סוס עבודה

אחרי אחת העונות המאכזבות ביותר של מארסיי בשנים האחרונות הובא מרסלו ביילסה כדי לשקם את הקבוצה השחקנים • מספרים על מאמן נוקשה ולא מתפשר: "הוא שם לב לכל פרט, אין מקריות אצלו" • כעת המטרה היא מקום שלישי וחזרה לליגת האלופות

קשוח, שקדן ולא מתפשר. // צילום: איי.אף.פי // קשוח, שקדן ולא מתפשר

ב-16 ביולי דרך לואי ואן חאל לראשונה בקארינגטון, מתחם האימונים של מנצ'סטר יונייטד, ולמחרת הוצג במסיבת עיתונאים. ומאז כל כמה ימים, לפני ואחרי כל משחק הכנה, ואן חאל מדבר עם התקשורת. גם ז'וזה מוריניו מדבר הרבה ומאכיל את התקשורת בציטוטים מפנקים לקראת העונה הקרובה.

אבל יש טיפוס אחד חריג בעולם האימון – 'אל לוקו' – המשוגע, המטורף וגאון הכדורגל מרסלו ביילסה. ב-2 במאי הודיעה מארסיי על החתמתו של המאמן הארגנטינאי אחרי שנה מחוץ לקווים – לאחרי פרידתו בקיץ שעבר מאתלטיק בילבאו. ב-26 במאי, כששחקני הסגל בחופשת הקיץ או בהכנות למונדיאל, ביילסה כבר העביר את האימון הראשון שלו כשבחן 15 שחקנים מקבוצת הנוער וחיפש מי מתאים לעלות לסגל הקבוצה הבוגרת.

תחילת האימונים הרשמית של מארסיי הייתה ב-24 ביוני, ושימו לב: רק היום, 7 באוגוסט, שעה 17:00 שעון צרפת – יותר משלושה חודשים אחרי מינוי לתפקיד ובדיוק חודש וחצי מאז תחילת האימונים, ביילסה ידבר לראשונה עם התקשורת.  הוא פשוט חייב: זו מסיבת עיתונאים רשמית לפני מחזור הפתיחה לעונת 2014/5 – בשבת מארסיי תתארח אצל באסטיה, והמאמן צריך לדבר לקראת המשחק.

השקדנות של ביילסה

זה לא שביילסה כזה שתקן – היו לו בקריירת האימון מסיבות עיתונאים שנמשכו מעל לשעה. "ביילסה הוא טיפוס שיכול לדבר שעות רצוף על כדורגל מכל זווית ולענות לכל שאלה בסבלנות ובפתיחות", אומר העיתונאי הספרדי ג'ורדי אנגלס פארה על סמך היכרותו עם ביילסה מהשנתיים בבילבאו.

אבל יש שני עניינים: השולי יותר נוגע לשפה. ביילסה (59) העביר את כל חייו וכל 24 שנות קריירת האימון שלו במדינות דוברות ספרדית – ארגנטינה, מקסיקו, ספרד, צ'ילה. לראשונה הוא במדינה שאינה דוברת ספרדית ונעזר בשירותיו של מתורגמן צמוד. עניין הרבה יותר מרכזי היא השקדנות והחריצות של ביילסה – הוא סוס עבודה, ולכותב שורות אלה הייתה הזכות הגדולה לראות כמה אימונים שביילסה העביר, עם מגוון תרגילים קבוצתיים מיוחדים שהוא המציא. ברגע שחתם על החוזה במארסיי, הדבר הראשון שביילסה עשה הוא לצפות בכל משחקיה של הקבוצה בעונה שעברה, כשלפי דיווח בארגנטינה ביילסה צפה 13 פעם בכל משחק – והתמקד כל פעם בשחקן אחר.

ביילסה הוא מאמן כה יסודי שב-6 ביולי,  כשבועיים אחרי שהחל לעבוד במארסיי, הוא מדד בעצמו את אורך ורוחב המגרש באצטדיון ולודרום (שעבר שיפוצים והרחבה לקראת יורו 2016 וייחנך במחזור השני על 67 אלף מושביו) והשווה אותו לאורך ורוחב מגרש האימונים של מארסיי – 'קומאנדרי'. 'אל לוקו' מצא ששטח מגרש האימונים מעט גדול יותר (בפחות משלושה מטרים!) מאשר המגרש באצטדיון הביתי, והורה מיידית לגנן של המועדון להקטין את שטח מגרש האימונים שייתאם בדיוק את שטח הדשא בוולודרום. כי הכל אצל ביילסה מתוכנן ומתוכנת. הוא מגיע לאימונים עם קלסרים עבים, בתוכם מפורטות כל תכניות האימון שלו. יש לביילסה חמישה עוזרים שהוא הביא איתו, והם עוזרים לו לסדר קונוסים וגומיות על המגרש לצורך תרגילי האימון שלו לשיפור היכולות האישיות והקבוצתיות. 

כמובן שכשביילסה מגיע למועדון חדש, הוא עובד בלי הפסקה בניסיון להטמיע את שיטות העבודה ועקרונות המשחק שלו וליצור בין השחקנים הבנה ותיאום. ביילסה דוגל במערך המזוהה עימו 3-1-3-3, שמשלב לחץ גבוה, מתואם ויעיל במטרה לחטוף מהר את הכדור; יציאה מהירה קדימה; תנועה מהירה בלי כדור וחילופי מקומות אוטומטיים בין שחקנים. בשיטה הזו למשל צ'ילה שיחקה כדורגל פלאי בדרך למונדיאל 2010, וגם בילבאו, בלי רכש, עברה שדרוג כשביילסה הגיעה אליה והפך אותה בעונתו הראשונה לקבוצת צמרת מרשימה בספרד שהגיעה לגמר הליגה האירופית ולגמר גביע המלך. 

בינתיים זה עובד טוב – לפחות לפי משחקי ההכנה, בהם מארסיי שיחקה נהדר והרשימה מאוד – 4 נצחונות ותיקו בחמישה משחקים מול יריבות רציניות, כולל 1:4 על לברקוזן, 1:2 על בנפיקה ו-1:3 על קייבו.

אנדה אייו מול קייבו, מארסי נראתה מצוין בהכנה // צילום: איי.אף.פי

 

מגיע לקבוצה מפורקת

מאז שהגיע למארסיי, בכל יום יש לקבוצה אימון בוקר ואימון ערב, ולפני כל אימון השחקנים מתכנסים בחדר הווידאו וצופים במשך רבע שעה בקטעי וידאו עם התרגילים שהם הולכים לבצע באימון מיד לאחר מכן. היו שחקנים שהתלוננו על מורכבות חלק מהתרגילים וקושי בקליטתם, אבל מהר מאוד כולם השתתקו ויישרו קו עם המפקד החדש, שצועק ומדרבן ותובע שכל התרגילים יתבצעו במהירות ובקצב גבוה. 

"ביילסה מתעקש שכל תרגיל באימונים יבוצע חלק ונכון ודורש שלא נחפף, לא נגנוב מטרים, לא נעגל פינות ושלא נעשה טעויות" – כך תיאר את משטר האימונים החדש מאריו למינה (20), הקשר האחורי/בלם הצעיר של מארסיי, "אם אנחנו טועים בביצוע תרגיל, ביילסה דורש שנחזור על כך שוב ושוב עד שהביצוע מדויק ועונה לדרישותיו". למינה תורגל בשלישית הקישור המרכזי – החוליה שביילסה נותן לה הכי הרבה דגש באימונים, והוא סיפר שספג הרבה צעקות כשהפקיר את השחקן שהוא אמור לשמור עליו. למינה סיכם: "מבחינת מקצוענות, רצינות ודרישה שהכל יעבוד לפי התכנון – מעולם לא חוויתי בקריירה דבר כזה, אבל למרות שביילסה קשוח ופרפקציוניסט, הוא גם יודע לחייך ובסוף האימונים בדרך כלל מספר בדיחות – גם אם זה רק בספרדית בינתיים". 

קשר הרכש רומן אלסנדריני, הוסיף: "ביילסה שם לב לכל פרט, אין מקריות אצלו. אחרי כל אימון אתה מרגיש שעבדת טוב, השתפרת כשחקן ולמדת דברים חדשים לעתיד. הוא רוצה שייראו את טביעת האצבע שלו במועדון, ובשביל זה הוא מעביד אותנו קשה – כמו שצריך".

ואלבואנה, נפרד בדמעות ונמכר בסכום מגוחך // צילום: איי.אף.פי 

ביילסה הובא למארסיי כעלה תאנה של ההנהלה הכושלת. הבעלים מרגריטה לואי-דרייפוס והנשיא ונסן לאברון אחראים לשורה של צעדים תמוהים וניהול חפוז וגרוע. גם בקיץ הזה שחקנים איכותיים מאוד שאפשר היה לעשות עליהם קופה נמכרו בסכומים מגוחכים – מתיה ואלבואנה מנבחרת צרפת וג'ורדן אייוו מנבחרת גאנה נמכרו בסכום כולל של 11 מיליון יורו בלבד. מנגד הוחתמו החלוץ הבלגי המוכשר מיצ'י באטשוויי והקשר רומן אלסנדריני בסכום דומה. מעבר לכך למרות תקציב של 130 מיליון יורו (השלישי בגובהו בליגה), ההנהלה טוענת שאין לה כסף, ויש הרבה רחש ושמועות על ניהול בעייתי ומושחת. בינתיים להנהלה נוח להסתתר מאחורי ביילסה שתמונתו מתנוססת באתר הרשמי לצד הזמנת האוהדים לרכוש מנויים לעונה קרובה. אחרי הכל, כוכבי הקבוצה על הדשא הם לא כאלה גדולים – אנדרה-פייר ג'יניאק, פלוריאן טובאן, אנדרה אייוו ודמיטרי פאייה.

 

ביילסה שחתום לשתי עונות הגיע לקבוצה מפורקת, והצליח לעורר התלהבות גדולה של האוהדים. מארסיי סיימה את אחת העונות המאכזבות ביותר שלה בדור האחרון  כשסיימה במקום השישי בלבד ולראשונה אחרי עשור לא העפילה למפעל אירופי.  אף אוהד לא חולם על אליפות ראשונה מאז 2010, אבל המטרה המוצהרת היא מקום שלישי וחזרה לליגת האלופות. עם ביילסה בתור הרכש הראשי והעיקרי של הקיץ הזה, במארסיי מאמינים שהכל יתחבר, והקבוצה עם הקהל הכי גדול ומלא תשוקה בצרפת, תחזור לככב ולהלהיב – בעיקר בזכות האיש על הקווים.

 

israelhayom

הכתבות ועידכוני הספורט החמים אצלך בטלגרם

להצטרפות
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר