וודקה תמרים של משפחת מורזייב. להשיג בטלפון: 052-7982585. מחיר: 130 שקלים // וודקה תמרים של משפחת מורזייב. להשיג בטלפון: 052-7982585. מחיר: 130 שקלים

קחו לכם תפוחים ותמרים

לתפוחים ולתמרים, שלהם סגולות בריאותיות רבות, שמור מקום של כבוד על שולחן הברכות בערב החג

בשולחן הברכות שלפני סעודת ראש השנה, שמור מקום של כבוד לתפוחים ולתמרים: התפוחים - שכאשר טובלים אותם בדבש מברכים ש"תתחדש עלינו שנה טובה ומתוקה", והתמרים - שאחרי שאוכלים אותם מברכים "שייתמו אויבינו ושונאינו וכל מבקשי רעתנו". 

רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק

התפוח, מתברר, נמצא בראש רשימת הפירות הנצרכים ביותר בבתי ישראל בכל ימות השנה, על זניו השונים. פיני שטרית, מבעלי רשת "אפונה וגזר" המתמחה בפירות וירקות, מפתיע כשהוא מספר על מקור שמותיהם של הזנים וטעמיהם השונים, ומסתבר שתפוח יונתן האדמדם והמתקתק הוא במקור זן אמריקני שקרוי על שמו של ג'ונתן הסבורג שהכיר אותו לנשיא קהילת הגננות בניו יורק. בארץ הוא גדל באזור החולה. זן אמריקני נוסף הוא הדלישס הצהוב (מוזהב) שנפוץ מאוד בעולם ואף הוא גדל אצלנו באזור החולה. הוא בעל קליפה צהובה וטעם מתוק מהאחרים. 

זן אחר, הקרוי על שם האישה שמצאה אותו גדל בגינתה - הפעם באוסטרליה, הוא הגראן סמית הירוק, העסיסי והחמצמץ, שהתגלה לראשונה בחצרה של אן סמית האוסטרלית. זן אוסטרלי נוסף וחדש יחסית בארץ הוא הפינק ליידי הוורוד־ירקרק, בעל הטעם המתוק־חמוץ שהפך לחביב הישראלים.  

"הפינק ליידי מומלץ לאפייה בשל בשרנותו, ובעוגה הוא יקבל טעם מתוק עוד יותר לאחר האפייה", ממליץ שטרית. "גם הגראן סמית מומלץ לאפייה, אף שטעמו החמצמץ דומיננטי, בזכות דחיסותו. הזן הזה גם נחשב לעמיד יותר ואינו משחיר במהרה, ולכן הוא אידיאלי גם כתוספת לסלט. היונתן, לעומת זאת, מתוק עם קומץ חמיצות שמזכירה במעט טעם של יין. מאחר שמרקמו אוורירי ולא דחוס, פחות מומלץ לבשל איתו והוא מתאים יותר לאכילה כפי שהוא, ואחרון חביב - הדלישס בעל המתיקות הטבעית מתאים מאוד למיצים בזכות מתיקותו הטבעית ושפע הנוזלים שבו". 

ערכו הקלורי של תפוח בינוני שמשקלו 130 עד 150 גרם הוא 80-55, יש בו יותר מ־70% מים והוא כמעט חסר שומנים. התפוח מכיל ויטמינים רבים - B ,C ,E ,K, חומצה פולית וכן מינרלים כגון מגנזיום, סידן, אשלגן, סלניום וברזל. כמו כן, התפוח עשיר בסיבים תזונתיים ובפרט בפקטין, שעוזר לעיכול יעיל ולאיזון רמות של סוכר ושומנים בגוף. 

לאחרונה הוכח כי ילדים שאוכלים תפוחים מדי יום, סובלים פחות מאסתמה לעומת ילדים שלא אוכלים אותם. נוסף על כך, לקליפת התפוח מיוחסות השפעות נוגדות חמצון, מחזקות חיסון ואנטי־דלקתיות. פרט מעניין נוסף הוא שתפוחים חמוצים אינם מכילים פחות סוכר מאלו המתוקים. התפוחים מכילים גז אתילן הגורם להבשלה מוקדמת של פירות וירקות הנמצאים בסמוך, ולכן חשוב לשמור אותם במקרר בשקית.  

בתשרי נתן הדקל

גם בתמרים קיימים כמה זנים והנפוצים שבהם הם המג'הול - בשרני ומתוק, הדקל נור - שהוא רך וקטן יותר אך גם הוא בשרני ומתוק, והזהידי - שהוא יבש ומתוק. בראש השנה הזן שמניחים על השולחן הוא הברהי - תמר צהוב ועפיץ אשר משנה את טעמו למתוק לאחר ההקפאה, והוא הזן הראשון שנגדד. התמרים עשירים בסיבים תזונתיים (שלושה גרמים בכל תמר) והם נפלאים  כחטיף עבור אלו הנמצאים בתהליך הרזיה.  

מרכזי הגידול העיקריים של התמר בארץ הם באזור בקעת הירדן ובים המלח (שם אפילו קרויה אחת המועצות האזוריות על שמו), ולאחרונה גם מתפתחת סביבו תעשייה חביבה ומקורית. כך למשל, במושב ארגמן שבבקעת הירדן מייצרת משפחת מורזייב וודקה תמרים מתמרים הגדלים על גדות הירדן, במטעים הנמוכים ביותר בעולם. תהליך הייצור כולו, מהתסיסה ועד לזיקוק, מנוהל ומפוקח על ידי בני המשפחה בלבד, והם מדגישים כי התמרים שומרים על סגולותיהם הבריאותיות במהלך הייצור. הוודקה מיוצרת מרכיבים טבעיים ומקומיים, ללא שימוש בצבעי מאכל ובחומרים משמרים, וכשרה בהשגחת הרבנות בקעת הירדן. ביישוב רותם שבבקעת הירדן מקיימת מיכל למברגר סדנת קליעה בחומרים מעץ התמר (סנסנים, לולבים, כפות תמרים) תוך כדי שימוש בטכניקות מסורתיות שנלמדו במרוקו.

ואילו במסעדת "הצ'אנס האחרון" שבמועצה האזורית מגילות בצפון ים המלח מייצרים קרמבו תמרים ממטע התמרים של בעלי המסעדה. זהו חטיף בריאות המופק מרכיבים טבעיים ובהם פצפוצי אורז, תמרים ודבש תמרים.

•   •   •

כלי לתפוח בדבש. להשיג ברשת COOK AND BAKE. מחיר: 85 שקלים  //  צילום: איילת משיח

כלי להגשת דבש דמוי תפוח. להשיג ברשת ספייסז. מחיר: 47.90 שקלים  //  צילום איל קרן

 

תפוח קריסטל של המעצבת קרן קופל. להשיג ברשת ג'נטלמן. מחיר: 649 שקלים  //  צילום: אילן סקליאר

 

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו