האם המשבר במזרח אוקראינה, שהחל לפני כחמישה חודשים וגבה עד כה את חייהם של כ־2,600 בני אדם, לקראת סיום? שלשום, ארבע שעות לאחר התכנון המקורי, חתמו אוקראינה והבדלנים הפרו־רוסים על הסכם הפסקת אש. עם זאת, במהלך סוף השבוע דיווחו באוקראינה על עשרה מקרים לפחות שבהם פתחו הבדלנים באש על כוחות הצבא.
צילום: רויטרס
רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק
גורמים המעורים בפרטי ההבנות סיפרו לסוכנות הידיעות הרוסית "אינטרפקס" כי ההסכם כולל 14 נקודות, ובכלל זה הסדרת הפיקוח על הפסקת האש וחילופי שבויים, אולם נכון לעתה יישארו במקומותיהם הכוחות של שני הצדדים. אתמול שוחחו בטלפון נשיא רוסיה ולדימיר פוטין ונשיא אוקראינה פטרו פורושנקו על המצב במזרח אוקראינה. מלשכתו של פורושנקו נמסר כי השניים דנו בנקיטת צעדים "כדי להעניק להפסקת האש אופי יציב". "אנו צריכים לעשות כל מה שאפשר, גם את הבלתי אפשרי, כדי למנוע שפיכות דמים באוקראינה", צייץ בטוויטר פורושנקו. ראש הממשלה האוקראיני ארסני יצניוק הוסיף כי תוכנית שלום חייבת לכלול הפסקת אש, שיקום הגבול בין המדינות ונסיגת "הכוחות הרוסיים והטרוריסטים מרוסיה", לשונו. סביר להניח שדבריו כוונו נגד חזרה על תסריט טרנסניסטריה - מחוז שהכריז עצמאות ממולדובה, הרוסים נלחמו לצדו והעימות הוקפא, כאשר טרנסניסטריה עדיין נחשבת באופן פורמלי לחלק ממולדובה אך בפועל היא מדינת חסות רוסית.
דוברו של פוטין, מכל מקום, מסר כי "בקרמלין מברכים על הפסקת האש. מוסקבה מקווה שהצדדים ימלאו ביסודיות את כל תנאי ההסכם, ושהמו"מ יימשך עד שהמשבר באוקראינה ייפתר לחלוטין". ואילו איגור פלוטניצקי, מנהיג "הרפובליקה העממית" הבדלנית בלוגנסק, אמר כי הפסקת האש שנחתמה עם אוקראינה לא תשנה את רצון הבדלנים לעצמאות. "הפסקת האש לא מסמלת את סוף מדיניות ההתנתקות שלנו מאוקראינה", מסר.
הספקות בנוגע לשמירה על הפסקת האש השברירית אינם מבוטלים. דקות לאחר ההודעה על כניסתה של הפסקת האש לתוקף, נשמעו שלושה פיצוצים מצפון לדונייצק. חילופי אש דווחו בעיר הנמל מריופול וסמוך לשדה התעופה בדונייצק.
"התרגיל יערער השלום"
המתח גאה גם בזירה הבינלאומית. יום לאחר פיסגת נאט"ו בוויילס החלה הברית הטרנס־אטלנטית בתרגיל רחב, שייערך בשטח חמש מדינות החברות בברית - גרמניה, פולין, ליטא, לטביה ואסטוניה - וישתתפו בו 2,000 חיילים ממדינות הברית. בעוד תשעה ימים יתחיל במערב אוקראינה תרגיל נוסף, גם הוא של נאט"ו. ראש ממשלת פולין דונלד טוסק הבהיר: "החלטת נאט"ו שולחת מסר ברור למוסקבה. שכנתנו ממזרח לא יכולה להתייחס אליו בקלות ראש".

חיילי נאט"ו בלטביה // צילום: רויטרס
במוסקבה לא אוהבים, בלשון המעטה, את הפגנת הכוח הזאת. "התרגיל במערב אוקראינה עלול לערער את תהליך השלום", נמסר ממשרד החוץ הרוסי. בקרמלין גם איימו בסנקציות נוספות נגד כל סבב סנקציות נוספות שיוציא האיחוד אל הפועל.