למרות הארכת הפסקת האש: ירי לאשקלון והשפלה

בשעה 20:00 ארבע פצמ"רים נורו משטח הרצועה לעבר יישובי עוטף עזה - ללא נזק או נפגעים • צה"ל ממשיך בפעילות חשיפת המנהרות

שיגור רקטות מעזה לעבר ישראל // צילום: רויטרס //

צילום : רויטרס

בעוד ישראל מדברת על אפשרות להרחיב את הפסקת האש בשעות נוספות, לאחר יממה שקטה, התחדש הירי על איזור השפלה ועל צפון לכיש. שתי רקטות יורטו מעל גדרה. מטח נוסף נורה לעבר אשדוד , נס ציונה ראשון לציון, רחובות, יבנה וסביבותיה. המטח יורט.

לאחר שגורם ישראלי דיווח לסוכנות הידיעות רויטרס, על כך שממשלת ישראל נוטה להאריך את הפסקת האש, נמסר כי הפסקת האש ההומניטרית תימשך עד חצות. במקביל, הקבינט הביטחוני ייכנס לדון בהפסקת אש כוללת. סבב הצבעה טלפוני נערך בין שרי הממשלה לאחר שהאו"ם ביקש להאריך את הפסקת האש ההומניטרית בארבע שעות. 

ההפוגה עליה הסכימו ישראל וחמאס בתיווך אמריקני החלה ב-8:00. במקביל, נערכה בפאריס פסגה בינלאומית בהשתתפות נציגי ארה"ב, קטאר, טורקיה, גרמניה, איטליה, צרפת ובריטניה - לדיון בהפסקת האש בין ישראל לחמאס. שר החוץ הצרפתי לורן פביוס, המארח את הוועידה, דיווח כי שרי החוץ קוראים להארכת הפסקת האש מעבר ל-12 השעות שנקבעו.

רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק

במקביל להפוגה, ממשיך מזכיר המדינה האמריקני במאמצים לסיום 19 ימי הלחימה בעזה, שהביאה עד כה להרג של כ-900 פלשתינים, 37 חיילי צה"ל ושלושה תושבים ישראלים. לקראת פגישת הפסגה היום בפאריס אמר קרי כי החלטת הקבינט הישראלי שלא לקבל את המתווה האמריקני להפסקת אש ארוכת טווח הינה מ"טעמים של טרמינולוגיה". קרי הוסיף כי הושגה "התקדמות רצינית" בדיאלוג, אך עדיין נחוצה עבודה רבה. 

כלי תקשורת ערבים ציטטו גורמים בכירים בחמאס שטענו כי הארגון נוטה להשיב בחיוב למתווה שגיבש שר החוץ קרי להפסקת אש של שבוע ימים, במהלכם ידונו הצדדים באמצעות מתווכים בביסוס ההבנות שיאפשרו הפסקת אש ורגיעה ארוכת טווח בין ישראל לעזה. 

בכיר חמאס עיזת א-רישק אמר לעיתון א-שארק אל אאוסאט, כי כנספח לטיוטת המתווה שגיבש קרי העבירו האמריקנים לחמאס באמצעות קטר מכתב התחייבות, לפיו וושינגטון ערבה לכך שדרישות חמאס לקבלת חבילת הטבות כלכליות אזרחיות ידונו במו"מ שיתקיים לצד הפסקת האש. 

דיפלומטים בכירים בליגה הערבית אישרו את דבריו של א-רישק בעניין מכתב ההתחייבות שהגיש קרי, ואמרו כי: "ההתחייבות האמריקנית הביאה לפריצת הדרך במגעים להפסקת אש". הדיפלומטים הערבים הבכירים אמרו כי ישראל הביעה אי שביעות רצון מכתב ההתחייבות שהעביר קרי לחמאס, אולם הם הדגישו כי נוסח המתווה שגובש מקובל על המצרים, הרשות הפלשתינית הליגה הערבית קטאר וטורקיה.  בקטאר דווח מפי מקורות ערבים המעורבים במגעים שקיים שר החוץ קרי בעת שהותו בקהיר, כי מתווה הפסקת האש שגיבש מתבסס על עיקרי היוזמה המצרית שהוצגה כבר בימים הראשונים של הלחימה ונדחתה ע"י חמאס. כמו כן צוין כי המתווה כולל שלושה סעיפים עיקריים הנוגעים לדרישות חמאס מישראל, וכן סעיפים נוספים הנוגעים לדרישות חמאס מהמצרים, הרשות הפלשתינית, הליגה הערבית ומדינות הקהילה הבינלאומית - שהבטיחו סיוע כלכלי לשיקום רצועת עזה. 

על פי הדיווח, הסעיפים הנוגעים לדרישות חמאס מישראל כוללים הפסקת אש מיידית על פי הסכמי עמוד ענן ב-2012 ועצירת כל הפעולות ההתקפיות כולל הפסקת הסיכולים הממוקדים, פתיחת מעברי הגבול להכנסת סחורות, הרחבת רצועת הדייג ל-12 מייל וביטול האיסור לעבד אדמות חקלאיות סמוך לגדר המערכת. 

עוד נמסר כי חמאס דורש מהמצרים פתיחה מלאה של מסוף רפיח למעבר סחורות ובני אדם, תשלום משכורות של פקידי ממשל חמאס בעזה על ידי הרשות הפלשתינית והתחייבות של מדינות הליגה הערבית ומדינות מערביות לסייע כלכלית בשיקום רצועת עזה. 

הפעילות לנטרול המנהרות תמשך תוך כדי ההפוגה

עת נכנסה ההפוגה ההומניטארית לתוקף הבוקר, יצאו המוני תושבי עזה לרחובות והחלו בפינוי ההרוגים ובמילוי מצבורי המזון והתרופות. כורמים רשמיים בעזה מסרו כי עד כה חילצו כוחות ההצלה כ-85 גופות מבין ההריסות בשכונות העיר השונות.

התושבים יצאו מבתיהם והחלו להיעמד בתורים הארוכים שהחלו להשתרך בפתחי הבנקים, שם יוכלו למשוך כסף מזומן על מנת לחדש את מצבורי האספקה שברשותם. 

תושבי בית חאנון, שהותקפה הלילה על ידי צה"ל, יצאו לרחובות: "אנחנו מקווים שהרגיעה תימשך", אמרה אחת התושבות לסוכנות הידיעות רויטרס, "מקווים שימצאו פתרון כך שהלחימה תסתיים. אנחנו חוששים לביטחון ילדינו", סיפרה והוסיפה כי אין היא מתכוונת לעזוב את ביתה שבשכונה המופצצת: "אין לנו לאן ללכת".

גורם אמריקני רשמי דיווח אמש לסוכנות הידיעות רויטרס כי רה"מ בנימין נתניהו אמר למזכיר המדינה קרי כי ישראל מוכנה להפסקת אש הומניטארית בת 12 שעות, שתחל בבוקר (שבת). בהמשך לכך, אישר דובר חמאס כי הארגון הסכים להפסקת האש ההומניטרית. לפנות בוקר אישר גם דובר צה"ל כי תקיפות צה"ל ברצועה יופסקו בשעה 8:00, והוסיף כי במהלך ההפוגה ימשיך צה"ל בפעילותו לאיתור ולסיכול מנהרות טרור, וכן יגיב אם יבחרו בארגון הטרור לנצל את המצב ויתקפו את כוחות צה"ל, או ירו לעבר שטח ישראל. בנוסף נמסר מצה"ל כי תושבי עזה שנתבקשו להתפנות מבתיהם, לא יוכלו לחזור אליהם במהלך ההפוגה. 

גורמים פלשתינים דיווחו כי הקרבות ברצועה המשיכו עד הרגע האחרון - דקות לפני כניסתה של ההפוגה לתוקף. משרד הבריאות הפלשתיני אף דיווח כי בתקיפה ישראלית במהלך הלילה נהרגו 18 בני משפחה אחת. חלון הזמנים ההומניטרי שיימשך עד 20:00 הערב, ינוצל לטובת אספקת מזון, מים וחשמל, וכן ישמש להוצאת גופות מאזורים שונים ברצועה. כפי שצוין, ירי ייענה בירי.

כמו כן, במהלך הלילה שוגרו רקטות למועצה האזורית אשכול ולאשקלון. באשכול אותרה נפילה בשטח פתוח, כיפת ברזל יירטה שלוש מהרקטות שנורו לעבר אשקלון.

"אנחנו עובדים על הפסקה קצרה שתאפשר שבעת ימי שלום. שבעה ימים של הפסקת אש הומניטארית שתכבד את העיד אל פיטר, ותאפשר לנו להתאחד ולנסות למצוא פתרון ארוך טווח והוגן", אמר קרי במסיבת עיתונאים שהתקיימה אמש בקהיר.

במסיבת העיתונאים המשותפת שערכו בקהיר שר החוץ המצרי סמאח שוכרי ועמיתו האמריקני קרי, הדגיש קרי כי על אף החלטת הקבינט בישראל לדחות את היוזמה להפסקת אש לשבוע, הושגה התקדמות והוחלט על הפסקת האש ההומניטרית, במהלכה ידונו הצדדים בדרישות חמאס. 

קרי הדגיש במסיבת העיתונאים כי דן בהצעה עם מזכ"ל האו"ם באן קי-מון, וכן עם מזכ"ל הליגה הערבית נביל אל ערבי, שהביעו הסכמה עקרונית למהלך. גורמים פלשתינים דיווחו כי עיקרי הפסקת האש ההומניטרית כוללים הישארות של כוחות צה"ל בעזה, על מנת שיוכלו לטפל במנהרות. עם זאת, צה"ל לא ייזום תקיפות וסיכולים ממוקדים.

ראש הלשכה המדינית של חמאס חאלד משעל, שנועד אמש בקטאר עם שר החוץ הטורקי דאבוטאולו, הדגיש בתום הפגישה כי תנאי חמאס נותרו כשהיו ורק סיום המצור ופתיחת המעברים יביאו את חמאס לנצור אש. עוד הדגיש משעל, כי חמאס ידרוש ערבויות בינלאומיות ליישום התנאים שהציב חמאס. "אנו רוצים לפתוח את עזה לעולם באמצעות נמל ימי ושדה תעופה. המצור שבו נתונה עזה מאז 2006 לא יכול להימשך עוד". 

גורמים בכירים בחמאס בהם סגן יו"ר הלשכה המדינית של הארגון מוסא אבו מרזוק הדגישו אמש כי הסעיפים המתווה הםסקת האש לפיהם כוחות צה"ל ישארו ברצועת עזה, כדי להמשיך בטיפול במנהרות "אינם מקובלים על חמאס". לדברי אבו מרזוק, במידה ואכן תתקבל היוזמה להפסקת אש וזו תיכנס לפועל - ניהול הרצועה ימסר לידי ממשלת האחדות הפלשתינית, ורצועת עזה לא תהיה תחת שלטון חמאס כפי שהיה מאז השתלט הארגון על רצועת עזה ב-2007. 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר