"חברי הקבינט אינם נספרים"

ראש השב"כ לשעבר יובל דיסקין תומך בנפתלי בנט בפייסבוק • "חלק מחברי הקבינט היו מגיעים כשאינם מוכנים, ולא ידעו את נושא הדיון" • "העובדה שחבר קבינט החליט לא לסמוך על מנגנוני העדכון ולמד את הנתונים - ראויה בעיניי לשבח"

צילום: יהושע יוסף (ארכיון) // שר הביטחון יעלון ונפתלי בנט ,
צילום: יהושע יוסף (ארכיון) // שר הביטחון יעלון ונפתלי בנט

ראש השב"כ לשעבר יובל דיסקין פרסם בעמוד הפייסבוק שלו סטטוס המתייחס לעימות בין שר הכלכלה נפתלי בנט לשר הביטחון משה (בוגי) יעלון. 

"מדוע העימות בין בנט ליעלון חשוב לציבור בישראל?", שאל דיסקין. "לאורך השנים ישיבות הקבינט הפכו להיות אירוע הנשלט לחלוטין על ידי ראש הממשלה ושר הביטחון. אלו שולטים בנושאי הדיונים, בסדר היום ואף ברמת המודיעין ובמידע הזורם לחברי הקבינט בנושאים השונים שעל הפרק. כל זמן שהדיון הוא לשם דיון אך לא לשם הצבעה – חברי הקבינט אינם 'נספרים' בדרך כלל על ידי השניים".

"חברי הקבינט הפכו להיות סטטיסטים בחלק גדול מהדיונים", הדגיש דיסקין. "חלקם הגיעו לא אחת כשאינם מוכנים לדיונים ונתקלתי במקרים בהם לא ידעו עד לכניסתם לחדר הדיונים את נושא הדיון על אף שהוא פורסם מראש". 

מי יזם את תקיפת המנהרות?

"העובדה שחבר הקבינט בנט החליט לא לסמוך על מנגנוני העדכון והעברת המידע הקיימים, נקט יוזמה, ירד לשטח, למד את הנתונים והגיע מוכן לישיבת הקבינט ואף אתגר את ראש הממשלה, שר הביטחון ושאר חברי הקבינט – ראויה בעיניי לשבח, לבטח אם אכן הייתה הסיבה העיקרית לכך שאיום המנהרות ההתקפיות עלה לדיון רציני שתוצאתו הריסת רבות מהן". 

"רק קצת יותר משנה וחצי לפני 'צוק איתן' נערך מבצע 'עמוד ענן'. סוגיית המנהרות ההתקפיות לא הובאה ערב המבצע ובמהלכו לידיעת הציבור ויש להניח שגם לא לידיעת חברי הקבינט והנושא ככל הידוע כלל לא עלה על הפרק. לאור זאת ניתן להעריך בסבירות גבוהה כי נכונה טענת השר בנט כי לולא התעקשותו לא היה מובא הנושא לדיון, וכי ראש הממשלה ושר הביטחון היו מנסים להטות את הדיון להפסקת אש ללא מבצע קרקעי להריסת המנהרות".

"יד קשה אם יוכח שהודלף מידע"

"אני מגנה כל הדלפת מידע ללא אישור על ידי חיילים וקצינים בסדיר", הדגיש דיסקין, "בקבע ובמילואים בין אם 'אנשי שלומו' של השר בנט ובין אם לאו וקורא לנקוט מולם ביד קשה באם יוכח שהדליפו ללא אישור". 

"אולם לא פחות חשוב מכך – חייב להיבנות תהליך אשר יאפשר מחד לחברי הקבינט לקבל את כל המודיעין והמידע לו הם זקוקים לצורך השתתפות אפקטיבית בדיוני הקבינט ובהצבעותיו ומאידך – יחייב את חברי הקבינט לשמור בסוד את המידע הרגיש אליו הם נחשפים ויפעיל מולם סנקציות במידה ולא יפעלו בהתאם". 

"ועדיין נשאלת השאלה שלדעתי הציבור חייב לדרוש לה מענה ברור", מחדד דיסקין, "האמנם ראש הממשלה ושר הביטחון חתרו להפסקת אש בתחילת המבצע, על אף שידעו על חומרת תופעת המנהרות ההתקפיות ולא הביאו את זה לידיעת הקבינט? נמתין בסבלנות לתשובה".

