על אף הקריאות להכריז על צוק איתן כמלחמה, מתעקשת המדינה להגדיר את המערכה כמבצע. כך התברר אתמול מבקשת פרקליטות המדינה מבג"ץ לדחות על הסף את העתירה שהגישו ח"כ נחמן שי והחזית להגנת הציבור להכריז על מבצע צוק איתן כמלחמה.
רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק
לטענת העותרים, ההכרזה על מלחמה תאפשר להעניק פיצוי נרחב למי שנפגע במהלך הלחימה. מנגד, ציינה הפרקליטות כי סוגיית מתן פיצויים בגין נזקי מלחמה, ישירים או עקיפים, מוסדרת בחוק מס רכוש וקרן פיצויים, ולא נדרשת הכרזה על פתיחת מלחמה. עוד נאמר בתשובת הפרקליטות כי הממשלה פעלה בימים אלה במהירות והורתה על נקיטת מענה רחב בנושאים כלכליים וחברתיים, וכן כי לממשלה מסור שיקול דעת נרחב בכל הנוגע לענייני מדיניות חוץ וביטחון ולהכרזה במלחמה.
בד בבד, בימים אלה מתארגנים תושבי עוטף עזה והדרום לקראת הפגנה שמתוכננת למחר בערב בכיכר רבין בת"א, ובה יבקשו להעביר את המסר: "שלושה מבצעים צבאיים, עשרות חיילים ואזרחים הרוגים. הגיע הזמן להתייחס לאיום הרקטות והמנהרות ברצינות, ולהבין שכאשר מזלזלים בירי פצמ"רים על עוטף עזה - מגיעים בסוף לרקטות על תל אביב".
"14 שנה של טילים"
"אזרחי מדינת ישראל צריכים להרגיש עלבון ואכזבה עמוקה מהעובדה שכבר 14 שנים יורים טילים על אוכלוסייה אזרחית, וממשלות ישראל טרם מצאו לכך את הפתרון", ציינו מארגני ההפגנה. הם מצפים כי לאירוע יגיעו עשרות אלפים מרחבי הארץ, שיבהירו יחדיו למקבלי ההחלטות כי "זו בעיה של כל מדינת ישראל, ולא רק של היישובים בדרום. על המדינה לפעול במלוא עוצמתה המדינית והצבאית, כפי שהיו נוהגים אם היו נורים דרך קבע טילים על ת"א".
בינתיים, חוששים תושבים מעוטף עזה כי אם עד הלילה בחצות לא תגיע ישראל להסכם בקהיר עם חמאס והירי יחודש - משפחות רבות שוב ייאלצו לעזוב. "תושבים רבים בעוטף שמחו מאוד על השקט הנפלא שנפל בחלקם בימים האחרונים", סיפרה אביבית, תושבת אשכול, "כל כך היינו זקוקים לשקט הזה, במיוחד הילדים, שיכלו סוף סוף לצאת מהמרחבים המוגנים וללכת לשחק בחוץ, במדשאות ובבריכות. בשבילנו זו ממש פאטה מורגנה. לצערי, והוא רב, אנחנו חיים במציאות הזויה, כמו על זמן שאול".

מנסים לחזור לשיגרה באשקלון, השבוע // צילום: רויטרס
אביבית, בעלה ושלושת ילדיהם עברו אל הדרום מרמת גן, "כדי למלא שליחות ציונית וליישב את הארץ ואת האזור של אשכול. פה אני רוצה לגדל את משפחתי, כמו רבים אחרים, אבל די, הגיע הזמן שהממשלה הזאת, בניגוד לקודמותיה, תעשה משהו באמת אפקטיבי להסרה מוחלטת של האיומים עלינו, אחת ולתמיד".
לדברי עובדת בתחום הקהילתי במועצת שער הנגב, "אנחנו מקבלים מאות פניות, בעיקר ממשפחות ומזוגות צעירים מאזור המרכז, שמהיום למחר יבואו לגור באזור, אם רק יובטח להם שקט".
בתוך כך, אתמול ביקר שר האוצר יאיר לפיד בתעשייה האווירית במפעל אלתא שבאשדוד, מפעל המייצר את מכ"ם כיפת ברזל. "המפעל הוא הוכחה לעליונות הטכנולוגית שלנו", הדגיש השר לפיד והזכיר כי בצל מאות שיגורי רקטות לא הפסיקו עובדי המפעל "לעבוד 24/7 כדי להמשיך לבנות כיפות ברזל. אנחנו הוספנו במהלך המבצע כיפות ברזל ומעילי רוח כדי להגן על אזרחי ישראל. העובדים פה עבדו באמת במסירות שאין כמותה".
בהכנת הידיעה השתתפו צבי הראל, גדי גולן, לילך שובל וזאב קליין