קיץ מסמל עבור הצעירים חופש, ים ובריכה, בילויים, הופעות ונופש בארץ או בחו"ל. עבור ההורים הקיץ הוא בעיקר "כאב ראש" לא קטן, הן מבחינת תכנון הזמן והן מבחינת התקציב הכלכלי. הקייטנות, הטיולים ושלל הפעילויות והבילויים דורשים כסף, ומדובר בתקציב שגבוה משמעותית מהתקציב בימי השנה האחרים. זו הסיבה שמשפחות רבות מאבדות שליטה ונאלצות להגדיל את מסגרת האשראי שלהן, פעולה שעלולה להשפיע על כלל חודשי השנה. ארגון פעמונים, ארגון חברתי ללא כוונת רווח המסייע למשפחות המצויות בבעיות כלכליות באמצעות הדרכה וליווי, מספק כמה עצות שיכולות לעזור לחסוך בהוצאות הקיץ.
הכלל הבסיסי הוא שהכל מתחיל ונגמר בתכנון מדויק ומפורט. תכננו את ההוצאות שאתם מתכוונים לעשות במהלך הקיץ, סכמו את עלות הפעילויות ובידקו מול סעיף ההכנסות. מומלץ להיערך לחודשים אלו מראש ולהקצות בכל חודש סכום כסף שיעזור לכם לעבור אותם בשלום. אם לא הספקתם להיערך - כדאי בכל זאת שתאמצו כמה עקרונות חשובים.
שלושת כללי הזהב לחופש הגדול:
הראשון - לתכנן את המשימות שמעוניינים לבצע בחודשי הקיץ. למשל: טיול לחו"ל (לאן? לכמה זמן? עם הילדים או בלעדיהם? מאורגן או עצמאי?); טיול בארץ (כמה זמן? לאן?); קייטנה לילדים (כמה זמן? עירונית או פרטית? כולל ארוחת צהריים?); ביקורים בקניון, מסעדות (באיזו תדירות?); מופעי בידור; בילוי בים או בבריכה (באיזו תדירות?); חוגי העשרה, מורים פרטיים או קורסי קיץ.
כלל שני הוא לתכנן כל הוצאה. הכוונה היא ממש לשים תג מחיר עבור קייטנה, מופע או טיול. אם אינכם יודעים את העלות, יש לבצע בירור מהיר ולהכניסו לחישוב.
כלל אחרון הוא לסכם את כלל ההוצאות הנ"ל ולבדוק את סך הכסף הפנוי לאחר ההוצאות השוטפות. המטרה היא כמובן - ניהול תקציב וצריכה על פי יכולת אמיתית. אם אין מקורות מימון לכל הפעולות המתוכננות, צריך לעשות סדר עדיפויות ולבחור על מה מוותרים.
לדברי דבי קצב, יועצת לכלכלת המשפחה, בחופש הגדול התקציב שלנו גדל בממוצע בכ־40%, ולכן חשוב מאוד במשך כל השנה לשמור כסף בצד ליולי-אוגוסט כדי לא להיכנס למינוסים ולהלוואות.
לדבריה, חשוב מאוד לנהל שיחה מקדימה עם הילדים כבר מגיל קטן לגבי מה הם רוצים לעשות בחופש: "אני עושה עם ילדיי טבלת בילויים שנתלית בתחילת החופש בבית, ולפי זה אנחנו מתנהלים במהלך הקיץ. מדובר בבנק רעיונות לפי רצון הילד ולפי העלות: בחינם, במחיר סמלי וגם כמה פעילויות יותר יקרות. למשל, אם הילדים רוצים בילוי בלונה פארק, הם יודעים שהם יוכלו לבחור רק עוד שני בילויים יקרים נוספים במהלך החופש הגדול". לדבריה, אם הילדים נמצאים עד 13:00 בקייטנה, אין סיבה לקחת אותם לפעילויות יקרות בימים שבהם הם בקייטנה.
אז איך עוברים את החופש הגדול בשלום?
חינוך פיננסי לילדים
• אפשר לשנות את משחק התפקידים ולהעביר חלק מהאחריות על ניצול הזמן והפגת השעמום גם לילדים. איך עושים את זה? מעודדים אותם לגלות אחריות. למדו והרגילו את הילדים לכך שאת השאלה "מה אני אעשה?" יפנו לעצמם. אנו ההורים נסייע להם להתארגן מבחינת סדר יום, תכנון החופש וסיפוק האמצעים הנדרשים במסגרת תקציב סבירה. עוד לפני תחילת החופש שבו עם הילדים והסבירו להם לקראת מה הולכים. תנו לכל ילד להכין לעצמו רשימה של כל הדברים שהוא רוצה לעשות במשך החופש: ללכת לחברים, לספרייה, לבריכה, להקים מחנה, לעשות עבודות יצירה, טיול ועוד. אחרי זה מתחילים בצעדים ראשונים של תכנון. לוו את התהליך וסייעו במתן עצות, אך שדרו תמיד: "אנחנו בשותפות מלאה בנושא האחריות לתעסוקה שלך בחופש".
במידת הצורך קנו או תקצבו את מה שצריך לרכוש (כרטיסייה לבריכה, חומרים לעבודות יצירה, כרטיסי כניסה למקום בילוי וכדומה). ילד שקם בבוקר ויודע שיש לו דבר אחד מתוכנן לאותו היום - זה משנה לו את כל היום.
• מומלץ להחליט על דמי כיס קבועים לילדים הגדולים יותר, כחלק מהחינוך הפיננסי לילדים. אם יהיה סכום כסף קבוע מראש לכל ילד, הילדים יצטרכו להחליט בעצמם על מה מוציאים וכמה ואם זה משתלם להם. שימו לב שאתם מגדירים בדיוק למה מיועדים דמי הכיס, כדי שלא יהיו מריבות וחילוקי דעות בעניין.
כדאי לעודד את הילדים למצוא הכנסות המותאמות לגילם: בייביסיטר, שיעורים פרטיים שגדולים מעבירים לקטנים, איסוף בקבוקים למיחזור, הפעלת קייטנה בבית ועוד.
קייטנות
הפתרון האידיאלי להוצאה הכבדה ביותר בחופש הוא "קייטנת הורים", הורים המתגבשים כקבוצה ומארגנים פעילויות לכל ילדי הקבוצה, כאשר לכל הורה יום (או יותר) שלו הוא אחראי. פתרון זה "עולה" ביום חופשי על חשבון העבודה, אבל חוסך הוצאות גבוהות בהרבה. מה שחשוב לילדים זה להיות יחד ולבלות במסגרת פעילות כלשהי. הם לא צריכים אטרקציות יקרות מפז כדי ליהנות. הפעילו את היצירתיות ותמצאו כי גם טיול קצרצר בחיק הטבע או סדנת יצירה יכולים להיות חווייתיים ומהנים מאוד. במקרה זה צריך להביא בחשבון את ההוצאות על הבילויים/פעילויות השונים ואת היכולת שלנו לטפל במספר גדול של ילדים.
אם בכל זאת החלטתם על קייטנה חיצונית, יש לבדוק אם קיים סבסוד דרך מקום העבודה שלכם, מועצות או עמותות (תופתעו לגלות שיש הנחות לרוב) ולברר מתי הזמן הכי טוב להירשם לקייטנה (בתחילת תקופת הרישום או בסופה). חשוב לבדוק אם הקייטנה כוללת ארוחות או שמא כריכים מהבית מספיקים. כדאי גם להירשם עם כמה משפחות. ייתכן כי כקבוצה תוכלו להשיג הנחה נוספת, ואם מתארגנים עם עוד כמה הורים אפשר לארגן הסעה משותפת לקייטנה (חוסך זמן ודלק).
נגמרה הקייטנה, מה עושים?
ילדים קטנים שאינם יכולים להישאר לבד בבית הם דאגה משמעותית להורים העובדים ושאינם יודעים מה לעשות עם הקטנים לאחר שהקייטנה מסתיימת. גם עבור ילדים גדולים יותר, שיכולים להישאר בבית, צריכים ההורים לדאוג לתעסוקה. פתרון אחד הוא לקחת בייביסיטר שתשמור על הילדים ותעסיק אותם. פתרון זול יותר אך לא יעיל לאורך זמן הוא להיעזר בקרובי משפחה. זאת הזדמנות לחזק את הקשר המשפחתי ולשלוח את הקטנים לכמה ימים חווייתיים רחוק מהבית.
חופשה בחו"ל? עדיף בספטמבר
ככלל - מבחינה כלכלית עדיף לא לצאת לחופשה בחו"ל דווקא בחודשי הקיץ, שבהם המחירים הכי גבוהים. אם תדחו זאת לספטמבר, המחירים יירדו באופן משמעותי. את החופשה לחו"ל חשוב לתכנן חודשים מראש על מנת לחסוך לקראתה ולהגיע מוכנים מבחינה כלכלית להוצאה משמעותית זו. יש להקציב סכום קבוע בכל חודש לסעיף זה ולהביא בחשבון את העלויות הבאות: טיסה, מסים, נסיעות, ואוכל וכסף להתנהלות בחו"ל. על זה קחו מקדם של לפחות 15% להוצאות בלתי צפויות. אם סוגרים מראש, אפשר למצוא עסקאות משתלמות מאוד באתרים השונים ברשת.
חופשה בארץ - לא מה שחשבתם
גם אם ההוצאות פחותות לעומת חופשה בחו"ל, נופש בארץ הוא הוצאה משמעותית. על מנת לחסוך ולצמצם את העלויות, תמיד אפשר לישון באוהל על שפת הכנרת או בחניון לינה מסודר - יותר חווייתי ויותר משתלם. גם שכירת דירה לכמה ימים היא אופציה לא רעה. טיול טוב לא חייב לכלול עשרות אטרקציות יקרות, ומסלול רגלי עם מים יכול להיות חוויה הרבה יותר מעשירה מאשר רבע שעה על טרקטורון. אם החלטתם לשלב אטרקציה בתשלום, היכנסו לאתר האינטרנט של המקום ובידקו אם יש הנחות או קופונים אטרקטיביים.
אמא, אני רעב!!!
ההוצאות עבור מזון צפויות לעלות במהלך הקיץ. הילדים נמצאים בקייטנות בבית או בפעילויות בחוץ וצריך לדאוג להם לכריכים בבוקר, לארוחות צהריים וכן לנשנושים לאחר הצהריים. לפי המלצות פעמונים, על מנת להצליח במשימה חשוב להגדיר תפריט לכל החופש. כך נוכל לוודא שאנחנו מגוונים בתפריט ולא מופתעים מעלותו. כמו כן, יש שלל קופונים המציעים הנחות משמעותיות בתחום המסעדות וכן ברשתות המזון. אם אתם מתכוונים לצאת לארוחה משפחתית, כדאי לברר מראש אם יש קופון עם הנחה משמעותית באזור המגורים שלכם, ולחלופין, באזור שבו אתם מעוניינים לסעוד. במסעדות עצמן בחנו את כדאיות הארוחות העסקיות. על מים מהברז לא משלמים, אך אם בכל זאת תרצו שתייה מתוקה - קנו בקבוק גדול ולא קטן.
הוצאות נסיעה ודלק
המלצות וטיפים לחיסכון בדלק רלוונטיים בכל חודשי השנה מאחר שנסיעה ברכב עלולה להיות הוצאה כבדה ביותר. קודם כל, חשוב לוודא לפני כל נסיעה שצמיגי האוויר מלאים, לנקות את מסנן הדלק פעם בשנה והכי חשוב - למלא בתחנות דלק זולות. אתר פולטנק (www.fulltank.co.il) מציג את מחירי הדלק בתחנות הדלק, כך שתוכלו להשוות ולחסוך עשרות שקלים בכל תדלוק.
עיקרון נוסף חשוב ביותר הוא העמסת הרכב. חשוב לא להעמיס משקל יתר, שמביא לצריכת דלק גבוהה יותר. אם הרכב צורך דלק בצורה משמעותית, כדאי לבחון אפשרות לקחת רכב אחר חסכוני יותר לטובת הטיול.
קופצים לבריכה?
לפני שעושים מינוי שעלותו אלפי שקלים, כדאי לעשות חישוב כמה פעמים אתם מתכננים להגיע לבריכה במהלך הקיץ. במקרים רבים מינוי ישתלם אם אתם מתכוונים לבקר במקום כמעט בכל יום. אם לא, כרטיסייה יכולה להספיק ולחסוך לכם הרבה כסף. נוסף על כך, כדאי לבחון אם יש הנחות לפי שעת הכניסה לבריכה (בדרך כלל כשעתיים לפני שעת הסגירה המחיר יורד). נסו להתארגן בקבוצה וסביר להניח כי תקבלו הנחה משמעותית.
הוצאות לבילויים
הבילויים הם לב ליבו של החופש הגדול הן מבחינה חברתית והן מבחינה כלכלית, ולכן סעיף זה חייב להיות מוגדר מראש. כשאתם יוצאים מהבית לבילוי, קחו איתכם סכום מוקצב מראש ובמזומן ואל תחרגו ממנו. לדברי קצב, כשיוצאים לבילוי בחוץ כדאי להתארגן על אוכל עד כמה שניתן. ארטיק קרח זה בסדר, אבל לא צריך לקנות גם כריכים וחטיפים.
יש פעילויות חינמיות רבות בכל רחבי המדינה. לצורך זה אפשר להיעזר באתרי האינטרנט של מועצות מקומיות וערים, אשר לרוב עורכות רישום פעילויות ואירועים למשפחה בתקופת הקיץ. כמו כן, אפשר לארגן פעילויות ללא עלות, כגון סרט אצל חברים, משחקי כדורגל וכדורסל במגרש השכונתי, הליכה מרובה יותר לספרייה וערבים חברתיים.
הוצאות חשמל
בקיץ הבית פעיל במיוחד: המחשב והמזגן דולקים כל היום והחשבון רק הולך ומטפס. על מנת למנוע (או לפחות לצמצם) את התופעה, קיבעו זמן מוגדר להפעלת המחשב וכבו אותו בסיום. אם בביתכם אין עדיין נורות חסכוניות, זה הזמן לקנות.
להגברת האפקטיביות של המזגן, נקו את המסננים והקפידו על טמפרטורה של 25 מעלות. ודאו שהחלונות סגורים היטב כשהמזגן פועל. אם אין לכם מזגן והחום גרם לכם להשתכנע לרכוש את המוצר - חישבו שוב! לא משתלם לרכוש מזגנים בקיץ: המחירים גבוהים יותר מאשר בשאר התקופות. חיסכו לקיץ הבא וקנו את המזגן בחורף.
רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו