רויטרס
קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל התייחסה אתמול לראשונה לפרשת הריגול שנחשפה בסוף השבוע האחרון, ואשר בה מעורב איש מודיעין גרמני החשוד בהעברת מידע למודיעין האמריקני. "אם הדיווחים מדויקים מדובר בפרשה רצינית", אמרה מרקל.
רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק
הקנצלרית, המבקרת בבייג'ין, הוסיפה במהלך מסיבת עיתונאים משותפת עם ראש ממשלת סין כי "אם ההאשמות יתגלו כנכונות, יהיה מדובר בסתירה ברורה למה שאני מחשיבה כשת"פ בוטח בין סוכנויות ושותפים".
בדבריה התכוונה מרקל לממשל ולמודיעין האמריקניים ולכעס הגובר כלפיהם מכיוונה ומכיוון ממשלתה, זאת לאחר שבשנה שעברה התגלה כי סוכנות ה־NSA האזינה לטלפון הנייד של מרקל ולטלפונים נוספים של מקורביה.
האמריקנים פעלו מאז לשקם את היחסים ואת האמון מול מרקל, שנחשבת לבעלת ברית חשובה של ממשל אובאמה. אך הגילויים האחרונים, קרי: חשיפתו של הסוכן הכפול שעבר ב־BND, מקבילו הגרמני של המוסד, מעיבים על הניסיונות.
הבית הלבן ומחלקת המדינה האמריקניים לא התייחסו עד כה למעצרו של הסוכן בן ה־31 ולטענות כי ריגל עבורם. על פי הדיווחים בגרמניה, החשוד הודה במעשיו. שלשום דווח כי הסוכן הגרמני העביר את המידע לאמריקנים באמצעות תוכנה מוצפנת שהוסתרה בתוכנה לדיווח על מזג האוויר.
שר החוץ של גרמניה, פרנק וולטר שטיינמאייר, אמר כי "עוד לא סיימנו לטפל בנושא, אבל אם יתברר שהשירותים האמריקניים החשאיים היו מעורבים, הדבר יהפוך לסוגיה פוליטית ואיננו יכולים לחזור לעסקים כרגיל". שטיינמאייר אמר את הדברים במהלך ביקורו במונגוליה.
בתוך כך, בריטניה חשפה אתמול מסמכים נוספים ממאגר מודיעיני שהועבר אליה ב־1992 על ידי עובד של הקג"ב בשם וסילי מטרוחין. כריסטופר אנדו, היסטוריון בריטי לנושא מודיעין, טען כי האמריקנים והבריטים מחשיבים מאגר מודיעיני זה לחשוב ביותר אי פעם. המאגר כולל, בין השאר, רשימות של מרגלים שפעלו ברחבי העולם, כולל במערב, מאגרי נשק ממולכדים ועוד.
מטרוחין, שעבד בארכיון הקג"ב, היה בחשאי מתנגד המשטר הקומוניסטי ובמשך שנים העתיק ואגר מסמכים סודיים שהסתיר בבית הנופש שלו. הוא הבריח אותם לאחר נפילת בריה"מ.
תחילה ניסה להעבירם לארה"ב, אך הוא נדחה על ידי נציגיה באחת המדינות הבלטיות ועקב כך פנה לשגרירות הבריטית, שם זכה למענה. מטרוחין הוברח מבריה"מ חי בזהות בדויה עד למותו ב־2004 בגיל 81.