עימות בצמרת

עימות מילולי חריף בין שר הביטחון משה (בוגי) יעלון ושר הכלכלה נפתלי בנט בעקבות הידיעה שצה"ל הרחיק מאזור הלחימה במבצע צוק איתן את הרב הצבאי הראשי לשעבר, תא"ל (מיל') אביחי רונצקי, לאחר שעלה חשד כי הוא מעביר מידע מבצעי סודי בלא היתר לחבר הקבינט, השר בנט. 

השר יעלון רמז אתמול לכך שגורמים במערך המילואים העבירו מידע לחבר הקבינט נפתלי בנט, וכשהדבר התגלה, הנושא הועבר לטיפול הרמטכ"ל. בנט, אגב, הגיע לקבינט עם מידע שהוגדר כמידע "אינטימי" על פעילות צה"ל והיערכותו לקראת טיפול במנהרות. "הערתי על כך בקבינט ברגע שהבנתי שיש ערוץ כזה", אמר אתמול יעלון.

גורמי ביטחון אמרו אתמול ל"ישראל היום" לאחר התדרוך לכתבים כי המדליף שאותר הוא הרב אביחי רונצקי, תת־אלוף במילואים, שכלל לא נקרא למילואים אלא הגיע על דעת עצמו, וישב בתדרוך של אחת מחטיבות החי"ר של צה"ל שבו שמע את התוכניות הכי מסווגות של כניסה לעזה". שר הביטחון הוסיף: "כל מי שעיניו בראשו מבין שלהתנהלות השרים היה מחיר כבד בצד השני, שחשב שאנחנו מתפלגים, קורסים, מתפצלים". 

"לא מבין מה קרה לשר הביטחון"

בעקבות ההאשמות אמר אתמול השר בנט: "לא היה ולא נברא. הרב רונצקי שירת 45 שנה בצבא, היה מ"פ בסיירת שקד, איש אציל. אני לא מבין מה קרה לשר הביטחון, זה לא בסדר. הרב רונצקי הוא לוחם ומפקד טוב. פעם אחת הוא סיפר לי על המורל. זהו, לא העביר לי כלום. אין פה איזו קונספירציה. מתחילת מבצע שובו אחים ולתוך צוק איתן, בתור חבר בקבינט המדיני־ביטחוני, ירדתי לשטח, פגשתי עשרות מפקדים. אני רואה מתפקידי לחקור. מאיפה יזמתי את מבצע השמדת המנהרות? זה מהשטח". 

בנט הוסיף בראיון שנתן לערוץ 2 כי הוא לא מאשים את שר הביטחון בהסתרת מידע מכוונת. "היתה קונספציה שלחמאס אין כוונה להשתמש במנהרות, וכשאני יזמתי את המבצע לטפל במנהרות היה מי שבלם. בהתחלה כשהצפתי את העניין זילזלו בזה, וללא הירידה שלי לשטח לא היו יודעים מזה. אפשר לבדוק מי זיהה את הבעיה ומי ניפנף, מי יזם ומי בלם את הטיפול. אני מוכן שיבדקו את זה. מה שהניע אותי זה אחריות לתושבים".

"טעות להכניס את הפוליטיקה לצבא"

לדבריו של בנט, יעלון טעה כשטען שהרב רונצקי העביר לו מידע. "זו היתה טעות גדולה כי הוא מכניס את הפוליטיקה לצבא. שיתעסק איתי - לא עם הצבא. אני רואה קבינט שצריך להיות תוסס. אם מישהו חושב שאהיה חותמת גומי של שר הביטחון, וכשהוא אומר 'אין איום' אני אלך אחריו, אז לא. לא זאת דרכי".

בעקבות הדברים אמר גורם ביטחוני בכיר: "השר בנט לא תיכנן שום דבר שקשור למנהרות ולא הביא שום דבר שקשור למנהרות ולא יזם שום דבר שקשור למנהרות. אלו פשוט שקרים. התוכנית הוכנה מבעוד מועד והובאה לקבינט על ידי רה"מ ושהב"ט. מדובר באגדות ובהמצאות של השר בנט. למען מטרות פוליטיות השתמש השר בנט במפקדים ובחיילים של צה"ל, מבלי שהוא מבין את המשמעות של צבא שיוצא למלחמה". לדבריו, "המנהרות היו מטופלות איתו או בלעדיו. בנט ממשיך במנהגו לנכס לעצמו הישגים לא לו תוך סיכון חיים של חיילים ואזרחים".

אותו גורם הוסיף כי "לבנט נודע באמצעות הרב רונצקי ובאמצעות גורמים בחטיבת גבעתי כי החטיבה נערכת לטפל במנהרות. כשבנט שמע את זה הוא מייד דרש לטפל במנהרות והציג את זה כיוזמה שלו. בפועל - החטיבה כבר נערכה לכך כי היא קיבלה הוראה מהדרג המדיני להיערך וההוראה לא ניתנה על ידי בנט ששמע על כך רק בדיעבד, אלא על ידי ראש הממשלה ושר הביטחון. ניכוס מבצע המנהרות לעצמו הוא פשוט שקר".   

גורם פוליטי אמר אתמול כי "בנט ישן בשטח במהלך צוק איתן כי הוא היה זקוק לתמונות וללייקים בפייסבוק, בזמן ששר הביטחון ניהל את המלחמה בשיקול דעת".

"אף אחד לא דיבר איתי"

תא"ל (מיל') רונצקי פרש מצה"ל לפני 4 שנים. כרב ראשי הוא הירבה להסתובב בשטח ובמהלך מבצע צוק איתן הסתובב בשטחי הכינוס במדים למרות שלא היה בשירות מילואים פעיל ושוחח עם מפקדים ועל פי החשד, העביר רשמים ומידע לשר בנט. ככל הידוע, נקרא רונצקי לרמטכ"ל בני גנץ שראה בחומרה קצין מילואים שמסתובב ביחידות ללא אישור ועוד עושה בזה שימוש ומעביר לכאורה מידע לפוליטיקאים, ולכן הוא הורחק מאזור הלחימה.

"הסיפור שהדיחו אותי מאוד משונה. אף אחד לא דיבר איתי למרות שפירסמו שהדיחו אותי משירות מילואים. נפתלי (בנט; ל"ש) חבר שלי, אני מדבר איתו בערך פעם בשבוע, אבל לא על נושאים צבאיים. לא הייתי במפקדות. הוא בעצמו הסתובב בשטח וביחידות. אני מתפלא. אם יש טענה כלפיי מישהו צריך להגיד לי. אני לא יודע למה לקשר את זה". כך אמר אתמול רונצקי בתגובה לפרסומים. 

רונצקי, השוהה כעת בקנדה, הופתע לגלות כי שמו מפורסם בכלי התקשורת בישראל כמי שהדליף לשר בנט והורחק ממילואים. לדבריו, מאז שחרורו בצה"ל הוא הוצב באוגדת עזה. עוד טרם החל המבצע, הצטרף לגדוד 101 של הצנחנים ועשה שיחות לחיילים, מבלי שנקרא להתגייס בצו 8. 

"אני מנסה לחבר את הדברים. אחרי שהתחיל המבצע הרמתי טלפון לרבצ"ר והוא אמר שיש בעיה לגייס בצו 8 כי אין מספיק צווים, וברגע שיתפנה מקום יגייסו אותי. לדברי הרב רונצקי, הוא זומן למילואים גם לאחר תום מבצע צוק איתן, ומעולם לא נאמר לו שהודח ממילואים, והוא צפוי להגיע למילואים גם בהמשך. 

דיון על המנהרות

בתוך כך, שר הביטחון משה יעלון ישתתף היום בישיבת הוועדה לביקורת המדינה של הכנסת, שתוקדש לנושא המנהרות ברצועת עזה. יו"ר הוועדה, ח"כ אמנון כהן (ש"ס), יזם את הדיון על רקע חשיפת המנהרות במבצע צוק איתן. הוזמנו להשתתף בדיון גם נציגי צה"ל, רפא"ל, השב"כ וגורמים אחרים.

השאלה המרכזית שתעלה בישיבה, שתתנהל בדלתיים סגורות, תהיה מדוע לא תוקנו הליקויים בנושא המנהרות, שעליהם התריע מבקר המדינה דאז מיכה לינדנשטראוס כבר לפני שבע שנים בדו"ח שפירסם. כהן אמר אתמול כי "קריאת הדו"ח נותנת תחושה כאילו נכתב היום, לאחר צוק איתן, ומאומה מהליקויים - לא תוקן". 

בעקבות פיגוע בדצמבר 2004 מינה הרמטכ"ל דאז, משה יעלון, את אל"מ (מיל') יוסי לנגוצקי כיועץ לרמטכ"ל לנושא ההתמודדות עם איום המנהרות. בסוף ינואר 2005 הגיש היועץ לרמטכ"ל מסמך, שכלל המלצות שונות להתמודדות עם איום המנהרות. ההמלצה העיקרית היתה להיכנס מייד לתוכנית חירום ולהקים לצורך כך מינהלה מיוחדת שלא הוקמה - עד היום.

מה עובר על מפלגת הליכוד?

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר