עיראק: המורדים כבשו את העיר תכרית

21 בני אדם נהרגו, 80 אזרחי טורקיה נחטפו • שר החוץ העיראקי מאיים: נשתף פעולה עם הכורדים, ונשתלט בחזרה על מוסול

תכרית // צילום: אי.אף.פי // תכרית ,
תכרית // צילום: אי.אף.פי // תכרית

צילום: רויטרס קריינות: רן מידן

מורדים אסלאמים הציבו את כוחותיהם בעיר תכרית, יום לאחר ההשתלטות על העיר מוסול שבעיראק, שם הציבו את כוחותיהם. תכרית היא עיר הבירה של מחוז סאלאדין ועיר הולדתו של המנהיג לשעבר, סדאם חוסיין.

משרד החוץ הטורקי הודיע כי

 80 אזרחים טורקים נחטפו על ידי המורדים במוסול שבעיראק בשתי תקריות. 

מפירוט ההודעה עולה, כי 49 טורקים נחטפו בהתקפה על הקונסוליה ו-31 נוספים - נהגי משאיות שנחטפו אתמול - מוחזקים בתחנת כוח במוסול. "אנו עוסקים כעת בטיפול רגוע במשבר ומתחשבים בביטחון של אזרחינו. שלא יהיו אי הבנות", לשון ההודעה, "כל פגיעה באזרחים שלנו תוביל לפעולת תגמול נוקשה", כך שר החוץ, אחמט דבוטאולו.

רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק

ראש הממשלה העיראקי הודיע היום כי הוא מחויב להשיב מלחמה נגד הג'יהאד ולהעניש את כוחות הביטחון שנטשו את עמדותיהם והובילו לכיבוש שתי הערים. המשטרה בעיראק מסרה כי במהלך המאורעות של הימים האחרונים נהרגו לפחות 21 בני אדם ו-45 נפגעו על ידי מחבל מתאבד בבגדד.

גם שר החוץ העיראקי הגיב היום ומסר כי בגדד תשתף פעולה עם כוחות כורדים על מנת להסיג את המורדים שהשתלטו על מוסול. "יהיה שיתוף פעולה קרוב בין בגדד והממשל הכורדי המחוזי, כדי לעבוד ביחד ולגרש את הלוחמים הזרים", אמר חושיאר זאבארי בשולי פגישת האיחוד האירופי-הליגה הערבית באתונה. הוא קרא לכל המנהיגים העיראקים להתעמת עם האיום ה"רציני והקטלני" למדינה. "התגובה תגיע בקרוב. חייבים להגיב מהר למה שקר", אמר.

אתמול, המורדים השתלטו על מרבית העיר העיראקית מוסול, מה שממחיש את האיום בצבא הקיצונים המתרחב במהירות, ומערער את היציבות השברירית של עיראק, ושל האזור כולו. לוחמים מארגון המדינה האסלאמית של עיראק וסוריה, המקורב לאל קעאידה, כבשו את הגדה המערבית של העיר בלילה, לאחר שחיילים ושוטרים עיראקיים נטשו את עמדותיהם, בחלק מהמקרים אף הפקידו את המדים שלהם, כשהם מנסים לברוח מפני החמושים המתקרבים. 

עשרות אלפי אזרחים נמלטו בהתקפה המפתיעה, שחשפה את הליקויים של כוחות הביטחון של עיראק. המהירות שבה כוחות הביטחון איבדו שליטה הייתה מפתיעה, וזו השפלה גדולה עבור ממשלתו של ראש הממשלה, נורי אלמאלכי. העיר פלוג'ה נכבשה בינואר על ידי אותו ארגון, אבל מוסול היא הפרס הגדול. 

"הממשלה לא תיתן למוסול ליפול"

בבגדד, אלמאלכי ביקש מהפרלמנט להכריז על מצב חירום במדינה, ואמר כי הממשלה לא תאפשר למוסול ליפול "תחת צל הטרור והטרוריסטים". אבל כוחות הביטחון העיראקיים לא הצליחו לזכות בחזרה בפלוג'ה, מה שמעיד כי ייתכן ואפילו יהיה קשה יותר להשיב את מוסול, עיר של 1.5 מיליון תושבים, שפעם נחשבה לסיפור הצלחה למאמציה של ארצות הברית בעיראק.

המורדים הצטיידו בכמויות גדולות של נשק שנלקח מכוחות הביטחון, כשהשתלטו על בסיסיהם, כולל כלי רכב, נשק ותחמושת שתעזור לקבוצה לצאת במתקפות נוספות. חלק גדול מהציוד סופק כנראה על ידי ארצות הברית, ספקית הנשק הגדולה ביותר של עיראק. ספירה מלאה של מה שנתפס לא אפשרית בשלב המיידי, אבל תמונה שרצה ברשתות החברתיות, מראה האמר אמריקני בידיו של לוחם ג'יהאד מפורסם. 

המורדים ממשיכים להתקדם

בארגון אמרו כי הכוחות ממשיכים להתקדם לכיוון הדרום והמזרח ממוסול, כשהם משתלטים על מספר ערים קטנות, שמאפשרים ללוחמים להתחבר עם עמיתיהם בגבול סוריה. 

הארגון שהתחיל כשלוחה של אל קאידה בעיראק, התרחב בחודשים האחרונים בעיראק ובסוריה, כדי להשיג את המטרה של יצירת מדינה אסלאמית. אל קעאידה מתכחש לקבוצה בשנה האחרונה, גם בגלל שהמנהיגות של קאעידה רואה בשיטות שלה קשות מדי, אבל שני הארגונים חולקים למעשה את אותן מטרות ואידיאולוגיה.

תפיסת עיר גדולה כמו מוסול מסמן "ניצחון סמלי, אסטרטגי ויוצא דופן" עבור הלוחמים, שמציע שהם יותר חזקים ממה שחשבו עד כה, כך אמר צ'ארלס ליסטר ממרכז ברוקינגס בדוחה, קטאר. "זה מראה שהם מסוגלים לכבוש עיר כה אסטרטגית... והכול קרה כל כך מהר", הוא אמר. 

המורדים השתלטו על בסיס ששימש את ארה"ב

פרטים מדויקים על מה שקרה במוסול, עיר הבירה של מחוז נינוה, היו חלקיים. נראה שהמורדים צברו כוח באזור הגדה המערבית של נהר החידקל, הלב המסחרי וההיסטורי של העיר, והשתלטו על מטה הממשלה המחוזי, שני בתי כלא, שתי תחנות טלוויזיה, תחנות משטרה רבות, הבנק המרכזי ושדה התעופה ובסיס צבאי גדול שמשמש כמרכז לפעילות ארצות הברית בצפון עיראק.

סרטון שפורסם ברשתות החברתיות מראה רחובות שהתרוקנו, רכבים צבאיים מעלים עשן, וניידת משטרה אחת לפחות שנהגו בה מורדים. 

"חיילים נפטרו מהנשק שלהם, ונטשו את העמדות, מה שהפך אותם לטרף קל לטרוריסטים", אמר דובר הפרלמנט העיראקי, אוסאמה אל נג'יפי, במסיבת עיתונאים ששודרה בטלוויזיה ונערכה בבגדד. "הכל נפל. זה משבר", הוא הוסיף, והתחנן לעזרה בינלאומית לממשלתו. "העובדה שקבוצות טרור שולטות על עיר בלב עיראק, מאיימת לא רק על המדינה, אלא על האזור כולו".

גם מושל המחוז ברח

מוסול נמצאת בסמוך לגבול של האזור האוטונומי למחצה כורדיסטאן, מרבית מאלפי התושבים שברחו מהעיר ביקשו מקלט במחוז היציב יחסית; ביניהם היה מושל מחוז נינוה, אטיל אל נוג'ייפי, אח של דובר הפרלמנט. 

לאחר הדיווחים הראשונים שהעיר נפלה, שלשום בלילה, חלפו שעות רבות עד שמאליכי העביר הצהרה, והוא  הופיע רק יום לאחר מכן אחר הצהריים, וסיפק נאום טלוויזיוני בו קרא לכל העיראקים להתאחד מאחורי הממשלה השיעית. הוא הזהיר כי ייענשו מי "שלא נענו לאתגר", כשהוא רומז לאנשי כוחות הביטחון שברחו. 

מליכי קרא ל"כל הכוחות – הפוליטיים, הכלכליים והפופולאריים" – לעזור לממשלה, מה שהעלה השערות כי הוא מתכנן להשתמש במיליציות שיעיות שנלחמות במורדים סונים במחוז המערבי ענבר. המיליציות השיעיות גם שיחקו תפקיד מפתח בהאצת מלחמת האזרחים במדינה ב-2005-2007, וישנן חששות כי ניצחון המורדים האחרון יהווה החרפה של הפער במדינה.

רחובות מוסול הבוערים // רויטרס

הזמנה לכאוס

"מאליכי קרא לאנשים להתחמש ולהילחם באל קאעידה – וזה כתב אישום נגד מדיניות הביטחון שלו, והזמנה לכאוס נרחב יותר", אמר זאיד אל עלי, חוקר עיראק ומחבר ספר על האתגר שעומד בפני המדינה. אובדן מוסול גם הוא מהווה טיעון נגד היעילות של כוחות הביטחון העיראקיים, אמר. "יש מצב של חוסר אימון, חוסר מוטיביציה, ומידה נרחבת של שחיתות", הבהיר. 

נהר החידקל מחלק את מוסול לשכונות כורדיות וסוניות, ואת האזור הסוני כבשו המורדים. מוסול שימשה כמקור משמעותי למימון המורדים, שסוחטים אנשי עסקים בשני צדדי העיר. 

לפחות חלק מהחיילים בצד הסוני של העיר עברו לצד המורדים, מה שמסביר למה הם לא הציבו אתגר בפני המיליציות, אמר איימן ג'וואד אל תמימי, שמפקח על הפעילות הג'יהאדיסטית בפורום המזרח התיכון. יותר חמור, עם זאת, כוחות הביטחון העיראקיים נכשלו באופן עקבי בניסיונות להשיג את תמיכת העם שהם משרתים עבורו, שנותן לו רק גיבוי מועט בקהילות המקומיות. "מבחינה טקטית וצבאית, הם לא יעילים", אמר תמימי, "זה לא מחסור בכוח האדם".

40 שנות היכרות אישית עם רובי ריבלין

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר