל מעורבות, ואמר כי היה במשימה הומניטארית בסוריה. התיק נגד הרופא ושני גברים נוספים נסגר ולא היו אישומים, בגלל שקנטלי לא יכול היה למסור עדות, כיוון שהוא נשבה שוב כשחזר לסוריה. החלטתו של קנטלי לדווח על תפקידם של אזרחים בריטים בחטיפתו,  והודאתו כי דיבר עם הרשויות על חוטפים, בלי ספק שמה אותו תחת סיכון כשחזר לסוריה.

איפה הוא עכשיו? ככל הנראה הוא הועבר לראקה, עיר סוריה מאובקת שבה יושבת כעת המפקדה של דאעש. מתחת לרחובות יש רשת מנהרות, שמחבלים משתמשים בה כדי לשנע אנשים ואמצעי לחימה. יש גם דיווחים כי בני הערובה מוחזרים מתחת לאדמה. מעל פני הקרקע, פחד שולט: על כל פשע מאוימים האזרחים בהוצאה להורג ומכות.

זוהי העיר שכרגע מתמקדים בה המפקדים הצבאיים בבריטניה ובאמריקה, שמחפשים את בני הערובה שנותרו בחיים. בנוסף לתקיפות אוויריות, מזל"טים שנועדו למעקב מרחפים כל הזמן מעל העיר. עכשיו רק נותר לחכות ולגלות אם הם ימצאו את ג'ון קנטלי בזמן כדי להציל את חייו.

השבוע לפני 13 שנה: מתקפת האנתרקס על ארה"ב

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר