מגישה: דניאל רוט, צילום: דורון פרסאוד, ארכיון: משה בן שמחון, איפור: רונה בן עזרא, הלבשה: מנגו
שר הבינוי והשיכון אורי אריאל אמר הבוקר בכנס השנתי של התאחדות בוני הארץ (הקבלנים), כי המשרד מכין אתר אינטרנט שנמצא בהרצה ושיאפשר בתקופה הקרובה לציבור לראות פרטים רבים על תוכניות הנדל"ן ברחבי הארץ. "מי שיגלוש יוכל לעיין בתב"ע (תוכנית בניין עיר), לראות איפה ימוקמו בתי הספר, תחנות האוטובוס וכיוב' והכל באינטרנט", אמר השר.
רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק
נשיא התאחדות הקבלנים נסים בובליל פרסם נתונים מדאיגים שקשורים לתוכנית מע"מ-0. מבדיקת התאחדות בוני הארץ אמר בובליל, "רק 3,000 אנשים שיהיו זכאים לתוכנית מע"מ-0 יוכלו לרכוש דירה בלי מע"מ. אבל לכל השאר, כ-70,000 הזכאים, לא יהיו דירות. אנחנו זרוע הביצוע, אנחנו הפתרון ולא הבעיה".
בובליל הוסיף כי בכוחם של הקבלנים לבנות 100 אלף יחידות דיור בשנה, בעוד שבפועל הם בונים 40 אלף. הסיבה לדבריו, בגלל שלא נותנים להם לבנות יותר. בובליל הוסיף ואמר, "אין לנו עובדים. עלות העובד עלתה דרמטית. אני מקווה מאוד שאחרי שלוש שנים החלטת הממשלה בנושא העובדים הזרים תתממש".
בעוד שבמחצית הראשונה של מארס ריכזו הזוגות הצעירים 36% מסך העסקאות באזור השפלה, ירד שיעור זה ל־21% בלבד במחצית השנייה של החודש. כך עולה מסקירת "אורות אדומים" של משרד האוצר.
על הירידה החדה פיצו בעיקר משפרי הדיור עם עלייה של 0.9% במשקלם בסך העסקאות באזור. עם זאת, קיפאון מתמשך ברכישות הזוגות הצעירים באזור זה, יש בו כדי להשפיע יותר מבכל אזור אחר על היקף הפעילות בשוק הנדל"ן בשל ריבוי "דירות בהמתנה" באזור (דירה שבעליה רכש דירה אחרת במקומה, עוד בטרם הספיק למכרה).
0% - גם בפינוי-בינוי
בהמשך למאמצים להגדיל את היצע הדירות למגורים, ומתוך מטרה לעודד פרויקטים של התחדשות עירונית החליט שר האוצר, יאיר לפיד, על החלת מע"מ 0% גם על שירותי הבנייה הניתנים על ידי היזמים בפרויקטים מסוג תמ"א 38 (הן בחיזוק והן בהריסה ובנייה מחדש) ומסוג פינוי-בינוי.
בשבועות הקרובים תונח בפני הממשלה הצעת חקיקה בנושא. לאחר שקיבל לידיו את ההמלצות, החליט לפיד להוביל תיקון חקיקה שיקבע מע"מ בשיעור אפס אחוז בפרויקטים האמורים, זאת מתוך ראייה כוללת המבקשת להגדיל את היצע הדירות ולעודד חיזוק מבנים מפני רעידת אדמה. פוטנציאל הדירות כמה עשרות אלפי דירות.
בשנים האחרונות מקדמת ממשלת ישראל פרויקטים של התחדשות עירונית מתוך מטרה להגדיל את היצע הדירות וחיזוק מבנים מפני רעידת אדמה. על מנת להגדיל את ההיתכנות הכלכלית של פרויקטים מסוג זה, נערכה בחודשים האחרונים עבודת מטה ברשות המסים ובמשרד האוצר בנוגע לקביעת מע"מ בשיעור אפס אחוז על שירותי הבנייה הניתנים ע"י היזמים בפרויקטים מסוג תמ"א 38.
יוסי חסון, מנכ"ל החברה לחיזוק מבנים בישראל אמר, כי מבחינת יזמי תמ"א 38, מדובר ללא ספק בשדרוג משמעותי וחיסכון בעלויות. משמעות הדבר בפועל, היא שהקבלן יוכל להזדכות על מע"מ ששילם על חומרי בנייה והוצאות אחרות שהיו לו עבור הדירות של הדיירים הקיימים, ובכך יוצר "שובר שיוון" מבחינת הכדאיות הכלכלית ויאפשר פרויקטים נוספים.
אורן מור, מנכ"ל אייקום יזמות ובנייה אמר כי מדובר ללא ספק בצעד בכיוון הנכון שיקל על יזמי פינוי בינוי והתחדשות עירונית שלוקחים על עצמם סיכונים בלתי רגילים, בהתחשב בתהליכים המורכבים והממושכים של פינוי בינוי. אבל זה לא מספיק, צוואר הבקבוק הבלתי אפשרי של הבירוקרטיה הממשלתית והעירונית וההתעסקות בשכנוע דיירים סרבנים, תהליכים שנמשכים שנים "תוקע" פרויקטים. ארז כהן, לשעבר יו"ר לשכת שמאי המקרקעין, העריך כי רק בתמ"א 38 לבדה קיים פוטנציאל של 8,000-10,000 יחידות דיור לשנה.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו