בזמן שמשרד החינוך מתגאה בשילוב ילדים עם צרכים מיוחדים במערכת החינוך הרגילה, המשרד שולל מהלומדים בתיכון המבקשים לגשת למבחני הבגרות את האפשרות לקבל סיוע באמצעות הסעה.
לאורך כל שנת הלימודים מסייע המשרד לרשויות בהוצאות ההסעה עבור ילדים עם צרכים מיוחדים. אולם מייד עם סיומה מפסיק המשרד את הפעלת ההסעות לפעילות חינוכית פורמלית כגון בחינת בגרות או מתכונת.
רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק
ר', אם לתלמידה שסיימה את כיתה י' הסובלת משיתוק מוחין, זועמת: "לא ביקשתי שיסיעו את בתי לקייטנה, מדובר בפעילות פורמלית לגיטימית ומשרד החינוך מתנער מאחריות. אני גאה בבת שלי, שעם שיתוק מוחין צימצמה את כל הפערים ועומדת להוציא תעודת בגרות. זה חלום שהתגשם. אנחנו לא אשמות שמשרד החינוך קבע את התאריכים כך שלא יצטרך להסיע תלמידים בעלי צרכים מיוחדים".
לדבריה, "במשרד החינוך אומרים שרוצים לשלב ילדים בעלי צרכים מיוחדים, אבל מתייחסים למבחנים ולהכנות לבגרות כאילו זה מותרות".
ממשרד החינוך נמסר: "זכאות להסעות ניתנת לילדי החינוך המיוחד ולילדי כיתות חינוך מיוחד בבתיה"ס הרגילים לאורך כל שנת הלימודים לרבות חודשי הקיץ (מהתאריך 20.6. ועד 15.8). יצוין כי ילדי חינוך מיוחד המשולבים בכיתות רגילות אינם זכאים להסעה, מאחר ששנת הלימודים שלהם מסתיימת יחד עם כלל ילדי מערכת החינוך".
* * *
מקומם: דיון בכנסת למען החירשים - ללא תרגום לשפת הסימנים
ועדת הרווחה בתגובה: המתרגם הגיע בתוך רבע שעה
בעת דיון בכנסת על הנגשה של מוסדות להשכלה גבוהה לנכים אתמול, גילו נציגי ארגוני החירשים וכבדי השמיעה כי אינם יכולים להבין דבר מהמתרחש - מכיוון שהדיון נערך ללא תרגום סימולטני לשפת הסימנים וללא תמלול.
הדיון נערך בוועדת המשנה לתקנות חוק שוויון הזכויות לאנשים עם מוגבלויות של ועדת הרווחה. סטודנטים חירשים שייצגו את עמותת "שמע" יצאו מהדיון כאות מחאה על כך שלא הבינו דבר וכן שלא ניתנה להם זכות הדיבור. מנכ"ל העמותה אריק מאיר שיגר מכתב תלונה ליו"ר הכנסת יולי אדלשטיין, לשר החינוך הרב שי פירון וליו"ר ועדת הרווחה חיים כ"ץ, ובו כתב: "אני תוהה כיצד אוכל להסתכל בעיניהם של אותם צעירים, אשר ויתרו על יום לימודים ועל יום עבודה בשל חשיבות הנושא עבורם, ולומר להם שלא יתייאשו ושעוד נצליח להשפיע ולהביא יחד לעתיד נגיש ושוויוני יותר".
אלעד רוט, שהחמיץ יום לימודים בקורס פסיכומטרי, סיפר: "לאכזבתי, מתברר שגם בדיון בנושא נגישות עלינו לדאוג ולהילחם כדי לקבל את הזכויות הבסיסיות".
מוועדת הרווחה נמסר כי "משהגיעו וביקשו מתרגם הוזעק כזה והגיע בתוך רבע שעה. הטענה שלפיה לא ניתנה להם רשות דיבור בוועדה העוסקת בבעלי מוגבלות מופרכת ומקוממת".
יעל ברנובסקי
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו