היוזמה של אשת נשיא ארה"ב מישל אובאמה גורמת לחובבי החומוס בארה"ב לנגב בעיקר את הדמעות. זאת בעקבות הנהלים המחמירים, שהוציאו מתפריט בתי הספר את הסלט המזרח־תיכוני בטענה שהוא משמין מדי.
רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק
סערה בצלחות התלמידים בארה"ב: המחוז השני בגודלו בשיקגו החליט לזנוח את תוכנית ארוחת הצהריים של הממשל, שאותה יזמה לפני שנתיים הגברת הראשונה מישל אובאמה. הסיבה: לאחר שבתוכנית התזונה המחמירה שלה לבתי הספר ומוסדות פדרליים הוצאו מהתפריט מאכלים דוגמת בייגלים־פרצלס (מלוחים מדי), ביצה קשה (עודף כולסטרול), יוגורט ואפילו חומוס (משמין מדי) - במחוז החליטו שזה לא בשבילם.
עד כדי כך הקשתה התוכנית על הקפיטריות בבתי הספר, שבמחוז החליטו לוותר על קרוב למיליון דולר במימון פדרלי, שמועבר בתמורה להשתתפות בתוכנית. ההחלטה התקבלה על ידי מועצת החינוך של המחוז במאי האחרון, ועתה, עת שבו התלמידים לספסל הלימודים היא מיושמת.
על פי התוכנית הפדרלית, שיושמה כבר ב־2012, התלמידים כבר לא יוכלו לקנות ביצים קשות וסוגים מסוימים של יוגורט. בבתי הספר ציינו כי על פי הנהלים, חומוס נפסל בגלל "אחוזי שומן גבוהים" לכאורה, ואילו בייגלים נחתכו בגלל "ריכוז גבוה מדי של מלח".
ומה עם הפלאפל?
כתבה בתחנת CBS המקומית בחנה את הארוחות החדשות בבתי הספר, שעד כה לא היו עוברות את מגבלות התוכנית הפדרלית. כך, למשל, בתיכון בארלינגטון, פרבר של שיקגו, מוגשים כדורי פלאפל עם אורז פילאף ופסטה פרימוורה עם ירקות - מנות שלא היו עוברות את תנאי הסף של התוכנית הפדרלית, כיוון שאין בהן לכאורה מספיק חלבונים.
למרות שאיבדו את המימון, במחוז, לפחות בינתיים, לא מביעים חרטה. "בינתיים, הכל טוב", אמרה ל־CBS עוזרת מנהלת המחוז, קאת'י ג'ונסון. "הארוחות נראות נהדר ויש הרבה התרגשות". לדבריה, המימון שמפסיד המחוז הוא תיאורטי בלבד, כיוון שהם לא היו מוכרים מזון כדי לקבל את התמיכה הכלכלית. "מה שהיה קורה אם היינו ממשיכים בתוכנית זה שפשוט לא היינו מוכרים דבר וההיצע שיש עכשיו לא היה", הסבירה. "המימון הוא החזר, כך שאם לא היינו מוכרים מזון לא היינו מקבלים אותו בכל מקרה".
מוותרים על המימון
מדובר, לפחות כרגע, בתוכנית ניסיונית, ובמחוז מתכוונים לבחון את ההחלטה לסגת מההנחיות הפדרליות מדי כמה חודשים. עם זאת, ההערכה הרווחת היא שעם הפריטים החדשים שעל התפריט והאפשרויות המגוונות, בתי הספר יסתדרו היטב גם ללא המימון הממשלתי.
• • •
מה הם רוצים מהחומוס?
תאבת אבו גוש, הבעלים של מסעדת קרוואן באבו גוש, לא מבין מה האמריקנים רוצים מהחומוס. "עשרות שנים אנשים אוכלים חומוס, שהוא בריא, טעים וטוב. לא שמעתי שאף אחד ניזוק בבריאות שלו מאכילת חומוס. אני לא רופא, אבל כל מי שאכל חומוס רק נהנה ממנו ולא שמעתי או קראתי על מקרים בעייתיים לגבי חומוס. ההפך הוא נכון".
תאבת חושב שכולם אוהבים חומוס ונהנים לאכול אותו. "זה מאכל עממי בכל מדינות המזרח התיכון וגם בכל העולם. זה מוזר שהאמריקנים הולכים נגד החומוס. אני לא יודע על מה הם מסתמכים. לא קראתי מחקרים שמראים שיש בעיה עם החומוס. במנה של חומוס יש טחינה משובחת - היא בריאה ויחד עם דברים נלווים כמו שום, מלח ולימון. אני מתפלא איך הם מוציאים את זה מהתפריט שלהם וקובעים שזה לא בריא".
אבל גם תאבת יודע שאף שהחומוס טעים ומזין, הוא גם קצת משמין. "נכון שזה משמין ויש בחומוס הרבה קלוריות, אבל האמריקנים שותים הרבה קולה ואוכלים הרבה גלידה, אז הם משמינים. זה לא הגיוני. בכל המזרח התיכון החומוס הוא האוכל העיקרי, בייחוד בארוחת הבוקר. אוכלים אותו כשהוא עדיין חם עם הפול, וזו ארוחה שמחזיקה את הבן אדם כל היום וגם לא יקרה. יש הרבה מאכלים אמריקניים שהם משמינים הרבה יותר, אז הם דווקא התנפלו על החומוס? שיהיו בריאים. אצלנו במסעדה עושים 64 שנים חומוס, משנת 1950, ואף אחד לא נהיה חולה מזה".
תאבת אבו גוש | הבעלים של מסעדת קרוואן באבו גושהביא לדפוס: יורי ילון