יו"ר בנק הפועלים לשעבר ויו"ר חברת תעשיות מלח לשעבר, איש העסקים דני דנקנר, נידון לתקופה של שלוש שנות מאסר לאחר שהורשע בתיווך לשוחד, כך קבע שופט בית המשפט המחוזי בתל אביב, דוד רוזן, שגזר את עונשם של מורשעי פרשת הולילנד.
לעדכונים נוספים הצטרפו לישראל היום בפייסבוק
מלבד עונש שלוש שנות המאסר נגזרו על דנקנר גם שנתיים מאסר על תנאי, קנס בסך 500 אלף שקלים וכן חילוט רכוש בסך מיליון שקלים, בהתאם לחוק איסור הלבנת הון.
דנקנר הורשע בהעברת 1.3 מיליון שקלים למתווך מאיר רבין במטרה לשחד גורמים במינהל מקרקעי ישראל. המטרה: לקדם את זכויותיה של תעשיות המלח בעתלית ובאילת. כמו כן הורשע בהלבנת הון.
"מאות אלפי שקלים"
על הנאשם כתב השופט כי "מדובר בסכומי שוחד הנאמדים במאות אלפי שקלים. הוא נדרש לקדם עיסקה ששווייה 700 מיליון שקלים, עיסקה שקשורה ושימשה בסיס לעסקאות מרכזיות אחרות שביצע באותה תקופת רכישת גרעין השליטה בבנק הפועלים, על סמך זכויות החברה בקרקעות הנידונות. העבירות בוצעו לאורך תקופה, והכספים הועברו במועדים שונים. לצורך ביצוע העבירות, פעל דנקנר מול דירקטוריון החברה באופן חריג ובלתי תקין, כפי שתואר בהכרעת הדין. הנאשם פעל מתוך מניע אחד ויחיד, והוא בצע כסף".
"ניצל את מעמדו"
השופט דוד רוזן קבע עוד כי הנאשם ניצל את מעמדו כיו"ר הדירקטוריון על מנת להזרים את כספי השוחד לרבין. "הנאשם עשה כן תוך הסוואת פעולותיו באמצעות חשבוניות כוזבות שהוטמעו בספרי החברה".
השופט הוסיף כי "עם זאת, לא ניתן היה לקבוע במשפט כמה, ואם בכלל, מתוך סך כל הכספים הועברו לפקידי הציבור. כמו כן, לא הוכח במשפט כי כספי השוחד הובילו למתן הקלות והטבות תוך סטייה ברורה מן השורה".
בנסיבות המקלות כתב הנאשם כי נגרם לנאשם נזק גדול ומדובר במי שנשא בתפקיד מרכזי במשק הישראלי, יו"ר בנק הפועלים, וכיום הוא "שבר כלי" מבחינת מעמדו הכלכלי. "הנאשם הינו דוגמה חיה למי שנפל מאיגרא רמא לבירא עמיקתא".
דנקנר: "נערער לעליון"
השופט דוד רוזן החליט שלא לתת משקל למשך הזמן שחלף מאז ביצוע העבירות וקבע כי כל העונשים שהטיל, לרבות המאסר בפועל והקנס, יוטלו במצטבר על העונשים שהוטלו על דנקנר במשפטו האחר, שם קיבל שנת מאסר אחת וקנס של מיליון שקלים בגין עבירות שביצע בעת תפקידו כיו"ר בנק הפועלים.
עו"ד נבות תל־צור, סניגורו של דני דנקנר, אמר אתמול: "נביא את הדברים בפני בית המשפט העליון, כדי שיבחן את הקונסטרוקציה החדשנית שלפיה העסקת 'מאכער' מגבשת עבירה של מתן שוחד. בכל מקרה, נבקש לבחון איך ייתכן שבמקרה הראשון שקביעה כזו נקבעת נותנים את העונש המירבי של כמעט שלוש שנות מאסר. לכן, דני דנקנר יערער הן על הכרעת הדין והן על גזר הדין".
* * *
אביגדור קלנר
"העשיר את קופתו"
אביגדור קלנר, היזם השני בפרויקט הולילנד, הורשע במתן שוחד של כשני מיליון שקלים ונידון לשלוש שנות מאסר בפועל. כמו כן, הורשע קלנר בהלבנת הון. הוא היה חברו הקרוב של עד המדינה המנוח שמואל דכנר והעמיד לרשותו "בורות מזומנים" כדי לשחד את עובדי הציבור. עם זאת, קבע השופט דוד רוזן כי הנאשם קלנר לא היה היוזם והמוביל של "תעשיות השוחד", ולבסוף ציין כי הוא "פעל מתוך מטרה אחת ויחידה והיא להעשיר קופת החברות שבשליטתו".
אחת הסיבות שהביאו לריכוך עונשו של הנאשם היא הופעה של שורת עדי אופי, ובהם כמה אלופים (מיל'): יוסי פלד, יצחק מרדכי ומנחם מירון.
צבי הראל* * *
הלל צ'רני
"הובל על ידי עד המדינה"
הלל צ'רני, היזם הראשי של פרויקט הולילנד, נדון למאסר לתקופה של 3.5 שנים. הוא מימן את המיליונים שהועברו לעד המדינה המנוח שמואל דכנר ומשם הועברו לכיסי עובדי הציבור. אף שצ'רני הורשע במתן שוחד של 8.9 מיליון שקלים ובעבירות של הלבנת הון ורישום כוזב במסמכי תאגיד, החליט השופט דוד רוזן להקל עימו.
"צ'רני לא היה היוזם והמוביל ב'תעשיות השוחד' אלא הובל על ידי עד המדינה", ציין השופט. "הוא לא קבע את סכומי השוחד כמו גם לא את עובדי הציבור אליהם הועברו כספי השוחד".
סיבה נוספת שהביאה להקלה בעונשו: העונש של נותן השוחד הוא מחצית מעונשו של עובד ציבור הנוטל את השוחד.