מחקר: ממתיקים מלאכותיים עלולים לגרום לסוכרת

דיאטטי אבל מסוכן: מדעני מכון ויצמן גילו כי ממתיקים מלאכותיים עלולים להגביר את אי־הסבילות של הגוף לגלוקוז • הגורם: חיידקי מעי שמעורבים בתופעה

צילום: GrttyImages // ממתיקים מלאכותיים. לא כל כך בריא

מכה למשקאות הדיאט: מחקר חדש במכון ויצמן, שפורסם אתמול בכתב העת המדעי "Nature", מאשר את מה שטוענים הדיאטנים כבר כמה שנים - ממתיקים מלאכותיים עלולים לגרום למחלת הסוכרת. 

רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק

ייתכן שהממתיקים המלאכותיים, שמשווקים לחולי סוכרת או כתחליף דיאטטי לסוכר, מגבירים את האי־סבילות לגלוקוז ואת הסיכון לחלות בסוכרת ובמרכיבים של התסמונת המטבולית. את המחקר הוביל ד"ר ערן אלינב מהמחלקה לאימונולוגיה במכון ויצמן למדע, בשיתוף עם פרופ' ערן סגל מהמחלקה למדעי המחשב ומתמטיקה שימושית.

בשלב הראשון של המחקר נתנו המדענים לעכברים מים מהולים בשלושת סוגי הממתיקים המלאכותיים הנפוצים ביותר, במינונים שווי ערך להנחיות שמינהל המזון והתרופות האמריקני מאשר לשימוש. עכברים אלה פיתחו אי־סבילות גדולה יותר לגלוקוז, לעומת עכברים ששתו מים ומי סוכר. 

בהמשך בדקו המדענים את ההשערה שחיידקי המעיים מעורבים בתופעה, ואולי אף אחראים לה. ד"ר אלינב ופרופ' סגל גילו כי התופעה זהה בבני אדם באמצעות ניסוי מבוקר שערכו. רבים מהמתנדבים, אך לא כולם, התחילו לפתח אי־סבילות לגלוקוז כבר אחרי שבוע של צריכת ממתיקים. המדענים גילו שתי אוכלוסיות שונות של חיידקי מעי  אוכלוסייה אחת שהגבירה את האי־סבילות לגלוקוז, ואוכלוסייה שנייה שלא השפיעה על רמות הסוכר. 

"התוצאות מדגישות את חשיבות ההתאמה של תזונה לבריאותנו", אמר פרופ' סגל. "בחינה של נתונים אישיים עשויה לשנות את יכולתנו להבין כיצד אוכל ותוספי מזון משפיעים על בריאות האדם ועל הסיכון לחלות במחלות".

מהעוף הצלוי בתנור אפשר להכין יופי של סלטים לארוחת החג

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר