איך אומרים קוטג' בסינית? חברת תנובה בדרך לבעלות סינית. אמש עמדו הצדדים, קרן אייפקס הבריטית וחברת ברייטפוד הסינית על מכירתה של תנובה לפי שווי מוערך של כ-8.6 מיליארד שקל. מדובר במגה-עסקה, אחת הגדולות שהכיר המשק הישראלי, אלא שבניגוד לעסקאות אחרות, מכיוון שתנובה כבר מוחזקת למעשה על ידי קרן השקעות בריטית, המדינה לא צפויה לרשום הכנסות ממיסים מעסקת הענק. הפער בין מחיר הרכישה של תנובה למחיר המכירה שלה מסתכם בכ-3.8 מיליארד שקל.
רוצים לקבל עדכוני חדשות שוטפים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק
למרות שקרן אייפקס וברייטפוד הסינית סיכמו על המתווה למכירת החברה, לפי ההערכות איש העסקים מאיר שמיר המחזיק בנתח של 21% מתנובה טרם הגיע מצידו לכדי סיכומים מחייבים עם הסינים.
בעסקה שסוכמה בין הצדדים חברת ברייטפוד הסינית צפויה לרכוש כ-56% ממניות חברת תנובה. במידה והעסקה תושלם לפי מתווה השווי הזה הרי שקרן אייפקס הצליחה לבצע "אקזיט" מוצלח ביותר מבחינתה. הקרן השתלטה יחד עם חברת מבטח שמיר של מאיר שמיר על תנובה ב-2008 ורכשה אותה מידי הקיבוצים והמושבים לפי שווי של 3.8 מיליארד שקל. לפי ההערכות חילקה תנובה דיבידנדים בהיקף מצטבר של כ-2.6 מיליארד שקל מאז הרכישה.
לפי ההערכות ברייטפוד הסינית תיטול על עצמה כחלק מהרכישה חלק מהחובות של בעלי השליטה בתנובה (אייפקס ומבטח שמיר) מול הבנקים בארץ. מדובר בחוב משוער של קרוב ל-2 מיליארד שקל. זאת בנוסף לתשלום במזומן על נתח המניות שיקנה לברייטפוד את השליטה.
בחברת תנובה ציינו אמש כי מדובר בעסקה של בעלים והפנו לקרן אייפקס. בקרן אייפקס אמרו אמש כי העסקה טרם נחתמה סופית.
לעסקה לא צפויות להיות משוכות רגולטוריות כבדות. זאת משום שכאמור תנובה נמצאת בשליטתה של קרן השקעות בריטית. היא כבר נמכרה דה-פקטו ולא בשליטה ישראלית. עם זאת, בשבועות האחרונים התעוררה מחדש חקירה של רשות ההגבלים העסקיים שככל הידוע עוסקת בהתנהלות של תנובה. נראה שגם התפוצצות החקירה הזאת לא הרתיעה את הסינים מלהשלים את העסקה.
לקרן אייפקס היה מסלול מקביל למכירת תנובה לסינים והוא הנפקה בבורסה. בשוק ההון הישראלי היו לא מעט גורמים שציפו לכניסתה של תנובה לבורסה, דבר שהיה מאפשר לציבור לקבל פירוט יותר שקוף מבחינה פיננסית. כיום תנובה מפרסמת את הדו"חות הכספיים שלה מיוזמתה, אך היא חברה פרטית ואינה חייבת בדיווח לפי הסטנדרטים של חברות ציבוריות.
חברת ברייטפוד הסינית נוסדה בשנת 2006. משרדיה המטה שלה ממוקמים בכרך העסקים הסואן של סין בשנגחאי. החברה היא חברת מזון ומשקאות בינלאומית והיא יצרנית המזון השנייה בגודלה בסין. החברה מוחזקת בבעלות מלאה על ידי ממשלת סין. ברייטפוד רכשה בשנים האחרונות חברות מזון באוסטרליה (מאנאסן פודס), בריטניה (יצרנית דגני הבוקר וויטאביקס) ומחלבה ניו זילנדית בשם סיינלייט.