כדורגל מפצחים 90 דקות

באריזה או בתפזורת? קלויים או לא? כל מה שחשוב לדעת על המאכל הרשמי של הכדורגל

פיצוחים // גרעינים. המאכל האולטימטיבי של המונדיאל, צילום: לירון אלמוג

גוף נדרך בציפייה, העפעפיים מצטמצמים לכדי חריץ, קמטוטים נחרשים בחיבור שבין האף לגבות ולמצח, היד נשלחת אל קערת הפיצוחים ומשם אל השפתיים שהמלח כבר צרב את קצותיהן. גווווווווווול! הגוף מתרומם מהספה בניתור, הידיים נשלחות אל על ומשם חזרה אל הקערה, חופן ועוד אחד ואז עוד ועוד. הציפייה, המתח, האכזבה, השמחה, הכישלון וההצלחה הם חלק בלתי נפרד מהוויית הכדורגל. כך גם הפיצוחים.

רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק

לאבא שלי יש קופסת פח עגולה וגדולה ובה תערובת של שלושת הפיצוחים האהובים עליו: גרעינים שחורים, גרעינים לבנים ובוטנים. קולות הפיצוח מתערבלים עם ברבור הפרשנים, עם שירת האוהדים ועם הדיאלוג הבלתי פוסק בין אבא שלי לטלוויזיה. ובימים אלה, כשגם אני נרגשת ומתכוננת לקראת משחקי המונדיאל, בחרתי לבדוק את המהות הקולינרית של הכדורגל - הפיצוחים.

מה וכמה אנחנו מפצחים?

גרעיני החמנייה הם הפיצוח הנפוץ ביותר בארץ, עם מכירות של 1,500 טונות גרעינים ארוזים בשנה. אחריהם הבוטנים האמריקאים, הפיסטוק והבוטנים, האגוזים והשקדים. שוק הפיצוחים המקומי מגלגל יותר ממיליארד שקלים בשנה, במשקל או באריזות.

אורית גור אריה, מנהלת מותג קליית גת, מספרת על צפי לגידול של כ־30% בצריכת הפיצוחים במשך תקופת המונדיאל. הגידול כה משמעותי עד כי המגדלים המקומיים עודכנו מבעוד מועד, וכן הוגדלה כמות הייבוא. בחודש המונדיאל בלבד צפויים להימכר כ־650 טונות פיצוחים ארוזים.

באריזה או בתפזורת?

במרכז המסחרי הישן של השכונה ניצב הקיוסק האייקוני של מנאש. בילדותי זה היה עזרא, אביו, שמכר שקיות חומות ומרשרשות עם גרעינים שחורים ולבנים וגם גרגירי חומוס חמים, מתובלים בנדיבות בפלפל שחור. על מנאש אפשר לסמוך. פיצוחיו טריים, פריכים ומשובחים. אך אם אין בקרבת מקום קיוסק אמין, כדאי לקנות פיצוחים ארוזים. פיצוחים אלה נבררו בקפידה, נארזו בצורה מבוקרת ועל אריזתם מודפס מידע חשוב: ערך תזונתי, רשימת רכיבים ותאריך תפוגה. לדברי יעל זהבי, מנהלת חטיבת המותגים בליימן שליסל, בשנים האחרונות ניכר מעבר של צרכנים לקניית פיצוחים ארוזים, בעיקר משיקולי טריות וזמינות.

קלויים או לא קלויים?

עמית גנור, מנכ"לית עתיד, עמותת הדיאטנים והתזונאים בישראל, מבהירה שעדיפים הפיצוחים שאינם עוברים תהליך קלייה. השימוש בחום מעביר את הפיצוחים תהליך תרמי המשנה את תכונות השומן ומשחרר רדיקלים חופשים ובלתי רצויים. כמו כן, הפיצוחים הטבעיים עשירים בסיבים ונחשבים מזון בריא, שכן פיצוחים למיניהם עשירים בשומן חד בלתי רווי או רב בלתי רווי, שנחשבים רצויים, אך יש לשים לב לכמויות.

מומלחים או ללא תיבול?

מכיוון שפיצוחים לא קלויים ממכרים פחות, רוב הסיכויים שנפצח פחות ובכך נשמור על ערך קלורי נמוך.

גנור אינה ממליצה על פיצוחים קלויים ומומלחים, המלח אינו בריא ואף ממכר. מאכילה של קבוקים, בוטנים אמריקאים ונאצ'וס כדאי להימנע; תוספת הסוכר והעמילנים מעלה את ערך הפחמימות באופן ניכר. פיצוחים המכילים מונוסודיום גלוטמט כדאי להחרים.

אם כבר פיצוחים, אז הרוב קובע ואף צודק! עדיף גרעיני חמנייה. כדי לשמור על הבריאות ערבבו גרעינים קלויים ומומלחים עם כאלה שקלויים ללא מלח, ובכך תפחיתו מעט את צריכת הנתרן, המזיק כל כך לגוף. ולמי שחשובה הבריאות, אולי בכלל עדיף לעבור לתרמילי סויה - אדממה.

כמה קלוריות יש ב־100 גרם?

גרעינים שחורים קלויים ומומלחים 

כ־619 קלוריות

בוטנים אמריקאים

כ־490 קלוריות

שקדים קלויים

כ־597 קלוריות

פיסטוקים

כ־568 קלוריות

פקאן קלוי

כ־710 קלוריות

*   *   *

פיצוחים מתובלים

מה צריך?

• 2 כוסות אגוזים וגרעינים מעורבים (קשיו, פיסטוק, פקאן, אגוזי ברזיל, גרעיני חמנייה, גרעיני דלעת)

• 2 כפיות סוכר

• 1 כף שטוחה מלח אטלנטי

• 1 כף אורגנו יבש

• 1/2 כפית צ'ילי גרוס

• 1 כף שמן זית

מה עושים?

מערבבים את כל החומרים, משטחים על תבנית אפייה וקולים במשך 5 דקות בחום בינוני-נמוך (170 מעלות), מנמיכים את חום התנור (160 מעלות) וקולים 5 דקות נוספות.

מצננים ומנשנשים.

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר