המשטרה סיימה לחקור את הפרשה החמורה ביותר שהתרחשה מאז קום המדינה בצמרת הביטחונית, ולראשונה ממליצה להעמיד לדין את הרמטכ"ל לשעבר, רב־אלוף (מיל') גבי אשכנזי, ומי ששירתו לצידו במרכז העצבים של צה"ל: הפרקליט הצבאי לשעבר ומזכיר הממשלה בהווה, האלוף (מיל') אביחי מנדלבליט, עוזר הרמטכ"ל לשעבר, אל"מ (מיל') ארז וינר, ודובר צה"ל לשעבר, תא"ל (מיל') אבי בניהו. כעת תבחן פרקליטות מחוז תל אביב אם יש מקום להגיש כתבי אישום נגד הארבעה.
רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק
חקירת המשטרה העלתה כי אשכנזי ואנשיו ניסו לשבש חקירות שהתקיימו בתוך הצבא, חלקם ניסו לשבש ביקורות של מבקר המדינה, חלק לא שמרו על סודות כיאה לקצינים במעמדם, ואחרים הדליפו מידע רגיש למי שכלל לא היו צריכים להחזיק בו, ואף נטלו לביתם מסמכים שלא היו מורשים כלל להחזיק.

אלוף (מיל') אביחי מנדלבליט. הסעיפים: שיבוש הליכי משפט והפרת אמונים, ידע על כך שאשכנזי מחזיק בידיו את המסמך, אך לא דיווח על כך במשך יממה. כמו כן, העביר מידע שקיבל על אודות הפרשה מתוקף תפקידו למעורבים - טרם סיומה.
מנגד, המשטרה לא המליצה להעמיד מי מהשלושה - אשכנזי, וינר ובניהו - בחשד לזיוף "מסמך הרפז". נמצא כי השלושה וסגן אלוף (מיל') בועז הרפז, שנחשב באותה עת למקורבו של אשכנזי ועסקו באיסוף חומר שהיה בו כדי להטיל דופי בהתנהלות שר הביטחון דאז אהוד ברק ואנשי לשכתו, אך לטענת המשטרה, "ממצאי החקירה העלו כי ככלל, לא התגבשה תשתית ראייתית לביצוע עבירות פליליות בהקשר זה".

תא"ל (מיל') אבי בניהו. הסעיפים: הפרת אמונים, השמדת ראיות ושיבוש הליכים, התרשלות בשמירת ידיעות סיכם עם ארז וינר להשמיד ראיה ולתאם עמדות בחקירת ההדלפה לעיתונאי שניהלו ראש השב"כ וראש המלמ"ב; החזיק מסמכים מסווגים בביתו שחשיפת המידע בהם היתה יכולה לפגוע פגיעה ממשית בביטחון המדינה
100 אלף הקלטות
תחילת החקירה לפני ארבע שנים, כאשר ערוץ 2 פירסם את מה שנודע כ"מסמך הרפז". חקירת המסמך חשפה יחסים עכורים בין לשכות שר הביטחון והרמטכ"ל, והובילה לחקירה צבאית ולבדיקת מבקר המדינה. כמו כן, חקירה של להב 433 הובילה להמלצה להעמיד את בועז הרפז לדין בעבירות של זיוף בנסיבות מחמירות ושיבוש הליכי חקירה. ולבסוף, באוגוסט אשתקד, החליט היועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין להרחיב את החקירה, ובהסתמך על ממצאים שעלו בחקירת מצ"ח ועל כ־100 אלף הקלטות, להעביר את התיק למשטרה.
בחקירה הנוכחית נבחנו חומרי חקירה רבים ונבדק החשד למעורבותם של שותפים נוספים בזיוף המסמך. צוות חקירה מיוחד שהוקם ביחידת ההונאה בלהב 433, בשיתוף מצ"ח והפרקליטות הצבאית, חקר עשרות מעורבים, חלקם באזהרה, והממצאים חיזקו את התשתית הראייתית, שלפיה עבירות הזיוף בנסיבות מחמירות ושיבוש הליכי המשפט בחקירת זיוף המסמך בוצעו על ידי הרפז לבדו, ונשללה מעורבותם של אשכנזי, וינר ובניהו. החקירה חיזקה את הסברה כי הם חשבו שמדובר במסמך אותנטי.
באשר לחשד לניסיון שיבוש החקירה הנוגעת לזיוף המסמך, התברר כי וינר ואל"מ (מיל') גבי סיבוני, שהדליף את המסמך לערוץ 2, תיאמו ביניהם גרסאות סמוך למועד חקירתם בפרשה. עוד עלה כי מנדלבליט עודכן על ידי אשכנזי בכך שהוא מחזיק בידיו את המסמך. למרות זאת, ואף שהיה מודע לכך כי נפתחה חקירת משטרה בנושא וכי מדובר בראיה הדרושה לחקירה הפלילית, מנדלבליט לא דיווח על כך לא למשטרה ולא ליועץ המשפטי, ואף לא הורה לרמטכ"ל לדווח על כך במשך יממה. כמו כן, מנדלבליט העביר מידע שקיבל על אודות הפרשה מתוקף תפקידו למעורבים בטרם סיומה.

אל"מ (מיל') גבי סיבוני. הסעיף: שיבוש הליכי משפט, תיאם גרסאות עם עוזר הרמטכ"ל לשעבר, ארז וינר, לפני חקירת המשטרה
"הרפז פעל לבד"
החקירה העלתה כי הרמטכ"ל לשעבר השתהה בדיווח על הימצאות המסמך בידיו לגורמי משטרה או ליועץ המשפטי לממשלה, שעמדו עימו בקשר בעניין, אף שידע כי נפתחה חקירת משטרה בנושא. צוות החקירה מצא כי בעניין זה התגבשה נגד אשכנזי תשתית ראייתית לביצוע עבירה של הפרת אמונים, ונגד מנדלבליט התגבשה תשתית ראייתית לביצוע עבירות של הפרת אמונים ושיבוש הליכי משפט. כמו כן, התגבשה תשתית ראייתית נגד אל"מ (מיל') סיבוני ונגד וינר לביצוע עבירה של שיבוש הליכי משפט.
נוסף על כך, חקרה המשטרה חשדות לשיבוש בדיקת מבקר המדינה בהקשר לזיוף המסמך. מהחקירה עלה כי לקראת בדיקת המבקר בנובמבר 2010 הינחה וינר את אנשי לשכתו למחוק פגישות מלו"ז הרמטכ"ל, ומשום כך התגבשה נגדו תשתית ראייתית לביצוע עבירות הפרת אמונים.
כמו כן, עסקה החקירה בחשד למסירת מידע מסווג לעיתונאים. מהחקירה עלה כי "הרמטכ"ל לשעבר מסר לעיתונאים מידע ברמת סיווג 'סודי ביותר' ולמעלה מסיווג זה, במסגרת תדרוכים ושיחות רקע, וזאת בניגוד להנחיות ראש הממשלה ולפקודות הצבא, ובלי שיימצא שיקול ענייני מהותי המצדיק את מסירת חלק מהמידע". על פי המשטרה, יש די ראיות נגד אשכנזי בעניין זה כדי להעמידו לדין בעבירות של הפרת אמונים וגילוי בהפרת חובה - כלומר, גילוי ידיעה לאדם שאינו מוסמך לכך.
כאן לא תמו החשדות. בתחילת מארס 2010 הינחה ראש הממשלה את ראש השב"כ דאז יובל דיסקין ואת ראש המלמ"ב אמיר קין לחקור חשד להדלפת מידע מסווג לעיתונאי. ממצאי החקירה העלו כי קין, בהיותו ראש המלמ"ב, עידכן את הרמטכ"ל לשעבר אשכנזי בהנחיית ראש הממשלה, ואשכנזי עידכן בנושא את וינר. בהמשך, סיכמו ביניהם וינר ובניהו להשמיד ראיה ולתאם עמדות שנגעו לעניין זה. כמו כן, עלה כי המידע על אודות הנחיית נתניהו הועבר על ידי בניהו לעיתונאי שלא כדין. ממצאי החקירה בעניין זה העלו כי נגד וינר ובניהו התגבשה תשתית ראייתית לביצוע עבירות הפרת אמונים, השמדת ראיות ושיבוש הליכי משפט. בנוגע למעורבותו של קין, סבור ראש אגף חקירות ומודיעין, ניצב מני יצחק, כי יש מקום לשקול נקיטת צעדים משמעתיים נגדו.
וכאילו לא די בכל אלה, במהלך חיפוש שנערך במסגרת החקירה בבתיהם ובמשרדיהם של וינר ובניהו, נתפסו חומרים המסווגים ברמת סיווג "סודי" ולמעלה מסיווג זה, שהוחזקו ללא אישור וללא סמכות - לאחר שהשניים פשטו את המדים. על פי המשטרה, גורמים מקצועיים בצה"ל קבעו כי "חשיפת המידע המצוי בחומרים הללו יש בה כדי להוות פגיעה ממשית בביטחון המדינה". לנוכח זאת, המשטרה סבורה כי התגבשה תשתית ראייתית להעמדתם לדין של וינר ובניהו בעבירות של התרשלות בשמירת ידיעות שהגיעו לידיהם אגב תפקידם וסיכון ביטחון המדינה.
ראש אגף חקירות ומודיעין, שאימץ את המלצות צוות החקירה, ציין כי "חלק מההתנהלות אמנם אינו חוצה את הרף הפלילי, אך ללא ספק מעלה שאלות ערכיות בדבר עיסוקם זה של אישי ציבור בכירים, לא כל שכן לובשי מדים האמונים על ביטחון המדינה, אל מול הנורמות הנהוגות והמצופות מגורמים אלה".
חומר החקירה וממצאיה יועברו בימים הקרובים לפרקליטות מחוז תל אביב.
עו"ד טוני גולדנברג מפרקליטות מחוז תל אביב, שליוותה את חקירת המשטרה בפרשת הרפז, תבחן אם מחומר הראיות שהצטבר התגבשה תשתית ראייתית מספיקה להגשת כתבי אישום בפרשה, כפי שהמליצה המשטרה. במהלך השבועות הקרובים יתקיימו ישיבות עבודה בפרשה חמורה זו.
מכיוון שמדובר בחומר חקירה רב, הערכת הגורמים המקצועיים בפרקליטות היא כי הליך בחינת החומר וגיבוש ההמלצות יארך לפחות כמה חודשים. בתום העיון בחומר תגבש התובעת חוות דעת, וזו תועבר לפרקליט המדינה שי ניצן וליועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין. ההחלטה הסופית בעניין זה נתונה בידיו של וינשטיין. גם אם יחליט היועמ"ש להגיש לבית המשפט כתב אישום נגד המעורבים בפרשת הרפז, הוא יהיה כפוף להליך שימוע שיתקיים בפניו.
בהכנת הידיעה השתתפה עדנה אדטו
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו