דיאטה? אחרי החגים

חגי תשרי אינם מועד טוב לשמירה על המשקל, הרי מי יכול לעמוד מול כל המטעמים שעל שולחן החג? • ובכל זאת, עם קצת מאמץ אפשר להקפיד במהלכם על תזונה נכונה שתקל את החזרה לשיגרה

צילום: GettyImages // אילוסטרציה

ראש השנה נחשב לחג עתיר קלוריות כשלשולחן החג מוגשים מנות ותבשילים. על אף הרצון, קשה לוותר על המאכלים האהובים. "ארוחת חג היא לא זמן טוב לדיאטה, אבל חשוב להקפיד בה על תזונה נכונה ובריאה", אומרת עופרי מנור, דיאטנית קלינית במכבי שירותי בריאות. "ארוחה כהלכתה בראש השנה יכולה להכיל אלפי קלוריות. אם נבצע שינויים סבירים בכמות ובסוג המנות שנבחר, נוכל לצמצם באופן משמעותי את מספר הקלוריות בארוחה".

העובדה שכל המאכלים האהובים מונחים לפנינו גורמת לנו לא פעם להתנפל ולטעום מהכל. מנור ממליצה לעצור, לבחון את המנות ולהניח בצלחת כף בלבד מכל דבר. "כך גם אם תטעמו מהכל, עדיין כמות הקלוריות הכוללת תהיה קטנה יותר מהרגיל".

ללעוס לאט וליהנות

גם לקצב האכילה יש השפעה רבה על מה שנאכל. "חשוב לא למהר, ללעוס לאט וליהנות מכל ביס. אם אוכלים מהר, דוחסים כמות אוכל גדולה ותחושת השובע מגיעה מייד בליווי תחושת כבדות לא נעימה".

על הסלטים הקנויים כדאי לוותר ובמקומם להעדיף סלטי ירקות עשירים בצבעים. "הכינו בבית את הסלטים משלל ירקות. ותרו על סלטים מוכנים דוגמת כרוב במיונז וסלט תפוחי אדמה. קערות סלט מירקות שונים יוסיפו ויטמינים וסיבים תזונתיים וערכם הקלורי יהיה נמוך מהסלטים המוכנים". הרימון בריא ועשיר בוויטמינים ובנוגדי חמצון. חשוב לאכול אותו בצורתו הטבעית כגרעינים, כך יישמרו הערכים התזונתיים ויתרונותיו הרבים.

אפשר להוסיף גרעיני רימון לסלט הירקות וליהנות מטעמו המיוחד בלי ייסורי מצפון. רטבים יכפילו את כמות הקלוריות בסלטים ולכן ממליצה מנור להסתפק בחומץ, בשמן ובמיץ לימון ולהימנע מוויניגרט הכולל מיונז. שתייה ממותקת נחשבת למלכודת קלוריות. "הכוונה לא רק לאותם משקאות ממותקים שאנחנו מכירים, אלא גם למיצים טבעיים קנויים או כאלה שמכינים בבית. כוס מיץ רימון מכילה 200-150 קלוריות לכוס, ואנחנו הרי נשתה לפחות שתי כוסות. לכן העדיפו משקאות דיאט, סודה או מים". 

לאכול לפני הסעודה

הדגים נחשבים לחלק בלתי נפרד מארוחת החג ואנו מברכים "שנהיה לראש ולא לזנב". הדגים דלים בשומן ובקלוריות וכוללים חומצות שומן רב בלתי רווי ושפע של מינרלים חיוניים לגוף, והם מסייעים להתפתחות הלב והמוח. "הדגים נחשבים מנה עיקרית משביעה, אבל לצורת ההגשה וההכנה של הדג השפעה על התרומה הקלורית שלו", אומרת חלי ממן, מייסדת קבוצות תמיכה לאורח חיים בריא. "כדי להרכיב ארוחה שתמקסם את התרומה של הדגים חשוב לבחור באופציה הצלויה או המבושלת ולא לטגן את הדגים".

כשמתבלים את הדג לצלייה, לבישול או לאפייה חשוב לשים לב לכמות השמן. יש למדוד את הכמות ולשים במתינות. אפשר לחזק טעמים על ידי תבלינים וירקות. הדג מהווה תחליף חלבון מצוין במקום העוף, הבשר האדום והקטניות. "הדגש על 'במקום'. לא צריך גם וגם. כשיש מגוון גדול של מנות אוכלים יותר ובסופו של דבר מגיעים לעודף של קלוריות. הדג מהווה מנה עיקרית חגיגית, קלה ולא מרדימה. ארוחת חג המורכבת מדג ומסלט גדול לידו תהיה ארוחה מוצלחת וקלה". לדברי ממן, דג המוסר הוא דג רזה במיוחד. הוא מכיל רק 85 קלוריות ל־100 גרם ופחות מ־1% שומן (שימו לב למקום גידול הדג. מוסר ים הוא דג שמן יותר לעומת מוסר שגדל בבריכה). לסיום ממליצה ממן לא להגיע לארוחה רעבים. "זה אולי ידוע אבל קורה כל הזמן - אנחנו יודעים שיהיה אוכל טעים בארוחה ומחכים עד הערב. איכלו כשעתיים לפני הארוחה מנה קטנה שתרגיע את הרעב, למשל שתי פרוסות של לחם קל עם גבינה. כך לא תתנפלו על המנות הראשונות העשירות בקלוריות".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר