ישראל ניצחה באופן מובהק

זה לא היה פשוט, וישראל עדיין סופגת ביקורות קשות מהעולם, אבל למרות הכל - זה ברור: חמאס ספג מכה קשה, וישראל נותרה חזקה ומעל הכל מאוחדת

תמונת ניצחון ,
תמונת ניצחון

מגישה: דניאל רוט, צילום: דורון פרסאוד, ארכיון: רויטרס, איפור: הגר נחמיאס

ישראל לא הושפעה באופן מהותי מירי הרקטות של חמאס וניצחה באופן מובהק בקרב הקרקעי, כך על פי ניתוח משמעויות מבצע צוק איתן, שערכו כתבי סוכנות הידיעות אי.פי. 

עוד צוין, כי מדובר בהישג קל יחסית שכן לחמאס לא היו טנקים או מטוסים. ישראל חיסלה 31 מנהרות של חמאס, אך עם זאת לא הצליחה למגר לחלוטין את ירי הרקטות - ולחמאס נותר מאדר רקטי. מבחינת ישראל, הדבר המדאיג ביותר הוא שמעמדה בזירה הבינלאומית נפגע בגלל הפגיעה באזרחים, והאפשרות שתיפתח נגדה חקירה בעוון פשעי מלחמה. 

חמאס היה נחות מבחינה מספרית, וירה מספר רב של רקטות לעבר הערים המרכזיות בישראל. חמאס הכניס את עצמו שוב לסדר היום, לאחר שזמן רב היה מוקצה ומבודד. הארגון משתתף בשיחות במצרים, ואולי אף יצליח להביא להסרת ההגבלות שקיימות על פעילות מעברי הגבול ("המצור"). מאידך, הוא איבד מאות לוחמים, וברוב המקרים לא הצליח לפלוש לשטח ישראל. מאגר הרקטות שלו נפגע קשות. ייתכן שהוא יאבד את חלקו בשלטון אם הרשות הפלשתינית תתחזק בעזה. 

ההרס בעזה רב. כ-1,900 איש נהרגו במהלך הלחימה, כך על פי גורמים פלשתיניים. אלפי בני אדם נפצעו. כ-10,000 מבנים נהרסו. כ-250,000 נאלצו לעזוב את ביתם. על פי אומדנים ראשוניים, שיקום עזה יעלה כששה מיליארד דולר. 

מבחינת הרשות הפלשתינית, אבו מאזן נמצא במעמד שבו הוא יוכל להתחזק בעזה. הרשות עשויה לקבל תפקיד משמעותי במעבר הגבול ברפיח ובשיקום הרצועה. 

גורם נוסף בעל חשיבות רבה במערכה האחרונה הם כמובן המצרים. היה ברור כבר מראשית הלחימה שמצרים תמלא תפקיד מפתח בגלל שליטתה במעבר רפיח, ובשל היותה מתווך המקובל על שני הצדדים. בסופו של דבר, שני הצדדים קיבלו את הצעת הפסקת האש שהיא הניחה על השולחן כבר בימים הראשונים. ייתכן שהפיכתה של קהיר לשחקן מרכזי, תתורגם לסיוע מהמערב. 

וושינגטון, שמברכת על הפסקת האש, לא עזרה בכינונה. מעמדו של שר החוץ  ג'ון קרי נפגע קשות  בישראל, בגלל שהוא סטה מהתנאים שהציבה מצרים בניסיונות לגרום לחמאס להפסיק את ירי הרקטות. וושינגטון אינה ממלאה תפקיד מרכזי בשיחות, וכמעט שאינה רצויה בהן. 

קטאר וטורקיה תמכו שתיהן בחמאס וניסו לתווך, אך נכשלו. שתיהן ניסו להפוך למנהיגות אזוריות, אך שתיהן בריב מתמיד עם המשטר בקהיר. אי-הצלחתו של חמאס תתפרש גם כאי-הצלחה של קטאר, שהפכה להיות הפטרון הראשי של הארגון ומארחת בשטחה את חאלד משעל, יושב ראש הלשכה המדינית של הארגון. 

"חמאס רצה תמונת ניצחון ולא השיג אותה"

אלי חזן, מרצה במרכז להכשרה פוליטית, סבור גם הוא כי ישראל ניצחה במערכה: "ההכרעה לא ברורה מכיוון שלא מדובר בלחימה של מדינה מול מדינה, אלא מדינה מול ארגון טרור, ובכל זאת – ניצחנו בצורה חד-משמעית". 

לדבריו, ישראל הנחיתה מכה קשה על חמאס. עזה חרבה, והארגון איבד מאות מלוחמיו.

למרות הטילים, הצד הישראלי המשיך לפעול בשגרה פחות או יותר. האחדות בעם והעמידה האיתנה של העורף הוכיחו את עצמן, וכן חזר האמון שיש לעם כולו בצה"ל. כל אלה הם מעל לכל ספק סממני הניצחון. 

מעבר לכך, בדיונים שהתקיימו בקהיר, חמאס ויתר על התנאים המוקדמים שלו, הן שחרור האסירים והן הסרת המצור. מנגד, ישראל ומצרים עמדו כבנות ברית אל מול האויבים, מה שלפני שנה נראה כבדיוני.

לגבי הביקורת מהעולם טוען חזן כי הפוליטיקאים המוטים שיושבים באו"ם תמיד היו אנטי ישראלים. לדבריו, גם בשנות ה-50, כשישראל לא שלטה ביהודה ושומרון ובעזה - עדיין יצאו נגדנו. לשם התמודדות אנחנו נדרשים לאנשי הסברה טובים, לפוליטיקאים טובים, ויותר מכל – עלינו לנשוך שפתיים ולהכיל את זה.

יכול להיות שההסברה של חמאס הייתה טובה, אך על פי חזן זו לא חוכמה גדולה כאשר אתה הצד החלש יותר במערכה.  "חמאס רצה תמונת ניצחון ולא השיג אותה, זה ניצחון של ישראל", הביקורת תהיה תמיד נגדנו ואנחנו צריכים לדעת להתמודד איתה.

סקר: עם מי האמריקנים מזדהים?

על פי סקר שערך ערוץ החדשות CBS, רוב אזרחי ארה"ב תומכים בישראל בעימות מול הפלשתינים. 44 אחוז ממשתתפי הסקר אמרו כי הם מזדהים יותר עם ישראל. עם זאת, הממצאים העלו כי 59 אחוז מהאמריקנים לא חושבים שעל ארה"ב להתערב בעימות, ואף סבורים כי אין זו אחריותה של אמריקה לפתור אותו. מדובר בעלייה באחוז המתנגדים להתערבות ארה"ב, בסקר דומה שנערך בשנת 2002, תמכו בניסיונות האמריקנים לפיתרון 47 אחוז.

עוד עולה מהנתונים, כי רוב האמריקנים מאמינים כי האחראי לסבב הלחימה האחרון הוא חמאס. 34 אחוז סוברים כי חמאס אשם, בעוד 6 אחוזים בלבד מאשימים את ישראל. אולם, רוב הנשאלים (47 אחוז) סוברים כי האחריות מוטלת באופן שווה על שני הצדדים. רוב הרפובליקנים האמריקנים (54 אחוז) מאשימים את חמאס, בהשוואה ל-24 אחוז דמוקרטים, ו-32 אחוז שלא השתייכו לצד מסוים על המפה הפוליטית בארה"ב. 55 אחוז דמוקרטים ו-48 אחוז מהעצמאיים האשימו את שני הצדדים בצורה שווה, בהשוואה ל-35 אחוז בלבד של רפובליקנים.

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר