ועדת גרמן ואנחנו: שאלות ותשובות

יומיים לאחר פרסום המלצות הוועדה: הציבור סקרן לדעת כיצד תיראה מהפיכת הביטוחים הרפואיים • רק בריאות

ועדת גרמן. "האזרח יקבל שירות במערכת הציבורית"  //  צילום: אורי לנץ // ועדת גרמן. "האזרח יקבל שירות במערכת הציבורית" ,
ועדת גרמן. "האזרח יקבל שירות במערכת הציבורית" // צילום: אורי לנץ // ועדת גרמן. "האזרח יקבל שירות במערכת הציבורית"

ועדת גרמן פירסמה שלשום יותר ממאה המלצות שישפיעו באופן דרמטי על הרפואה הציבורית. החל במהפכת הביטוחים הרפואיים, דרך קיצור זמני ההמתנה בחדרי המיון בבתי החולים וכלה באיכות השירות שאנחנו עתידים לקבל. אם כלל ההמלצות ייושמו הלכה למעשה, הן יובילו לחיזוק הרפואה הציבורית, לקיצור תורים וגם להקטנת ההוצאה הכספית על ביטוחים.

רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק

כיצד תשפיע עלינו מהפכת הביטוחים הרפואיים?

כ־%40 מהאוכלוסייה מחזיקים בביטוח מסחרי ובביטוח משלים של קופת החולים. לפי ההמלצות של ועדת גרמן, תוקם מערכת מיחשוב שתאפשר להשוות בין הביטוחים, כך שנוכל לבטל ביטוחים "כפולים" עבור אותם שירותים. הביטוחים המשלימים חייבים לבטח כל מטופל ובאותה פרמיה בלי קשר למצבו הרפואי. לפיכך, כדי לאזן בין המערכת הפרטית (הביטוחים המסחריים) למערכת הציבורית, יוטל מס שיעבור מהמערכת הפרטית לציבורית.

הביטוחים המשלימים יופרדו לשלושה רכיבים לא תלויים, כך שיהיה אפשר לרכוש אחד או שניים בלבד. רכיב ביטוח אחד יכלול ניתוחים פרטיים, ייעוץ לפני ניתוח וחוות דעת שנייה. רכיב שני יכלול בדיקות הריון, תרופות שאינן בסל (הביטוחים לא יכללו תרופות אונקולוגיות מאריכות חיים), טיפולים מתחום התפתחות הילד וכו'. רכיב נוסף יכלול טיפולים אסתטיים ורפואה משלימה.

רכיב בחירת המנתח יהיה זהה בין חברות הביטוח והביטוחים המשלימים, כך שיהיה אפשר להשוות מחירים.

לאיפה תפנה אותנו קופת החולים שבה אנחנו חברים?

עוד עולה מההמלצות של חברי ועדת גרמן כי קופות החולים יחויבו להציע למטופלים שלושה בתי חולים שבהם יוכלו לקבל טיפול רפואי. זאת, בניגוד למצב הנוכחי, שלפיו המטופל מופנה לרוב לבית חולים אחד במסגרת ההסכמים בין בתי החולים לקופות השונות. חברי הוועדה הציעו כי שניים מתוך שלושת בתי החולים יהיו אלה הקרובים לאזור מגוריו של המטופל וכי השלישי יהיה "מרכז על", כגון בתיה"ח סורוקה, שיבא, בילינסון, איכילוב ורמב"ם.

האם באמת נמתין פחות זמן לניתוחים?

אחת ההמלצות המשמעותיות ביותר של ועדת גרמן נוגעת לקיצור התורים לניתוחים, ולשם מהלך חשוב זה מוקצה סכום של 700 מיליון שקלים. מהמלצות הוועדה מסתמן כי בשלב הראשון יאותרו הניתוחים שזמני ההמתנה עבורם הם הארוכים ביותר - ואלה יקוצרו לעד 60 ימים. משרדי האוצר והבריאות צפויים בעוד כארבעה חודשים לפרסם כללים הנוגעים לזמני הניתוחים.

על הצעד הכה חשוב אמר מנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' ארנון אפק, כי "זה לא הוקוס פוקוס, זה לא יקרה ביום אחד. התורים הארוכים זו הסיבה שאנשים צריכים היום להפעיל ביטוחים פרטיים וללכת למערכת הפרטית. אנחנו אומרים לא לתורים ולא למערכת הפרטית. האזרח יקבל שירות במערכת הציבורית".

כזכור, רק לפני כחודש פירסם משרד הבריאות, לראשונה בתולדותיו, רשימה השוואתית של זמני המתנה לניתוחים שונים. הרשימה חשפה שוני רב בזמני ההמתנה בין בתי החולים. עוד עולה מהמלצות ועדת גרמן כי יוקם מרכז מידע ומעקב באינטרנט, אשר יאפשר למבוטחים לעקוב אחרי זמני ההמתנה.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר