בבתי החולים הממשלתיים מתריעים כי הם עומדים בפני חדלות פירעון - 11 בתי החולים הממשלתיים צפויים לסיים את 2014 בגירעון של מעל מיליארד שקלים. חלקם סיימו לאחרונה את תקציב הקניות שלהם, והמשמעות היא שבחודשים הקרובים ועד לשנת הכספים בחודש ינואר לא יוכלו לרכוש תרופות וציוד ולחתום על התחייבויות כספיות.
רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק
"אנחנו רחוקים כמה שבועות ממצב שבו אי אפשר יהיה לטפל בחולים", מזהיר פרופ' שמעון רייסנר, יו"ר הפורום של מנהלי בתי החולים הממשלתיים, סגן מנהל בית החולים רמב"ם. לדבריו בכל שנה בתקופה הזו נמצאים בתי החולים בגירעונות, אלא שהשנה הם גדולים יותר. השנה גם אסר משרד האוצר על בתי החולים לצבור חובות "על חשבון" תקציב השנה הבאה, צעד שמשתק את הנהלות בתי החולים.
"בשנה שעברה גירעון בתי החולים הממשלתיים היה 700 מיליון שקל, אני מעריך שהשנה נעבור את המיליארד. יש לנו סדר עדיפויות ברור והוא לפגוע כמה שפחות בחולים. לא נשלם חשמל ארנונה ומים כי אנחנו לא יכולים. נפסיק לשלם לספקים, ונסתכן בכך שהם לא יביאו לנו תרופות וציוד. נשחק כל שירות שאינו דחוף ונשמור את הכסף למזון ותרופות", הוסיף פרופ' רייסנר.
חשבי בתי החולים שלחו מכתב לחשב משרד הבריאות אלון שלזינגר, בו התריעו על המצב וביקשו הנחיות כיצד לנהוג בארבעת החודשים שנותרו עד לקבלת תקציב השנה הבאה.
פצע פתוח
הערכה: גירעונות בתי החולים הממשלתיים לסוף 2014
איכילוב 55 מיליון
רמב"ם 60 מיליון
נהריה 210 מיליון
ברזילי 125 מיליון
שיבא - אין גירעון 65 מיליון (+)
מקור הנתונים: חשבות משרד הבריאות
"כמה שפחות לפגוע בחולים"
"המערכת כולה נמצאת בחוסר ודאות גדול מאד", אומר חזי חי, יו"ר פורום מנהלי הכספים בבתי החולים הממשלתיים ומנהל הכספים בבית החולים לגליל המערבי בנהריה. "במצב הנוכחי אנחנו לא יכולים לאשר שום רכישה ושום התחייבות. לא הזמנות לתרופות, לרכישה של ציוד רפואי מתכלה ולא הוצאות הקשורות לטראומה או חדרי מיון. כל המערך הטיפולי והאשפוזי לא יוכל לפעול, בתי החולים לא יוכלו לפעול. מנהלי הכספים עומדים בדילמה כאשר חוקית אין להם אפשרות לחתום על התחייבויות כספיות בגלל הגירעון. בתי החולים הממשלתיים עלולים לעמוד במצב שבו לא יוכלו לתת שירות".
מנהלי הכספים כתבו לחשב משרד הבריאות: "אנו, מנהלי הכספים מבקשים את הנחייתך כיצד לפעול כשתקציב הקניות נגמר ותקציבי ההכנסות והשכר בחסר. באם לא יינתן תקציב באופן מיידי נעביר את ההזמנות למשרד הבריאות לחתימה".
הסיבה לגירעונות קשורה להסכמי שכר שנחתמו עם הרופאים והאחיות ולהתייקרות של הוצאות של חשמל ומזון. תקציבי בתי החולים לא עודכנו בהתאם להתייקרויות האלו. בנוסף לא עודכן עדיין מחיר יום אשפוז ולא סוכמה מכסת האשפוז מול בתי החולים (cap) שקובעת את ההנחות הניתנות לקופות החולים.
ממשרד הבריאות נמסר: "המשרד מודע למצוקה התקציבית הקיימת בבתי החולים הממשלתיים, מכתב ברוח זאת הועבר למשרד האוצר. ישנן סוגיות לא מעטות כגון שינוי במנגנוני ההתחשבנות, מנגנוני המחירים, הסכמי שכר ועבודה שהינן בעלות משמעות תקציבית. חלקן מקבל ביטוי תקציבי במסגרת תוספת המקורות הניתנים לכלל מערכת האשפוז. אנו נמצאים כיום במו"מ מול משרד האוצר כדי לדרוש את התקציב הראוי למערך האשפוז הממשלתי תוך קיום דיון יסודי ומעמיק".
עוד נמסר כי "לאחרונה התקיים דיון בנושא בראשות הצמרת הבכירה באוצר בו הוצגה תמונת המצב של בתי החולים לשנת 2014 וסוגיות המרכזיות. משרד הבריאות פועל ועומד על כך כי בתי החולים ימשיכו לתת שירות רפואי לאזרחי מדינת ישראל זאת על אף הקשיים הקיימים".
ממשרד האוצר נמסר: "חוק התקציב לשנים 2013-2014 שאושר על ידי הממשלה והכנסת קובע את תקציב הסובסידיה לבתי החולים בבעלות הממשלה. בהתאם לכך, נדרשים בתי חולים לתכנן את הוצאותיהם השנתיות".