חטיפה ורצח: נמצאו גופות הנערים החטופים

18 ימים לאחר שנחטפו, אותרו גופותיהם של גיל-עד שער, נפתלי פרנקל ואיל יפרח באזור חברון • רה"מ נתניהו: "החמאס אחראי - והחמאס ישלם"

 ,

סוף עצוב: במשך 18 ימים ציפתה מדינה שלמה לשובם בשלום של נפתלי פרנקל, גיל-עד שער ואיל יפרח, שלושת הנערים שנחטפו בצומת גוש עציון בדרכם הביתה מהלימודים. 

 

מסע המוות של שלושת הנערים החטופים

הערב, אותרו גופותיהם באזור שממערב לעיירה חלחול הסמוכה לחברון. הגופות נמצאו קבורות באדמה בשטח פתוח. במבצע החיפושים היום השתתפו כוחות צבא סדירים מחטיבת כפיר ויחידת מגלן, מתנדבים וכוחות מיוחדים. ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר הערב בפתח ישיבת הקבינט: "ביגון כבד מאוד מצאנו הערב שלוש גופות, וכל הסימנים מצביעים על כך שאלו הגופות של שלושת נערינו החטופים- אייל, גיל-עד ונפתלי. הם נחטפו ונרצחו בדם קר על ידי חיות אדם. בשם כל עם ישראל אני מבקש לומר למשפחות היקרות – לאימהות, לאבות, לסבתות ולסבים, לאחיות ולאחים – ליבנו שותת דם, העם כולו בוכה איתם. נביא את הבנים לקבר ישראל. נקמת דם ילד קטן עוד לא ברא השטן גם לא נקמת דם נערים תמימים שהיו בדרכם לפגוש את הוריהם - חמאס אחראי וחמאס ישלם".

הגופות אותרו בשדה סמוך לחלחול. הודעה נמסרה למשפחות ועל מועד הלוויות תימסר הודעה בהמשך. במשך הימים בהם נעדרו, פעלו כוחותינו במבצע תחת השם "שובו אחים". במהלך המבצע נעצרו 419 פלשתינים, מהם 276 פעילי חמאס. כוחותינו סרקו 2,216 בתים, וסגרו שתי תחנות רדיו וטלוויזיה המזוהות עם החמאס.

החשודים: שני מחבלי חמאס מחברון

שבועיים לאחר חטיפתם של שלושת הנערים, הותר לפני מספר ימים לפרסום כי מרואן קוואסמה ועאמר אבו עיישה, פעילי חמאס חברון, הם שעומדים מאחורי חטיפתם של שלושת התלמידים. 

 

שני המחבלים החשודים בחטיפת ורציחת הנערים

על פי שירות הביטחון הכללי, שני המחבלים הם פעילי חמאס חברון והפכו מבוקשים מייד עם ביצוע החטיפה. מאז מתנהל אחריהם מצוד נרחב של צה"ל ושל השב"כ, בעיקר במטרה לאתר את מקום הימצאם של השלושה.

מרואן קוואסמה, בן 29, נשוי ואב ל־3, נעצר בעבר בגין פעילותו בארגון חמאס. בפעם הראשונה נעצר כשהיה בן 18. הוא נשפט וריצה עשרה חודשי מאסר עד אוגוסט 2004. מאז נעצר ארבע פעמים נוספות, לעיתים במעצרים מנהליים. הפעם האחרונה שבה נחקר היתה בשנת 2010, אז הודה כי הוא מגויס לזרוע הצבאית של חמאס באזור חברון משנת 2009, וכן כי היה מעורב באימונים צבאיים במערות באזור חברון, פעל להשגת חומרי גלם לצורך ייצור חומר נפץ וסייע בגיוס צעירים נוספים לפעילות חמאס. בגין פעילות זו הוא נכלא עד מארס 2012 ושוחרר.

המחבל השני, עאמר אבו עיישה, בן 33, אף הוא נשוי ואב ל־3, נעצר לראשונה בנובמבר 2005, נחקר והועבר למעצר מנהלי עד יוני 2006. באפריל 2007 נעצר בפעם השנייה לתקופה קצרה. אחיו של אבו עיישה נהרג בנובמבר 2005 בעת שניסה להשליך מטען חבלה לעבר כוח צה"ל, ואילו אביו נעצר בישראל כמה פעמים בגין פעילות טרור. 

בשב"כ ציינו כי פחות מיממה לאחר החטיפה חשף הארגון כי חמאס הוא העומד מאחורי חטיפתם של הנערים. גם זהותם של שני פעילי חמאס היתה ידועה למערכת הביטחון זמן קצר לאחר החטיפה, אך רק אתמול הוסר באופן חלקי צו איסור הפרסום על פרטי החקירה. לפי השב"כ, המחבלים פעלו במסגרת התארגנות חמאס באזור חברון. נוסף עליהם, צה"ל והימ"מ עצרו במסגרת מבצע "שובו אחים" כמה חשודים נוספים, הנחקרים בשב"כ בחשד למעורבותם בפיגוע. 

מאבק המשפחות

גם שלוש המשפחות עשו כל שביכולתן כדי להחזיר את הבנים הביתה בריאים שלמים, עד שקיבלו את הבשורה המרה. בשבוע שעבר יצאו שלוש האמהות לנאום בעצרת האו"ם בז'נבה.

נאומה של פרנקל היה קצר - אך היא העבירה בדבריה את המסר לפיו "יש להשיב, ובמהרה, את הבנים הביתה". "איל, נפתלי וגיל-עד שלנו נחטפו בדרכם מבית הספר הביתה", היא סיפרה, "מאז, במשך 12 ימים, אנחנו לא יודעים מה עלה בגורלם. הסיוט של כל אמא התגשם".

רחל פרנקל במהלך נאומה באו"ם // צילום: בועז ביסמוט

בהמשך הודתה פרנקל למזכ"ל האו"ם באן, על שגינה את פעולת החטיפה ולצלב האדום שהצהיר כי מדובר בפעולה המנוגדת לחוק הבינלאומי. "זה פסול לקחת ילדות וילדים ולהשתמש בהם למאבקים כאלה", הצהירה, "לכל ילד, בכל מקום בעולם, הזכות לחזור בשלום הביתה". "אנחנו רק רוצים לחבק אותם ושיחזרו הביתה בשלום", סיכמה פרנקל את נאומה המרגש.

עם ישראל התאחד למען הבנים

אתמול הגיעו 85 אלף בני אדם לעצרת תמיכה במשפחות בכיכר רבין בת"א. עם ישראל כולו הפך למשפחה אחת, משפחה מאוחדת בתקווה, בתפילה ובעיקר בשירה למען שובם של נפתלי, אייל וגילעד לבתיהם.

כבר בתחילת הערב נתן המנחה, אברי גלעד, את הטון לאירוע. "זאת איננה עצרת של קינה ובכי", אמר, "אויבינו ניזונים מדמעות של יהודים ואין לנו צורך להזינם. זאת איננה דרישה מהממשלה לשחרר אסירים, זאת אינה הדרך. זאת לא תלונה, כל מה שאפשר לעשות עושים, אנחנו מאמינים בזה ומודים על זה. באנו לשמוע מוזיקה של חילונים, של דוסים, של ישראלים. זאת הזדמנות להתקבץ יחד בכיכר, לשים את חילוקי הדעות בצד ולהקשיב לצד השני".

העצרת המרגשת אתמול בכיכר רבין // צילום: קוקו

את התרגשות משפחות שער, יפרח ופרנקל אפשר היה להרגיש מייד בתחילת הערב. דוד ד'אור עלה על הבמה ושר "תשמור על העולם ילד," והאימהות איריס יפרח ובת-גלים שער הידקו את אחיזת ידיהן, כשדמעות נקוות בעיניהן. מאוחר יותר תרד רחל פרנקל מהבמה ותאמר לעיתונאים: "זה מדהים, כמות האנשים שיש כאן. זה נותן לנו הרבה כוח, אבל היינו שמחים שזה ייגמר".

לעצרת הגיעו פוליטיקאים רבים וגם נשיא המדינה הנבחר, רובי ריבלין, שהתקבל בתשואות. "הקריאה לשלומם של הנערים לא צריכה לצאת רק מבתי הכנסת," אמר ריבלין, "היא חייבת לצאת מהיכלי הצדק והתפילה כולם, מהכנסיות וגם מהמסגדים , בעיקר בחג הרמדאן." בין המופעים השונים של צביקה פיק, קובי אפללו, רמי קליינשטיין, דודו פישר ומירי מסיקה, עלו האימהות לבימה והודו לכוחות הביטחון ולממשלה, אבל בעיקר לעם.

איריס יפרח אמרה בקול חנוק מדמעות: "זו השבת השלישית שאייל לא בבית. הוא חסר לי, לאבא ולאחים ולחברים. כולנו כל כך אוהבים אותו, מתגעגעים לשבת איתו ולהאזין לסיפורים שלו, לשמוע אותו מנגן בגיטרה ולשיר איתו ביחד את שירי השבת שהוא כל כך אוהב".

ההורים שנאבקו למען הבנים // צילום: קוקו

בת-גלים שער, אמו של גיל-עד, פנתה לבנה: "ימים לא פשוטים עוברים עליך, על עם ישראל. אנחנו לא לבד. יש כאן עם שלם איתנו שמחכה לך. כשתחזור, תגלה שמשפחתנו התרחבה מאוד".

ואילו רחל פרנקל אמרה: "בעצרת הזאת לא באנו למחות ואפילו לא לעורר. כולם ערניים לגמרי, מתקשים להירדם. נתן שרנסקי סיפר לנו שמה שהחזיק אותו בכלא הסובייטי, כשלא היה לו מושג מה קורה בעולם, זאת ההבנה הפנימית שנלחמים עבורו בחוץ. אי שם יש שלושה נערים, ילדים חיים - לא סמל ולא אות - שיודעים שאין מצב שנרפה. שאין סיכוי שמישהו יוותר". פרנקל אף הפתיעה את הקהל ואמרה: "אנחנו מעריכים את ראש הרשות הפלשתינית וראש עיריית חברון שהתערבו בסכסוך וקראו לשחרור הבנים - מייד".

מוקדם יותר אתמול הגיעו הורי הנערים לאזור חברון, חיבקו את החיילים המחפשים אחר בניהם והעניקו להם חבילות שי. שלושת הזוגות לוו על ידי מפקד אוגדת איו"ש, תת-אלוף תמיר ידעי, ובין השאר ביקרו בצומת אלון שבות, שממנו נחטפו בניהם.

נשות הכותל קיימו אתמול את תפילת ראש חודש תמוז בעזרת הנשים בכותל המערבי בסימן ערבות, אחדות ותפילה להשבת שלושת הבנים החטופים.

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר