התנהלות ארה"ב מול דאעש - אדישה וחובבנית

בניגוד לאייזנהאואר ולבוש האב, מתנהל הממשל כאילו המדובר במכרז הפתוח לכל דכפין, ולא במעצמה המובילה ביד בוטחת את המערכת הבינלאומית

אובאמה  //  צילום: אי.פי // אובאמה ,
אובאמה // צילום: אי.פי // אובאמה

"תוכניתו" של ממשל אובאמה לכינונה של קואליציה חובקת עולם כדי להתמודד במשותף עם האיום הנשקף מארגון דאעש, השואף לשלוח את זרועותיו הרצחניות גם מעבר לעיראק ולסוריה, משדרת יותר מכל אדישות וחובבנות. 

קשה להאמין, אבל הנשיא עצמו הודה שממשלו טרם גיבש עד כה אסטרטגיית פעולה כוללת אל מול האתגר. ואולם במבט שני נראה שאין מקום להפתעה לנוכח אוזלת יד זו. שכן, מה ניתן לצפות מממשל, שזה לא מכבר ניהל מחול אהבה סוער עם משטר האחים המוסלמים במצרים, ובה בשעה התעלם מקיצוניותו של חמאס? בניגוד לדרך השיטתית ולתכנון המדוקדק, שאפיינו את תהליך כינונה של "ברית בגדד" על ידי ממשל הנשיא אייזנהאואר ב־1955, ואת הקמתה של הקואליציה הבינלאומית על ידי הנשיא ג'ורג' בוש האב ב־1990, הפעם לפנינו מפגן של אלתורים וניסיון לכיבוי שריפות, תרתי משמע. 

על רקע העובדה שאובמה מלכתחילה עשה כל מאמץ כדי למזער ולגמד את סכנת הטרור העולמי, נקל להבין עד כמה קשה היה לו להטמיע את העובדה, שאיום זה - בגירסה קיצונית ומבהילה במיוחד - עלול לשנות עד מהרה את אופיו וצביונו של המזה"ת. ואולם, בניגוד לאייזנהאואר ולבוש האב, מתנהל הממשל כאילו המדובר במכרז הפתוח לכל דכפין (כולל שחקנים זוטרים ורחוקים), ולא במעצמה המובילה ביד בוטחת את המערכת הבינלאומית ועושה שימוש במנופי ההשפעה שלה כדי לגייס לדגל את החברים בקואליציה. 

הבטחתו של מזכיר המדינה קרי לדון בסוגיה בוערת זו רק בשולי (!) ועידת נאט"ו הקרובה ממחישה עוד יותר עד כמה איטי ובלתי יעיל הוא הטיפול האמריקני אל מול הלבה הרותחת. יתרה מזאת, הקריאה הסתמית לאחדות בין ארה"ב לבין הקהילה הבינלאומית עומדת בסתירה להתנהלותו האזורית של אובמה במהלך מבצע צוק איתן, כאשר החריף עוד יותר את מערכת היחסים הטעונה ממילא בין וושינגטון לבין שותפותיה הסוניות המרכזיות של ארה"ב באזור ובמרכזן מצרים וסעודיה. גם בחזית הסורית התעורר אובאמה מאוחר. לאחר שפעל באיטיות כדי לחזק את הגרעין המתון באופוזיציה לאסד, הוא ניצב בפני שוקת שבורה כשדאעש שולטת כבר בכשליש משטח המדינה. 

כתוצאה ממחדלים אלה אנו עדים להפצצות אוויר בצפון עיראק ותו לא, וספק אם יהיה בכוחן להכריע את המפלצת.  

•   •   •

אובאמה מודה: "אין לנו תוכנית לטיפול בדאעש"

ביקורת בארה"ב על דבריו המגומגמים של הנשיא • קרי ב"ניו יורק טיימס": "דאעש קרוב בצורה מסוכנת לישראל" • כוננות גבוהה בבריטניה מחשש ל"פיגוע דאעש"

אחרי שנשיא ארה"ב ברק אובאמה פלט ביום חמישי כי לבית הלבן "עדיין אין אסטרטגיה" לטיפול בדאעש, נדמה כי הספקות באשר ליכולת של הממשל לטפל באיום החמור מצד הארגון האיסלאמי הקיצוני קשים מתמיד. 

מייד לאחר מסיבת העיתונאים המגומגמת, כינס הנשיא האמריקני את צוות הביטחון הלאומי שלו בניסיון לבסס בכל זאת תוכנית פעולה נגד דאעש, אלא שמתברר כי גם המפגש הסתיים בלא קונצנזוס ובלא תוצאות של ממש. "אסטרטגים בכירים בתוך הממשל עובדים כבר שבועות כדי להשלים תרחישים שונים שהנשיא ביקש על תקיפת דאעש בסוריה", סיפר מקור בממשל לאתר "דיילי ביסט". על פי הדיווח, קבוצה אחת של בכירים תומכת בקמפיין, שמטרתו השמדת דאעש וכולל תקיפות של מטרות הארגון בעיראק ובסוריה. אלא שקבוצה שנייה, שאותה הובילו אישים מהבית הלבן והמועצה לביטחון לאומי - תמכו בצעדים מדודים יותר, שמטרתם לחתוך את צינורות האספקה של דאעש בעיראק בלבד. 

באותה מסיבת עיתונאים הודיע אובאמה גם על כוונתו לשלוח את מזכיר המדינה ג'ון קרי למזרח התיכון כדי לנסות וליצור קואליציה נגד הארגון הקיצוני. קרי עצמו ניסה להבהיר מעט את המדיניות של הממשל במאמר שכתב בסוף השבוע ל"ניו יורק טיימס". "כדי להילחם בחזון הניהיליסטי של דאעש ובאג'נדה שלו לרצח עם אנו זקוקים לקואליציה גלובלית", כתב קרי. הוא הזהיר כי הארגון לא יעצור בעיראק ובסוריה: "הם כבר הפגינו את היכולת לכבוש ולהחזיק ביותר שטח מכל ארגון טרור אחר, וזאת באזור אסטרטגי הגובל בירדן, לבנון, טורקיה וקרוב בצורה מסוכנת לישראל". 

הוא הביע ביטחון כי "בעזרת תגובה אחידה שתוביל ארה"ב והקואליציה הרחבה ביותר האפשרית, הסרטן של דאעש לא יתפשט למדינות נוספות". עם זאת, הדגיש כי "תקיפות אוויריות בלבד" לא ישלימו את המשימה.

כמובן, הדברים של קרי ואובאמה לא סיפקו את הרפובליקנים בוושינגטון. הסנאטורים הרפובליקנים הבכירים ג'ון מקיין ולינדזי גראהם פירסמו בסוף השבוע מאמר משלהם ב"טיימס", ובו טענו כי יש להילחם בדאעש באופן מיידי. "להמשיך ולהתעמת איתו בעיראק ולא בסוריה זה כמו להילחם עם יד אחת קשורה מאחורי הגב", כתבו השניים, "אנחנו צריכים תוכנית מקיפה להביס את דאעש, בכל מקום שבו הוא נמצא". 

בעולם מתחילים להבין כי האיום של דאעש כלל אינו מוגבל למזרח התיכון. בריטניה העלתה לראשונה זה שלוש שנים את הכוננות לקראת מתקפות טרור בשטחה מ"איום משמעותי" ל"איום חמור", שפירושו הוא שמתקפת טרור בבריטניה עלולה להתרחש "בסבירות גבוהה". ראש הממשלה הבריטי דיוויד קמרון ציין במסיבת עיתונאים כי ארגון דאעש, בניגוד לארגוני טרור אחרים, אינו "מתארח" במדינה מסוימת "אלא פועל להקים ובהמשך להרחיב באמצעים אלימים מדינת טרור משלו". בנאומו קמרון הזכיר גם את הפיגוע במוזיאון היהודי בבריסל כדוגמה לפעילות טרור של פעיל דאעש שהתרחשה כבר באירופה. 

פעילי דאעש מוציאים להורג קבוצת גברים בסוריה, בשבוע שעבר  //  צילום: אי.פי

גורם נוסף שהזהיר מפני מתקפת טרור הוא מלך ערב הסעודית, עבדאללה. בשיחה עם דיפלומטים זרים הוא אמר כי אם לא תהיה תגובה בינלאומית משמעותית לסיכונים שמציבים ארגוני טרור במזרח התיכון, ארגונים אלה יתקפו באירופה ובארה"ב. המלך הסעודי לא הזכיר את דאעש אך לכולם היה ברור למי הכוונה.

ובינתיים דאעש פירסם סרטון נוסף של עריפת ראש, הפעם של לוחם כורדי, תחת הכותרת "מסר של דם למנהיגי הברית הכורדית־אמריקנית", שהזהירה מפני המשך שיתוף הפעולה בין הכורדים לבין ארה"ב. הסרטון פורסם ביום שישי, יום לאחר הוצאה להורג של 250 חיילים סורים שנפלו בשבי דאעש. בסרטון נוסף  צולמה הוצאה להורג של חייל לבנוני. 

עד כה ארגון הטרור מיעט לעסוק בישראל וביהודים, אך על פי מגזין "דאביק" הארגון "יעשה את כל ביכולתו להפיל כופר שעומד כמכשול בדרך לפלשתין".

יוני הרש, ארה"ב, ואלי לאון

ארגון בינ"ל: שיקום רצועת עזה יימשך כ־20 שנה

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר