בואו הביתה, יחד נצא מהמשבר

48 שעות לאחר הפסקת האש, אני יכול לציין בסיפוק כי אנו קמים לקול ציוץ הציפורים, ובעיתוי זה אני קורא לתושבים: תחזרו לכאן, בקצב שלכם

משפחת ליברמן, ניר עם. "אנחנו רק רוצים שלא ישכחו אותנו ויקיימו את ההבטחה לתת חבילת אבטחה ליישובים"  //  צילומים: באדיבות המשפחות // משפחת ליברמן, ניר עם. "אנחנו רק רוצים שלא ישכחו אותנו ויקיימו את ההבטחה לתת חבילת אבטחה ליישובים" ,
משפחת ליברמן, ניר עם. "אנחנו רק רוצים שלא ישכחו אותנו ויקיימו את ההבטחה לתת חבילת אבטחה ליישובים" // צילומים: באדיבות המשפחות // משפחת ליברמן, ניר עם. "אנחנו רק רוצים שלא ישכחו אותנו ויקיימו את ההבטחה לתת חבילת אבטחה ליישובים"

צילום: קובי מאירי, רויטרס, משה בן שימחון

צה"ל עשה את העבודה. אני קורא לתושבי הדרום לחזור לשיגרה ולשקט, בתקווה להסדר כולל ולימים טובים ויפים כקדם.

רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק

במהלך מבצע צוק איתן עברנו תקופה מאוד לא פשוטה, בייחוד במועצה האזורית אשכול, שבתחומה התפוצצו 35 אחוזים מסך הנפילות במדינת ישראל (כ־850 רקטות). בפועל נכנסנו לחירום עם תחילת ההסלמה ב־27 ביוני, כשהשאר עוד דיברו על שיגרה.

כאן המקום למסור תודה ענקית לצה"ל על הנחישות האדירה. המבצע שיפר משמעותית את הביטחון שלנו וזה הכל בזכות החיילים המדהימים שלנו.

התחנה הבאה: רגיעה. הרכבת בשדרות  //  צילום: אלברט סדיקוב/ג'יני

מאחל לכולם החלמה מהירה וחיבוק ענק למשפחות השכולות. ההקרבה שלהם למען היכולת שלנו לחיות בשקט ובביטחון לא פחות ממדהימה - אין נתינה והקרבה גדולות מאלה.

48 שעות לאחר הפסקת האש, אני יכול לציין בסיפוק כי אנו קמים לקול ציוץ הציפורים, ובעיתוי זה אני קורא לתושבים: תחזרו לכאן, בקצב שלכם. נשקם את המקום, וביום ראשון נפתח את כל מערכת החינוך בקו הגבול ונחזור לשיגרה.

מים בששון: משתכשכים בבריכה בבאר שבע  //  צילום: דודו גרינשפן

אמנם יהיה קשה לשקם את החקלאות בשל הנזקים הרבים, אך לא בלתי אפשרי. אנו אופטימיים מטבענו כאנשי אדמה, וכולי תקווה שנצליח לעבור את המשבר הנוכחי ולהתחזק.

רה"מ ושר הביטחון הדגישו בפנינו כי אנו מעוניינים בהסדר, אולם אם הצד השני יוסיף לירות יישקלו כל האפשרויות, כולל כניסה לעזה. המשמעות היא שבפעם הראשונה שמעתי מראש הממשלה שהוא נחוש לעצור את ירי הטילים בכל מחיר, שהוא מבין שטיל או פצמ"ר על חקלאי בעוטף עזה בסופו של תהליך מסתיים בטיל פאג'ר בכרמל ועוד מעט גם בקריית שמונה. לכן צריך לטפל בכך ביסודיות כדי למנוע את המלחמה הבאה. כולי תקווה שלא נגיע ליום הזה ושנוכל להגיע פעם אחת ולתמיד גם לניצחון מדיני, שיעניק שקט גם לנו וגם לפלשתינים שבחרו בדיקטטורה שהרסה להם את כל הרצועה.

*   *   *

"דרום אדום של כלניות"

הרמטכ"ל בני גנץ: "הגשם ישטוף את אבק הטנקים ותהיה פה יציבות להרבה מאוד שנים" • הרכבת כבר חזרה לשדרות, טרקטורים החליפו טנקים בשדות - ומעל לכל, תושבי עוטף עזה אוזרים אומץ לחזור לבתיהם

"אכן, יש פה קיץ חם. הסתיו יבוא אחריו, הגשם ישטוף את אבק הטנקים, השדות יוריקו ודרום אדום במובן החיובי של המילה - של כלניות, פרחים ויציבות - יהיה פה, ויהיה פה להרבה מאוד שנים קדימה". כך, בנימה ציורית, אמר אתמול הרמטכ"ל בני גנץ, בהתייחסו לחזרה של אזור הדרום בפרט והמדינה כולה לשיגרה.

לאור הפסקת האש המסתמנת, הוציא פיקוד העורף הנחיות התגוננות חדשות, שלפיהן מהשעה 18:00 אמש יש חזרה לשיגרה בכל רחבי הארץ, ללא מגבלות. עם זאת, ההנחיות עדיין מזכירות כי "בהישמע אזעקה או קול נפץ, יש להיכנס למרחב המוגן בתוך פרק הזמן המוגדר לכל אזור".

הפחד עדיין שם

נשיא המדינה ראובן ריבלין ביקר בכפר עזה, נועד עם התושבים שנותרו בו ושמע מהם על הקשיים. "החוויות שחווינו לא מאפשרות לנו לחיות חיים נורמליים", אמרה אורית, מנהלת הקהילה, "זו מלחמת הישרדות. אנו שוקלים כל תזוזה לפני שאנו מקיימים אותה, אם זה להתקלח, לאכול, לעבור ממיגונית למיגונית בזמן אמת. אנו שומעים את שריקות הטילים ומרגישים את התפוצצות הטילים". ואילו ורד, חברה ותיקה בקיבוץ, אמרה לנשיא: "עצוב לי שאני, כחברת הקיבוץ, שומעת מהבת שלי שהיא לא תרצה לגדל כאן את ילדיה כי זו לא סביבה לגדל בה ילדים". ריבלין, מצידו, קרא לכל תושבי הדרום לחזור. "אני קורא היום לתושבים: שובו לבתיכם", אמר הנשיא, "צבא הגנה לישראל עומד בשעריכם ומגן עליכם בגופו. רק העתיד יוכיח עד כמה היה חשוב מבצע צוק איתן".

הנשיא ריבלין עם תושבי כפר עזה  //  צילום: מארק ניימן/לע"מ

מכל מקום, סממנים של סוף המלחמה נראו אתמול בכל רחבי הדרום. אחרי הפסקה של חודש שבה הרכבת לשדרות, ובתי הקפה וחופי הים שוב המו אדם. בדרכים של עוטף עזה נראו מכוניות עם משפחות שאזרו אומץ לשוב. "יותר משהמשפחות סומכות על התחייבות חמאס להפסקת אש כסיבה לחזור הביתה, המשפחות בונות על כך שהוא חטף מכה אנושה ושחלק ניכר מתשתיות הטרור שלו הושמדו", העריך רכז ביטחון באחד היישובים הסמוכים לדרום, "ולכן יש תחושה שהארץ, במיוחד עוטף עזה, תשקוט להרבה זמן - מה גם שיש אמון בהבטחת הדרג הצבאי שכל המנהרות הידועות הושמדו".

לקבל את השבת, יחד

"שלחנו לכל המשפחות הודעות ובקשות לחזור הביתה", אמרה אביבה פולד (54) מנתיב העשרה, "זה הכי חשוב עכשיו, כי אנחנו מתכננים לראות את כולם ביישוב ביום שישי כדי לקיים קבלת שבת והדלקת נרות". בנתיב העשרה מתגוררות 180 משפחות. 120 מהן עזבו, רובן זוגות עם ילדים. "אני בהחלט מבינה את החששות של ההורים לילדים, אבל עם הרגיעה צריכים כולם לחזור הביתה", הוסיפה פולד, "יחד, כחברה, נמצא פתרונות על כל הקשיים, ניתן מענה לכל הילדים עם הפחדים והחרדות, יחד עם מרכז חוסן נחזיר להם את החיוך לפנים".

עופר ליברמן (54), המנהל החקלאי בניר עם, סיפר על חזרה לשיגרה "המבורכת", כלשונו. "לאט־לאט אנשים ומשפחות חוזרים הביתה. ענפי החקלאות נפגעו בגלל חוסר בידיים עובדות. משפחות חוזרות, אבל עדיין חוששים מהמנהרות. אני לא בטוח שהכל הושמד. אנחנו משפחה עם חוסן נפשי ולכן נשארנו ביישוב למרות החשש האדיר מהמנהרות, אבל חזרת התושבים הביתה היא כמו 'חבר מביא חבר': ברגע שאחד חוזר ומספר על כך, אחרים שומעים ומפנימים וחוזרים. בכל זאת, חלק מהאנשים מימנו בעצמם את שהייתם בבתי מלון ובחדרי הארחה, הוצאה כלכלית כבדה. אנחנו רק רוצים שאחרי המלחמה לא ישכחו אותנו ויקיימו את ההבטחה לתת לנו חבילת אבטחה ליישובים, עם כל מרכיבי הביטחון הדרושים".

כמו אוויר לנשימה

ראשי היישובים במועצות שער הנגב, חוף אשקלון, אשכול ושדות נגב סיפרו שבגלל היעדרות התושבים יש פגיעה כלכלית קשה, ובשל השבתת שירותים רבים חלק מהמפעלים, כמו גם עסקים פרטיים, בתחום החקלאות והתיירות והמזון נפגעו באורח קשה מאוד. "חזרת התושבים הביתה היא כמו אוויר לנשימה", סיפר אמנון, חקלאי, "מעבר לעובדה שהמכירות נפגעו קשות, גם המראות של יישובים כמעט ריקים עושים רע לנשמה. מצב הרוח היה ירוד, אז לראות זוגות וילדים חוזרים הביתה זה הדבר הכי משמח שראינו בחודש האחרון".

עירית מעוז (40) מנתיב העשרה שוקלת לחזור היום או מחר עם שלושת ילדיה - ים (12), סיוון (9) ומעיין (6). "לא קל לחיות מחוץ לבית הרבה זמן", אמרה, "במהלך התקופה כבר הייתי בכמה מקומות הארחה. מוזר, אבל הילדים כל כך התרגלו לבומים ולרקטות ולהפצצות, שהם לא רצו לעזוב. כמה שזה יישמע עצוב, זו שיגרת החיים שלהם, ואסור שזה יהיה כך".

עירית מעוז וילדיה, נתיב העשרה. "במהלך המבצע היינו בכמה בתי הארחה. מוזר, הילדים כל כך התרגלו לבומים, שלא רצו לעזוב"

"אין כמו הבית", אמרה מירב כהן (41) ששבה לביתה בעין השלושה עם בעלה דני (46) וילדיהם בני 14, 12, 10 ו־5: "יש תחושת הקלה לנוכח הפסקת האש, ונקווה שהיא תחזיק מעמד מעבר ליום שישי. אני אישית דיברתי עם חברות, והן שוכנעו לחזור הביתה, ואנחנו מקווים שהצבא יידע לתת לנו מענה ביטחוני הולם ומקיף, בעיקר ממנהרות התופת".

משפחת כהן, עין השלושה. "אין כמו בבית. יש תחושת הקלה גדולה לנוכח הפסקת האש ונקווה שהיא תחזיק מעמד מעבר ליום שישי"

עמית כספי (44) מכרם שלום מאוד רצה להצטרף לאשתו ולשלושת ילדיו ניב (14), מאי (12) וסתיו (5) כשנסעו לצפון. אבל הוא קיבל צו 8, כצוות אבטחה יישובי. "החודש האחרון היה מאוד מאוד קשה, כי קשה מאוד לנהל חיים כשאתה נשאר לשמור על הבית, והאישה והילדים שם", סיפר, "ואני בהחלט מבין הורים שלקחו את הילדים והלכו. במצב הנורא שהיה פה, היה בלתי אפשרי לגדל ילדים. מנהרות, ורקטות ופצמ"רים שאין עליהם אזעקה. מתוך 140 תושבים בכרם שלום נשארו עשרה. מרגישים ורואים חזרה איטית הביתה של משפחות, אבל אנחנו יודעים שנצטרך להתמודד עם הפחדים והחרדות והעכבות שעוד יתגלו אצל הילדים והנשים. היה צריך לראות את הילדים שלנו, ושל אחרים, כמה הם שמחו לחזור הביתה, לסביבה המוכרת שלהם".

כיפת ברזל למנהרות

עכשיו מקווים ביישובי עוטף עזה שהפסקת האש תתפתח לשקט שבו אפשר לחיות. אלא שכעת המפתח לחיים סבירים אינו רק במניעת הסכנה מהאוויר, אלא גם זו שמתחת לאדמה. "צה"ל השמיד את רוב המנהרות, אבל אני חושש שחמאס יחזור לחפור", אמר כספי, "עכשיו התפילה שלנו היא שימציאו כיפת ברזל למנהרות".

בהכנת הידיעה השתתפו גדי גולן, לילך שובל, יורי ילון ושלומי דיאז

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר