משוב השופטים חוזר, אחרי שעורר לפני כעשור קרע ביחסים שבין השופטים לעורכי הדין. נשיא ביהמ"ש העליון, אשר גרוניס, התנגד פומבית כבר לפני שנתיים, לחזרתו של המשוב, שבוטל ב-2005. גרוניס הדגיש כי "משוב השופטים הוא רעיון זר למערכת משפט. המשוב מבקש להחדיר תרבות רייטינג לבתי המשפט. משוב השופטים משבש את האיזון המקצועי הראוי שבין עורכי הדין והשופטים, והחלתו עשויה להשפיע לרעה על עבודת השופטים".
רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק
גם קודמתו בתפקיד, נשיאת ביהמ"ש העליון לשעבר, השופטת בדימוס דורית ביניש, התנגדה להשבת משוב השופטים: "רעיון המשוב הוא לדעתי, זר בטבעו ובאופיו למערכת המשפט וליחסים הראויים בתוכה".
ביניש הדגישה כי "המשוב נועד בראש ובראשונה ליצור יחסי תלות של השופט בעורך הדין נוכח הנטייה של שופט, כמו של כל אדם, לקבל משוב חיובי ולזכות באהדה במשוב. מצב דברים זה פוגע באי התלות השיפוטית, והעכיר את היחסים בין השופטים לעורכי הדין, כאשר השופטים מיאנו לקבל עליהם כללים שיערערו את האיזון הראוי בין כל הנוטלים חלק בהליך השיפוטי".
"רואים חשיבות בהגברת אמון הציבור"
ראש לשכת עורכי הדין, עו"ד דורון ברזילי, התומך בהחזרת המשוב, הדגיש מנגד: "אנו רואים חשיבות בהגברת אמון הציבור במערכת המשפטית, ובצורך למערכת בקרה שתסייע באבחון תהליכי שחיקה, ניהול זמן ביעילות, אבדן נזק שיפוטי והתנהלות הצוות הפועל לצד השופט".
הוועד המרכזי של לשכת עורכי הדין, שהחליט לקיים משוב שופטים כבר בשנה הקרובה, הוסיף כי "משוב השופטים אינו כלי ניגוח, אלא כלי להערכת התנהלותם של שופטים והמערכת המשפטית. אמון הציבור במערכת המשפט מצוי במגמת ירידה, שכן שופטים ממוקדים במתן תוצאה והכרעה שיפוטית הוגנת, בעוד שציבור המתדיינים מתמקד בהתנהלות שהובילה לתוצאה."
לשכת עורכי הדין ציינה כי היא "רואה חשיבות במערכת משפטית חזקה, ולכן עושה כמיטב היכולת לשמירה על אכיפת החוק, תוך שת"פ עם השופטים, הנהלת בתי המשפט, פרקליטות המדינה, היועמ"ש וזרועות השלטון, לאור פניית עורכי דין רבים, שרואים לנכון לחזק את המערכת המשפטית ואמון הציבור באמצעות משוב שופטים".