"כנראה יש ידיים מכוונות"

המירוץ לנשיאות מידרדר לשפל חדש ויו"ר הכנסת רומז שזה לא מקרי • יקיים דיון מיוחד, כולל במחלוקת אם לדחות את הבחירות • ח"כ בן־אליעזר שפרש בשל החקירה נגדו: "למה התחילו לחקור רק ימים ספורים לפני ההתמודדות?"

צילום: דודי ועקנין // ח"כ בן־אליעזר  ,
צילום: דודי ועקנין // ח"כ בן־אליעזר

המירוץ לנשיאות מגיע לשפל חדש. בעקבות פרישת ח"כ בנימין (פואד) בן־אליעזר מהמירוץ לנשיאות, יקיים היום יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין דיון בלשכתו עם היועץ המשפטי לכנסת עו"ד איל ינון ועם גורמים נוספים באשר "למצב החדש שנוצר" ובשאלה אם לדחות את הבחירות שאמורות להתקיים מחרתיים.

רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק

אתמול רמז יו"ר הכנסת שאולי יש יד מכוונת מאחורי האירועים האחרונים במירוץ לנשיאות. "אני לא מספיק נאיבי לחשוב שפתאום אנשים, ש־30 שנה נמצאים במערכת הציבורית ומילאו תפקידים הכי בכירים, דווקא בשלושת השבועות האלה נופלים עליהם כל מיני חומרים. אז כנראה יש כאן ידיים מכוונות. לא יודע של מי, אבל יש ידיים מכוונות ואני, באמת, בזיעה קרה חושב מה יקרה אם אנחנו נבחר נשיא או נשיאה ולאחר כמה שנים מתברר שכן מישהו מסביבם הפעיל חוקרים פרטיים". אדלשטיין אמר את הדברים בראיון לתוכנית "המטה" בערוץ 10. לדבריו, "זה נורא. תפקיד הנשיא בישראל נחשב בעל ערך לא בגלל הסמכויות הרבות שמעניק לו החוק, אלא הנשיא מהווה אוטוריטה. אי אפשר להתכחש לעובדה שלפרס יש אוטוריטה. תאר לך שבבחירות ייבחר מישהו ולאחר שנתיים יתפרסמו עליו פרטים עובדתיים שהוא עמד או שמקורביו עמדו מאחורי סיכולים ממוקדים. אילו היו לי הוכחות שאחד המועמדים עשה סיכול ממוקד הייתי הולך ליועמ"ש או לקצין הכנסת, ואח"כ למשטרה ומגיש את החומר". 

"ריח של חיסול חשבונות"

גם סגן יו"ר הכנסת, חבר הכנסת יוני שטבון (הבית היהודי), אמר אתמול: "הרפש הבלתי פוסק העולה כרונית במירוץ לנשיאות מדיף ריח רע של סיכולים ממוקדים וחיסולי חשבונות. אוי לנו שכך מתנהל המירוץ למשרה הרמה ביותר בציבוריות הישראלית. מרגיש כאילו בוחרים סנדק ולא נשיא".  

אתמול הודיע ח"כ בנימין בן־אליעזר כי הוא פורש מההתמודדות בשל החקירה המשטרתית המתנהלת נגדו. בהודעה מיוחדת שפירסם בסוף השבוע אמר: "השבתי על כל מה שנשאלתי ואף התחייבתי לשוב ולגבות את דבריי במסמכים ובהוכחות. כל שקל ששולם לקניית הדירה שקוף וידוע. ב־24 השעות האחרונות חשבתי והתלבטתי האם להיכנע ולתת למי שעומד מאחורי הדבר הזה את מבוקשם? ויש גם מי שיגידו שהפרישה היא הודאה באשמה, דבר שאין בכוונתי לעשות. להפך, אין לי ספק כי בזמן הקרוב האמת תצא לאור. אלחם על כך שייבדקו כל השאלות החשובות: כמה זמן היה המידע בידי רשויות המדינה השונות? מדוע הוחלט להתחיל בחקירה דווקא עכשיו, ימים ספורים לפני סוף ההתמודדות, כאשר אני מתגורר בדירתי כבר למעלה משנה? כמי שנלחם כל חייו, אין בכוונתי להפסיק גם הפעם, עד שאביא לחקר האמת. ואולי המקרה הזה יוביל לחשבון נפש ולהפסקת התרבות הקלוקלת של 'סיכולים ממוקדים', שהפכו חלק משיגרת חיינו והתנהלותנו כמדינה".

יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין. צילום: ליאור מזרחי

השאלה העומדת על הפרק כעת היא אם יידחו הבחירות לנשיאות. אל יו"ר הכנסת הגיעו כמה פניות, בין השאר מהח"כים שאול מופז וישראל חסון (קדימה) לדחות את מועד הבחירות. גם ש"ס ככל הנראה תומכת בחיית הבחירות. ל"ישראל היום" נודע כי היועץ המשפטי לכנסת יביע התנגדות לדחיית מועד הבחירות, משום שמדובר בשינוי שיש לו משמעות דרמטית שמשנה את כללי המשחק שנקבעו. גורמים בכנסת אמרו אמש כי "קשה להעלות על הדעת שאדלשטיין יקבל החלטה כזו בניגוד לעמדתו של היועמ"ש, שהוא הסמכות המשפטית הבכירה בכנסת".

נתניהו: תומך בריבלין

גורם משפטי בכיר אמר אתמול כי "אמנם החוק אינו אוסר את שינוי מועד הבחירות, אולם לאחר שהתקבלה ההחלטה לגבי המועד שממנה נגזר גם המועד האחרון שבו נדרשו המועמדים להגיש את מועמדותם, אין זה ראוי לדחות את מועד הבחירות, מכיוון שמחר גם תועלה על ידי ח"כים דרישה לפתוח מחדש את רשימת המועמדים. זה לא מתקבל על הדעת. יש לדבוק בתאריך שנקבע ואין לשנותו, כי יכולה להיות לכך השפעה על סיכויים של כל אחד מהמועמדים".

גם יו"ר "יש עתיד" השר יאיר לפיד אמר אתמול: " נתנגד לכל יוזמה לדחות את הבחירות לנשיאות". אליו הצטרף שר הפנים גדעון סער שכתב בעמוד הפייסבוק שלו "כל ניסיון לדחיית הבחירות יעצים את הפגיעה בכנסת, במוסד הנשיאות ובדמוקרטיה הישראלית".

שר התחבורה ישראל כ"ץ אמר אתמול: "הבחירות לנשיאות מזכירות קרבות בוץ, וזה חבל כי מדובר בתפקיד סמלי אבל חשוב. למרות נסיבות פרישתו המצערות של בן אליעזר, אסור לדחות את הבחירות. יש לאפשר לנשיא חדש להתחיל מיד בתפקידו".

גם השר אורי אריאל (הבית היהודי) הביע התנגדותו לדחיית הבחירות. 

בלשכת נתניהו הכחישו אתמול פרסומים לפיהם רה"מ פועל להביא לדחיית הבחירות לנשיאות. רה"מ אמר אמש כי מבחינתו המצב לא השתנה והוא תומך במועמדותו של ח"כ ריבלין. 

מי יזכה בקולות?

פרישתו של בן־אליעזר גרמה "רעידת אדמה" משום שלפתע "התפנו" קולותיהם של ח"כים שתכננו לתמוך בו. אמש כבר הודיעו 4 ח"כים של סיעת מרצ על החלטתם לתמוך בשופטת בדימוס דורנר. הח"כים האחרים במרצ, אילן גילאון וניצן הורוביץ, מתכוונים לתמוך ככל הנראה ריבלין. גלאון גם קראה ליו"ר האופוזיציה, יצחק הרצוג, ליו"ר יש עתיד, יאיר לפיד, ולראשי המפלגות הערביות והחרדיות להתאחד סביב דורנר.

מועצת חכמי התורה של ש"ס אמורה להתכנס היום או מחר כדי לדון בסוגיית הנשיאות. על פי ההערכות תמך דרעי במועמדותו של בן אליעזר וכעת יהיה עליו למצוא מועמד חדש, ככל הנראה ריבלין או איציק. 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר