מי חשובה יותר, האמת או האמונה? השאלה העמוקה הזאת, שיש בה רבדים משפטיים ודתיים, מוסריים וחברתיים, פילוסופיים ותרבותיים, נדונה, מן הסתם, במאות כרכים עבי כרס לאורך ההיסטוריה - אבל אף פעם לא בחן כזה, כמו בסידרה המקסימה "הארכיאולוג העירום" שהופקה על ידי VisionTV הקנדית בשיתוף ערוץ ההיסטוריה, ומונחית על ידי שמחה יעקובוביץ', זוכה פרס האמי בקטגוריה עיתונות חוקרת, 2007.
לעדכונים נוספים הצטרפו לישראל היום בפייסבוק
הפרק, ששודר אתמול בשידור חוזר (שתי העונות הראשונות שודרו בישראל בערוץ 8, והשלישית בערוץ 1. לפרקי העונה השנייה צורפו שיחות, שערך אברי גלעד עם יעקובוביץ'), הוא עדות חותכת לטיפול לא שגרתי בסוגיה היסטורית/ דתית מורכבת, טיפול המנגיש את הנושא לכל אדם, ובמיוחד לאדם צעיר, ומאפשר לפתוח לו צוהר אל התלבטות מסקרנת וחשובה, ולאתגר את חשיבתו.
במה עסקינן? הסידרה כולה עוסקת בעיקר בקשר שבין סיפורי התנ"ך וההוכחות הארכיאולוגיות לאמיתותם. כידוע, הנושא הזה מעסיק דורות של חוקרים, ויש לו השפעה מכרעת גם על טיעוני הצדדים בסכסוך שלנו עם הפלשתינים. הפרק הנוכחי עוסק במקום קבורתו של פטרוס הקדוש - האיש שנחשב לשליח הראשון של ישו עלי אדמות, האפיפיור הראשון - והאיש שהפך את הנצרות לדת ממוסדת וייסד את הכנסייה.
ובכן, על פי האמונה הנוצרית, לאחר צליבתו של ישו עזב פטרוס את ירושלים ונסע לרומא. פטרוס, ששמו האמיתי היה שמעון בר יונה, קיבל את הכינוי מישו עצמו, שהישווה אותו לאבן, סלע איתן (ביוונית - פטרוס). ברומא נרדף על ידי נירון קיסר, וכמו רבים מהנוצרים הראשונים - הוצא להורג בצליבה. ברומא יש אתרים רבים הקשורים בשמו, והחשוב שבהם, כמובן, הוא בזיליקת סנט פיטר בוותיקן, מקום מושבו של האפיפיור. על פי האמונה הנוצרית, פטרוס ניסה להימלט מרומא ומרדיפותיו של נירון, אולם ישו התגלה בפניו בעת מנוסתו, ובעקבות החיזיון שב פטרוס על עקבותיו לרומא, נתפס על ידי חיילי נירון ונצלב - הפוך, משום שהוא ביקש שלא להיצלב כמו ישו.
כפי שכל מבקר בוותיקן יודע, מתחת למזבח הראשי של הכנסייה קבורים דורות של אפיפיורים. גם פיוס ה־11, שמת ב־1939, רצה להיקבר שם, ובעבודות השיפוץ שנערכו במקום לקראת קבורתו - נמצאה נקרופוליס, עיר מתים שלמה ובה גם שלד של אדם בן כ־60, ללא כפות רגליים. כן נמצאה במקום מצבה לזכר פטרוס, וכתובת ביוונית: פטרוס כאן. פיוס ה־12 הכריז על כן בשנת 1950 כי נמצא קברו האמיתי של פטרוס הקדוש. אלא מה? ב־1953 נבנתה בירושלים כנסיית "דומינוס פלוויט" (האל בכה בלטינית) בהר הזיתים; בעת חפירת היסודות, נתגלתה גם כאן נקרופוליס - ובה גלוסקמה שעליה כתוב במפורש "שמעון בן יונה" - כזכור, שמו המקורי של פטרוס הקדוש. בקטע משעשע בפרק, מנסה יעקובוביץ' לשאול את אב המנזר הפרנציסקני המחזיק בכנסיה, האם זהו באמת ארונו של פטרוס - אולם זה מתחמק ממנו, בסגנון סרטי התעודה הפרובוקטיביים של מייקל מור.
בסופו של דבר, התשובה הטובה ביותר לשאלה אם פטרוס קבור ברומא או בירושלים היא של אחד המרואיינים בתוכנית: "האמת לא חשובה כל עוד מדובר בסיפור טוב". התשובה לשאלה מי חשובה יותר, האמת או האמונה, מתקבלת על ידי יעקובוביץ'.