צילום: news senders
הפרשה הזו ביעבעה לאורך שנים מתחת לאף של כולנו, מחכה לרגע שתתפוצץ. בסוף זה קרה: מעצר 15 הבכירים בנמל אשדוד, החשודים עם אנשים נוספים בשרשרת של מעשי שחיתות - הגיע מייד אחרי קול הנפץ העז של פרשת הולילנד. רבים חיכו שזה יקרה: לנמל אשדוד כבר יצא מוניטין של מקום בעייתי. וכך, כשהמשטרה הודיעה על גל המעצרים, אלון חסן הוא האחרון שהיה אמור להיות מופתע.
רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק
לא קל לעכל את מימדיה של הפרשה. היא מורכבת, וכוללת שורה של פעולות שמשתלבות זו בזו. לפי טענות המשטרה בבית המשפט, בדיון על הארכת מעצרו של אחד החשודים, החקירה הסמויה נמשכת כבר יותר משנה.
במילים אחרות, החקירה המשטרתית יצאה לדרך עוד כשהחל להיכתב הדו"ח המקצועי שהכינו גורמים חיצוניים לנמל. דו"ח זה הוזמן על ידי רשות החברות הממשלתיות, וכיום מסתבר שרק החל לגרד את שכבות הסיאוב שנוצרו בוועד עובדי הנמל. הדו"ח החיצוני סייע לקדם את החשיפה התקשורתית של הנעשה בנמל, שהלכה והתעצמה בשנה החולפת. בין היתר, הממצאים שרוכזו בדו"ח נחשפו בחלקם לאחר מכן, בתחקירים השונים של התקשורת על הנמל.
התחקירים והרצון להכניס תחרות לנמלים עירערו לחלוטין את יחסי העבודה בנמל אשדוד. היחסים קרסו אחת לכמה שבועות, כל פעם בגלל נימוקים שונים ומשונים, והתבטאו לא פעם בשביתות בזק, ללא הודעה מוקדמת. הנמל הגדול בישראל, שער הכניסה למדינה, היה סוער ולא ראו את הסוף. השבוע התנפצה הסערה הזו בקול עז.
זה קרה ביום רביעי השבוע כאשר מנכ"ל הנמל בפועל, יצחק בלומנטל, התייצב מול המצלמות והבטיח: "מה שהיה לא יהיה עוד. מעכשיו הדברים יתנהלו בצורה נקייה. לא נשכח שהחברה שייכת לאזרחי המדינה".
בלומנטל לא שכח להזכיר למדינה שהנמל שילם לה רווחים, דיבידנדים, בהיקף של חצי מיליארד שקלים. לעובדים אמר שהם צריכים ועד חזק, ולציבור הבטיח שהעבודה בנמל לא תיפגע. על הבטחותיו נהוג להגיד במחוזותינו: עוד נראה.
למען האמת, יקרה מה שיקרה, זה לא תלוי רק במנכ"ל בפועל. עד תחילת השבוע הזה, יומיים לפני הרעש הגדול של החקירות המשטרתיות, החליט ועד עובדי הנמל להשבית את עיקר העבודה בנמל (פריקה והטענת מכולות), בגלל חקירת תאונת כלי רכב כבדים בנמל.
לקח לבית הדין לענייני עבודה פחות מכמה שעות להחזיר את כל העובדים לנמל ולרמוז על האשמה ב"ביזיון בית משפט", למי שיעז לא לעשות זאת. היחסים בין ההנהלה לוועד היו מעורערים ממילא, אבל עכשיו מתברר שבמקומות אחרים הקשרים בין ההנהלה של נמל אשדוד לוועד היו הדוקים, כפי הנראה יותר מדי.
מחכים למילה האחרונה
השם הבולט מבין בכירי הנמל, הוא כמובן אלון חסן. מבחינת יו"ר הוועד המפורסם במדינה, השבוע הזה הסתיים בהפסד כפול וצורב במיוחד. לא רק שהוא מצא עצמו במעצר, כחלק מהחקירה המורכבת, אלא שהוא גם הושעה מתפקידו על ידי ההסתדרות ביום התפוצצות הפרשה. בהודעה קצרה ולקונית נמסר כי סמכויותיו של חסן יועברו לסגנו, אבינועם שושן, שיכהן מעתה כממלא מקום יו"ר הוועד, "עד לבירור העניין".
))_))_)_)))2.jpg)
אלון חסן // צילום: קוקו
נזכיר כי אין זו הפעם הראשונה שחסן מוצא את עצמו מחוץ לתפקידו. עם התפוצצות הפרשה הקודמת, בעקבות תחקיר חדשות ערוץ 2, בחודש יוני בשנה שעברה, תחקיר שעסק בעסקיו הפרטיים של חסן נוסף על עבודתו בנמל, הוא בחר להשעות את עצמו בתום פגישה ארוכה עם יו"ר ההסתדרות דאז, עופר עיני.
באותה פגישה הושגו הבנות, שלפיהן חסן ינתק עצמו מעסקיו הפרטיים. כנראה זה לא הספיק, וייתכן שחקירת המשטרה החשאית כבר היתה באותה תקופה ממילא במלוא הקיטור. בכל מקרה, יש לא מעט גורמים, רובם מענף העבודה המאורגנת, שחשים כעת תחושת הקלה - חסן מחוץ לתפקידו. "הוא מקשה עלינו ועושה לנו צרות", אמר במהלך השנה גורם בכיר בענף העבודה המאורגנת, וסיכם בכך תחושות, כאמור של רבים.
מומחית המסקרת את התחום ציינה כי בגלל התנהלות הוועדים החזקים, שוועד נמל אשדוד בהחלט נמנה עימם, ההסתדרות נמצאת במצב שבו היא צריכה את כוחם של הוועדים החזקים לקידום מטרותיה, ולא להפך. "הם יודעים לדאוג לעצמם ולא צריכים את ההסתדרות", אמרה לנו המומחית. השבוע התברר שלכאורה הוועדים החזקים דאגו יותר מדי טוב לעצמם, בעיקר לעצמם, ובעצם רק לעצמם ולמקורביהם.
כשחסן הישעה עצמו מתפקידו, כאמור לפני שנה, היו מי שחשבו שהוא לא יחזור לתפקיד כיו"ר ועד עובדי הנמל. אבל הם לא הכירו את האיש. בנמל יש תמיכה רחבה בחסן החזק, וככל הנראה, ואולי אף בביטחון מסוים, אפשר לומר שאם היו נערכות אז בחירות, הוא היה זוכה ברוב הקולות פעם נוספת.
כבר 11 שנה שחסן עומד בראש ועד העובדים, מהחזקים במדינה, כשמתחתיו כ־1,300 עובדי נמל אשדוד. כמו בעבר, גם הפעם, לא בטוח שנאמרה מצידו המילה האחרונה, ורבים לא יופתעו אם ישוב לעמדת הכוח שממנה סולק עם התפוצצות הפרשה. גם במקרה זה, הזמן יגלה לנו.
כצפוי, בוועד העובדים הגיבו באופן לוחמני למעצרם של הבכירים, ובעיקר למעצרו של חסן. "הציבור בישראל נחשף בשנים האחרונות למסע רדיפה והסתה אישי", טענו שם ביום שלישי, והמשיכו עם אותן הטענות גם בימים שלאחר מכן. לדברי הוועד, מדובר במסע "שמתנהל נגד עובדי הנמל, על רקע הכוונה להקים נמלים חדשים, בלתי נחוצים - ושיהיו בכייה לדורות".
היה בכך רמז עבה, שדומים לו נשלחו באופן לא רשמי מטעם העובדים - זוהי רדיפה פוליטית. את הרמזים הם מפנים בעיקר אל שר התחבורה ישראל כ"ץ, שמקדם רפורמה רחבה בנמלי הים. השר כץ התבטא לא פעם באופן לוחמני נגד יו"ר ועד הנמל, וזה החזיר לו דרך הפרופיל האישי שלו.
בענייני פוליטיקה, חלק ממי שיצאו למלחמה נגד חסן שילמו בסופו של יום מחיר כואב. לכן יש להעריך את השר כ"ץ על האומץ הלב שהוא מפגין בפעולתו, גם אם הוא אינו קשור עוד ישירות, לכאורה, לסערה שהתרחשה בנמל אשדוד השבוע. דוגמה למחיר שנגבה על יציאה באופן גלוי נגד חסן היא ח"כ שלי יחימוביץ'.
חסן היה רחוק מלאהוב את התקפותיה נגדו (גם בפייסבוק), שכללו סטטוסים עוקצניים וצורבים. בתגובה, במהלך מערכת הבחירות האחרונה לראשות העבודה, פעל נגדה. לאחר שנוצחה באותן בחירות ואיבדה את תפקיד יו"ר המפלגה לבוז'י הרצוג, חסן העלה סטטוס משלו: "המשימה הושלמה בהצלחה".
פרשה מסועפת
כאמור, בלב חשדות המשטרה עולה תמונה מורכבת מאוד של שחיתות רחבת היקף, שלכאורה פשתה בצמרת הנמל. החשד העיקרי הוא שבכירים בנמל, וכאמור חסן, לכאורה, ביניהם, יצרו מנגנון מתוחכם, שקידם ללא בושה את החברות הפרטיות שנשלטות על ידי מקורביהם.
העסק היה פשוט ועבד בצורה הבאה: החברות הפרטיות היו בבעלות חסן או מקורבים. הבכירים בנמל עשו שרירים וקידמו את החברות האלה על פני חברות אחרות. מבחוץ כולם הבינו לאן נושבת הרוח, ולבסוף אותן חברות של מקורבים זכו במכרזים. אחרי שהבכירים גזרו קופון, התבססה ועבדה במרץ מערכת מושחתת של תן וקח.
כמה הרוויחו החשודים ממעשי השוחד? ההערכות מדברות על מיליוני שקלים, אבל התחשיבים טרם פורסמו. הסכום, בכל מקרה, הוא לכאורה צירוף של אחד ועוד אחד פשוט - משכורות שמנות ונדיבות ביותר מקופת נמל אשדוד, פלוס ההכנסות הנכבדות מהעסקים הפרטיים של חסן ומקורביו.
לפי נתוני הפרשה, בין הגופים שסייעו לחסן ולמקורבים לצבור את אותם סכומי עתק מדוברים, עמדו כמה חברות. האחת הבולטת היא חברה ששמה "דנה", ששמה וגם פרטיה נחשפו כבר בקיץ שעבר בתחקיר שערך ערוץ 2. זו חברה פרטית, שלכאורה חסן היה אחד מבעליה. בין פעילויותיה של החברה היתה חכירה של שטח בנמל אשדוד, שהושכר לגופים חיצוניים. לפי החשדות, בין אותם גופים היתה חברת "שמן, נפט וגז" הציבורית, שבין בעליה נמצא ג'קי בן־זקן, המוכר גם כבעליה של קבוצת הכדורגל מליגת העל, מועדון ספורט אשדוד.

ג'קי בן־זקן // צילום: יוסי זליגר
השכרת אותם שטחים על ידי חברת "דנה" נעשתה לכאורה במחירים מופרזים ביחס למחירי השוק. אגב, חברת "שמן", שערכה חיפושים בחודש אוקטובר האחרון אחרי שמן, נפט וגז, כשלה במשימתה וערך מנייתה כמעט נמחק. היא צללה בכ־96 אחוזים. היום ערכה הוא פסיק ממה שהיה בימי הזוהר שלה. מי שכיהן כיו"ר שמן נפט וגז הוא גבי אשכנזי.
אשכנזי סיים את תפקידו בתור יו"ר שמן נפט וגז באוקטובר האחרון לאחר הכישלון בחיפושי האנרגיה. ואולם השבוע הוא נקרא לתת עדות. בתחילה רווחו ההערכות כי מדובר במתן עדות שאין לה קשר לכאורה למעללי הנמל ואלון חסן, אך תחקיר "דה מרקר" שפורסם אתמול טוען כי עוד ב־2012, בעת שכיהן כיו"ר "שמן", סייע לכאורה אשכנזי לאלון חסן ולמקורביו הטבות בהיקף של מיליוני שקלים. לאחר שחסן נדרש להבטיח לכאורה "שקט תעשייתי" לעסקיה של שמן נפט וגז. בתמורה התקשרה החברה שאשכנזי כיהן כיו"ר שלה עם חסן ושכרה שטח בנמל בסכום גבוה מזה ששילמה החברה של חסן.
חשוב לציין שאלון חסן הוא רק אחת הדמויות בפרשה, מרכזי ככל שיהיה. חלק מהחשדות מופנים גם נגד מי שהיו בכירים מאוד בנמל, ובהם מנכ"ל הנמל לשעבר, שוקי סגיס, סמנכ"לים בנמל ואחרים. גם גורמים חיצוניים נחקרו, ובהם איש העסקים שכבר הוזכר, ג'קי בן־זקן. ככל הידוע הוא נחקר באזהרה.
הרתעה קולנית
בהקשר של החשדות הנוגעים לבכירים של "שמן, נפט וגז", הופסק המסחר במניות החברה בבורסה כבר ביום שלישי, עם פרסום הפרשה, ונראה שיושם לקח חשוב מפרשת ב. יאיר, שהתרחשה זמן קצר לפני כן. בפרשת הלבנת ההון של חברת הנדל"ן ב. יאיר היו צווי איסור פרסום של בית המשפט, ועלה החשש שהפסקת המסחר במניה תפר למעשה את הצווים האלה. הפעם השכל והשמירה על ציבור המשקיעים גברו על הכל, והמסחר הופסק בזמן. בכך נמנעו נזקים עד להתבהרות המלאה של הפרשה.
בסיכומו של השבוע הסוער נראה כי הפרשה החדשה רק החלה. היא עברה לאולמות בתי המשפט וצפויה ללוות אותנו תקופה ארוכה. המשטרה, כך נראה, נעזרה בגורמים שונים, שסייעו לה לבסס את תשתית החשדות שלה. לא מן הנמנע שהיה שימוש בציתותים ואף בסוכנים שהופעלו בשטח.
נכון להיום העובדים הכועסים, חברי הוועד, ממשיכים לעבוד בצורה סדירה. עם זאת, הם כאמור חזרו והביעו את מורת רוחם כשלאחר פגישה שכינס מחליפו של חסן, יו"ר הוועד בפועל, אבינועם שושן, פורסם מטעם העובדים סרטון ובו חזרו על המסר: "רואים שיש מסע הסתה מאורגן".
נראה שאחרי שנים ארוכות, שבהן התרגלו הוועדים החזקים במדינה לצבור עוד ועוד כוח, להעסיק קרובי משפחה ולהפוך את המונופולים הממשלתיים ל"חברות משפחתיות", המדינה החליטה לבצע ניקוי אורוות. מארג החשדות חמור וכבד. אין מדובר בעוד "פרשה" אוורירית שתתפוצץ ברעש גדול. הגיע מועד התשלום, ובמערכת המשפט הישראלית, התשלום יתפרס על פני חודשים רבים.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו