כשנפלו הטילים הראשונים לפני כשבועיים וחצי, עם תחילת הקיץ, עוד קיוו בענף התיירות שזה זמני ויחלוף מהר. הקיץ הוא העונה שהם מחכים לה כל השנה. התיירים מציפים את הארץ ובתי המלון בתפוסה מלאה. גם המסעדות ובתי הקפה, הקניונים ושאר העסקים מחכים ליולי־אוגוסט. הילדים בחופש והם יוצאים לבלות ולקנות, והפדיון עולה. אבל המלחמה בחמאס, שהחלה מייד עם הרקטות הראשונות ועדיין נמשכת במלוא עוזה, גובה מעבר למחיר בחיי אדם גם מחיר כלכלי כואב. נדמה שאם לא יחול שינוי מהיר במצב, הקיץ הזה - מבחינת מקומות הבילוי, בעלי העסקים והמלונות - אבוד.
רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק
לפי גורם בענף התיירות, "יש ירידה של יותר מ־%50 בכמות ההזמנות יחסית לעונה. מדובר בעונת השיא של עולם התיירות וזה היה אמור להיות זמן השיא של ההזמנות. לצד ההאטה בהזמנות יש גם ביטולים, ואנשים רבים מתעניינים בנוגע לאפשרות לבטל את החופשה במקרה של החמרה במצב. המוקדים מקבלים מאות שיחות ביום בנושא. כמו כן, יש ירידה בשיעורי התפוסה לרמה של 70%. מדובר בהפסדים של מאות אלפי דולרים לחברות".
חופשה בזול
אבל המצב מייצר גם הזדמנויות: לדברי ניר מזור, מנהל אגף שיווק בקשרי תעופה, לנוכח המצב מחירי הנופשונים בחו"ל ירדו ב־%25%-20 מהמחירים הרגילים לעונה, מה שמאפשר לישראלים שרוצים בכל זאת לנסוע לחופשה ולהתנתק מעט להזמין כעת חבילות נופש במחירים נוחים יחסית לעונה. "יעדים פופולריים כגון כרתים, זקינטוס, אנטליה ונאפולי מוצעים כרגע במחירים נמוכים, אף שאנו נמצאים בעונת השיא של התיירות בעולם".
מחירים לדוגמה: נופש בכרתים בתאריכים 27-31 ביולי במלון ארבעה כוכבים על בסיס חצי פנסיון יעלה 538 דולר לאדם בחדר זוגי. חופשה ברודוס באותם תאריכים במלון ארבעה כוכבים על בסיס לינה וארוחת בוקר מוצעת ב־622 דולר לאדם בחדר זוגי. מדובר בהוזלה משמעותית לעומת המחירים בשנה שעברה.
ענף התיירות היוצאת אמנם נפגע, אבל כואב יותר מה שקרה לתיירות הנכנסת לישראל ומצבו של ענף התיירות המקומית. המצב רק החמיר עם הודעת חברות התעופה הזרות על ביטול הטיסות לישראל. לדברי ענת סטריק־דהאן, סמנ"כלית שיווק ומסחר של רשת מלונות טמרס: "אורחים רבים בבתי המלון שלנו הם אנשי עסקים מארה"ב. יש עצירה מוחלטת של הזמנות חדשות, בעיקר בשוק העסקי ועל ידי תיירים. בכל הנוגע להזמנות של ישראלים, יש עצירה חלקית. מצב הרוח של העם לא במיטבו. הרבה אנשים מגויסים למבצע, אחרים לא עובדים מסיבות כאלה ואחרות ושומרים על הכסף כי ברגע שההכנסות נפגעות - נופש לא נתפס כמוצר חובה כמו מזון".
לדבריה, גם כאלה שמזמינים עושים זאת בטווח קצר, מהיום למחר, ובהם תושבי הדרום, שנהנים מ־20% הנחה. בבית המלון של הרשת באשדוד המצב חמור במיוחד. "עד 7 ביולי היינו בתפוסות גבוהות מאוד של כ־80%. בשבוע הראשון למבצע ירדנו ל־40% ובשבוע השני למבצע הגענו כבר להתרסקות מוחלטת של 20% תפוסה. סגרנו את המסעדה של גיא פרץ במלון כי המלון פשוט ריק".
גם ברשת פתאל חווים ירידה חדה בתפוסת המלונות. אבל לדברי רוני אלוני, סמנכ"ל שיווק ברשת, לצד הביטולים יש גם הזמנות חדשות ממשפחות שעדיין רוצות לנצל את תקופת הקיץ וליהנות מהמחירים האטרקטיביים המוצעים כעת. "הביקוש הוא בעיקר למלונות בצפון ולאילת, שם המצב פחות מורגש".
אפקט הדומינו
כשענף התיירות נפגע, זה לא מסתכם רק בתפוסת בתי המלון. ברגע שההזמנות יורדות, נעצרות גם רכישות מספקים. מזמינים פחות סדינים, מגבות ומזון, ויש פגיעה בנהגי המוניות. מדובר באפקט דומינו שמשפיע על שאר המשק.
המחשה למצבה הקשה של התיירות הנכנסת לישראל מספק עמי אתגר, מנכ"ל לשכת מארגני תיירות נכנסות. לדבריו, "לפני המבצע היקף המחזור של פעילות זו עמד על 1.2 מיליארד דולר בשנה. ההזמנות מ־1 ביולי עד סוף דצמבר עמדו על
600-700 מיליון דולר. בשל המצב, חלק מההזמנות בוטלו. אנחנו מעריכים את היקף הביטולים שלנו ב־150 מיליון דולר וחוששים שההיקפים עוד יגדלו. אנחנו משלמים למורי דרך, לכניסות לאתרים ולבתי מלון, ואם לא מגיעה עבודה דרכנו אז כולם נפגעים - הספקים, המלונאים, מורי הדרך, האוטובוסים ועוד. מדובר במיליוני לינות של תיירים שלא מגיעים לבתי המלון, בעשרות מורי דרך שמפסידים עבודה ובכמיליון ארוחות של תיירים שלא הולכים למסעדות. לאחר שהדברים יירגעו, הממשלה תצטרך להשקיע לדעתנו הרבה יותר כסף בשיווק בחו"ל ולסייע למארגני התיירות הנכנסת במתן פיצוי על פעילות שנפגעה קשה".
פחות קונים בקניונים
תחום נוסף שסופג פגיעה קשה הוא העסקים בקניונים. ניר שמול, מנכ"ל חברת שניר המשווקת מרכזי קניות וקניונים ברחבי הארץ, חשף שבימים הראשונים של המבצע חלה ירידה של 25%-30% בכניסות של אנשים למרכזים ולקניונים ושל 20%-25% ירידה בפדיונות, בעיקר באזור המרכז. בדרום, שם כבר רגילים למצב הזה, יש ירידה של 5%-7% במספר המבקרים ובפדיונות.
פגיעה ניכרת גם בתחום האופנה וההלבשה, שספג ירידה של 35%-30% בפדיונות אף שזאת עונת הסיילים, וכך גם בתחום האלקטרוניקה, שבו חלה ירידה של 30%-25% בפדיונות. גם כאן טמונה הזדמנות לקונים - הסיילים עכשיו בשיאם וההנחות גדולות.
מבחינת קייטנות, חדרי כושר וחוגים יש ביטולים רבים, ואנשים מעדיפים להישאר עם הילדים בבית.
בענף בתי הקפה והמסעדות היתה בתחילה ירידה חדה של 50%-40% בפדיונות, אבל כעת היא עומדת על 25%-15%. לעומת זאת, חלה עלייה ברכישות באינטרנט ובהזמנות טלפוניות, בעיקר של אוכל מהיר, וכן ניכרת עלייה בתחום המזון. הסיבה היא שאוכל זה דבר בסיסי, ואנשים מרכזים את הקניות לפעם אחת ומעדיפים לא לצאת כמה פעמים.
לדברי חי גאליס, סמנכ"ל מרכזי ביג קניות, "בשונה מקניונים שמשמשים מרכז בילוי ונפגעו באופן דרמטי, הפגיעה במרכזי ביג היא פחותה יותר. הקנייה בביג היא ייעודית וקלה".
גם רמי לוי, הבעלים של רמי לוי שיווק השקמה, מתחיל לראות ירידה בפדיון. באשדוד, למשל, זה מתבטא בירידה של 30% ובבאר שבע ב־5%. לעומת זאת, מורגשת עלייה במכירות באינטרנט.
מי שמספק נתונים מדויקים על הירידה בהיקפי הצריכה בזמן המבצע היא חברת ישראכרט, שבה מזהים ירידה כללית של 7% בממוצע בהיקף הפדיונות של בתי עסק. לדברי איילת פרבר, מנהלת היחידה הכלכלית של חברת ישראכרט, הירידה משתנה בין האזורים. בדרום מדובר בירידה החדה ביותר של 13% בפדיונות, ובגוש דן בירידה של 8%. ככל שמתרחקים מהדרום כך הירידה קטנה יותר, ובצפון מדובר בירידה של 4%. התחום שהכי נפגע הוא תחום קניות הפנאי - ספורט, בתי קולנוע ותיאטראות. בתחום ההלבשה וההנעלה יש ירידה ארצית של 8%. בדרום חלה ירידה של 24%, ובתל אביב ובגוש דן ירידה של 25%. בתחום הצעצועים יש ירידה של 23% בדרום ושל 24% בתל אביב. בכלל הארץ יש ירידה של 17%.
כשהתותחים רועמים - בתי הקולנוע ריקים. המבצע תפס את בתי הקולנוע בשיאו של הקיץ, ומרגישים שם היטב את הפגיעה. לדברי אבי אדרי, מנכ"ל סינמה סיטי, "בימים מסוימים יש ירידות של 25%-20%. יש פה הפסד כלכלי, וזה משפיע עלינו כמו על כל המשק. זו התקופה שאמורה להיות הכי טובה, אבל מצב הרוח משפיע על התפוסה בבתי הקולנוע".
לדברי ליעד גרינברג, מנהלת השיווק של יס פלאנט, המצב לא חמור כמו בתחומים אחרים. "באופן טבעי אנחנו חווים ירידה, זה ברור שאלה לא הנתונים שאנחנו רגילים להם ביולי־אוגוסט. עם זאת, אנחנו רואים שמירה על רמה מסוימת טובה לעומת תחומים שחווים התרסקות טוטאלית. זה לא שהקולנוע ריק ואין נפש חיה. כלומר, עד היום לא נאלצנו לסגור".
מצב הרוח הכללי משפיע, כאמור, גם על ענף בתי הקפה והמסעדות. בדרום הפגיעה קשה, וב"קפה גרג", למשל, שבקיץ רמת הפעילות בסניפי הרשת מוכפלת, מדווחים על ירידה דרסטית. גם באזורים רגישים פחות כגון ראשון לציון, רחובות, תל אביב ורמת גן חלה פגיעה. חלק מהסניפים פשוט נסגרים אחר הצהריים (למשל באשקלון ובאשדוד) כי אנשים פשוט לא יוצאים מהבית.
זמני אספקה ארוכים
המצב משפיע גם על זמני האספקה של חברות שונות עקב המלחמה. כך למשל, זמן האספקה של חברת רשפים באשקלון, המייצרת דלתות כניסה, במצב רגיל נמשך שבועיים עד שלושה, וכעת הזמן הוכפל. גם זמני האספקה של מפעל Decor בקריית גת, המייצר מטבחים, ארונות, דלתות ועוד, התארכו בכ־30%.
חברת רשפים ממוקמת באשקלון ונמצאת בקו האש. במקום מועסקים בדרך כלל כ־200 עובדים, אולם כ־20% מהם לא מגיעים כעת לעבודה, בין השאר בשל גיוסם למילואים, אי רצון להשאיר את הילדים לבד בבית או פשוט מפחד לנסוע למפעל. "העובדים שמגיעים לעבודה עושים כמיטב יכולתם לפצות על המחסור בכוח אדם ולעבוד במלוא המרץ. עם זאת ועל אף ההשתדלות, זמני אספקת דלתות הכניסה מתוצרתנו עלו משבועיים עד שלושה במצב רגיל לארבעה עד שישה שבועות בשל המלחמה. לשמחתנו, מרבית הלקוחות מקבלים את הדבר בהבנה רבה ושומרים על איפוק וסבלנות מאחר שהרבה פרויקטים אחרים מתעכבים גם כן בשל המצב הביטחוני והגיוס הנרחב", אומר המנכ"ל והבעלים רפי סלהוב.
גם לדברי יוסי אלקובי, מנכ"ל ובעלים של חברת Decor, "המבצע יצר מצב לא פשוט מבחינת עסקים בכלל ומפעלים הנמצאים בדרום בפרט. הרוב מבינים, אבל יש כאלה שלחוצים מאוד בשל הצורך לעבור דירה והם מגלים פחות הבנה ובאים בתלונות. אנחנו, מצידנו, משתדלים להרגיע אותם ולספק את ההיצע במהירות האפשרית בתנאים הקיימים".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו