סקרי דעת הקהל מצביעים כבר כמה שנים על העובדה כי אין תחליף לנתניהו בשאלת התאמתו לראש הממשלה מול שאר מתחריו. ובכל זאת, למרות הפער העצום והעקבי, יש תרחיש, והוא אינו מופרך כלל, שלא נתניהו ירכיב את הממשלה הבאה ויעמוד בראשה. הסיבה לכך טמונה בשיטה הפרלמנטרית הנהוגה כיום בישראל, ריבוי המפלגות והעובדה כי ראש הממשלה אינו נבחר על ידי העם בבחירה ישירה אלא התפקיד להרכיב ממשלה מוטל עליו על ידי נשיא המדינה.
רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק
מאחורי הצעתו של נתניהו לדחות את הבחירות בחצי שנה עומד מהלך גדול יותר לשינוי שיטת הממשל, כשהמשותף לכל ההצעות הנבחנות אחד: ביטול הסמכות של הנשיא להטיל את מלאכת הרכבת הקואליציה על מועמד כראות עיניו. מאחר שלנתניהו אין מועמד מטעמו לתפקיד, סביר להניח כי הנשיא הבא ירגיש משוחרר מכל מחויבות כלפיו הן אחרי הבחירות הבאות לכנסת והן במהלך הקדנציה. נשיא שפועל בדרכים משלו ולכאורה כמעט חותם בעצמו על שלום, כבר מספיק היה לו אחד.
לאחר שהודיעו ראשי מפלגות יש עתיד והבית היהודי כי יתנגדו לביטול מוסד הנשיאות הבהירו אנשי נתניהו כי מדובר בדחייה בלבד של חצי שנה, שבמהלכה יכהן בתפקיד כממלא מקום יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין. הטיעון הוא סביר. דליה איציק מילאה גם היא, בנסיבות שונות לחלוטין, את מקום הנשיא.
אבל לטעמי בדבר אחד נתניהו טועה. אין לדחות את הבחירות בחצי שנה אלא ראוי לשקול אם לא צריך לבטל כליל את מוסד הנשיאות או לפחות להגדיר מחדש את סמכויותיו. והעיתוי המתאים ביותר לכך הוא בדיוק עכשיו: ערב פרישתו של שמעון פרס ולפני בחירת מחליפו. זה אמנם לא נעים למועמדים הרבים שכבר הודיעו על מועמדותם ובוודאי אכזבה לאלה שכבר שנים חולמים על התפקיד, אולם נראה כי אין מנוס מכך.
הנשיא המכהן האחרון רק האיץ את הצורך לבחינה יסודית של תפקיד הנשיא. פעילותו של פרס ניפחה את תקציב בית הנשיא במאות אחוזים, נטל לעצמו סמכויות לא לו, והעז להתבטא פעם אחר פעם נגד מדיניות הממשלה, כאילו שניתן לו המנדט לכך. זאת עוד בלי לומר מילה על קודמו בתפקיד. ואם כבר נזכרים, גם זה שבא לפניו לא בדיוק ידע לסכור את פיו כשהיה צריך לעשות זאת.
תפקיד הנשיא מלכתחילה נועד להיות בראש ובראשונה ייצוגי וממלכתי. כמוסד זה אכן כך. הטקסים בבית הנשיא באירוח ראשי מדינות והטקסים שבהם מקבלות המדינות את הנשיא כשהוא מתארח אצלן הם אכן רבי רושם ומעוררי כבוד. הבעיה היא לא עם מוסד הנשיאות אלא עם הנשיאים עצמם, שפעמים תכופות מדי מוכיחים כי הממלכתיות והייצוגיות מהם והלאה.
* * *
נתניהו שוקל: חוק בזק לדחיית הבחירות לנשיא
המטרה: בחינה מחודשת של סוגיית הנשיאות • סער: "אתנגד לניסיון לדחות את מועד הבחירות לנשיאות או לבטל את מוסד הנשיאות" • לבני: "לצמצם את סמכויות הנשיא"
ראש הממשלה בנימין נתניהו נחוש שלא להביא לבחירתו של איש מהמועמדים לנשיאות ושוקל להתחיל בשבוע הבא בהליכים לחקיקת חוק בזק לדחיית הבחירות לנשיאות בחצי שנה. זאת על מנת לאפשר שקילה מחודשת של כל סוגיית הנשיאות.
למרות שעדיין לא ברור אם קיים רוב למהלך במערכת הפוליטית, מקורבי נתניהו הבהירו כי רה"מ בוחן ברצינות להתחיל בשבוע הבא בהליכי החקיקה לאחר שובו מיפן לקראת סוף השבוע.
נתניהו לא מתכוון להסתפק בדחיית הבחירות אלא הוא שוקל בימים אלה מהלך נוסף שיקודם בחצי השנה הקרובה - צמצום סמכות נשיא המדינה בהטלת מלאכת הרכבת הממשלה על מועמד אחרי הבחירות לכנסת. נתניהו החל בסבב התייעצויות עם ראשי המפלגות בקואליציה בנושא, ולפי שעה נשקלת אחת משלוש החלופות הבאות: קביעה בחוק כי יו"ר המפלגה הגדולה ביותר בכנסת ירכיב את הממשלה באופן אוטומטי; לחלופין נשקלת האפשרות לחזור לבחירה ישירה של ראש הממשלה בשני פתקים; וכמו כן נידונה הצעה לעבור למשטר נשיאותי. גם שרת המשפטים ציפי לבני מובילה מהלך שייטול מהנשיא הבא את כוחו הפוליטי בכך שבעל הסיעה הגדולה ביותר בבחירות יקבל את הזכות האוטומטית להרכיב את הממשלה. "רק כך מצעד הסחטנות של הסיעות בדרך להרכבת הקואליציה ייפסק", אמרה לבני. גם ראובן ריבלין, המועמד לנשיאות, תומך ביוזמה שתקצץ בסמכותו אם ייבחר. ריבלין סבור גם הוא כי את הממשלה צריך להרכיב ראש המפלגה הגדולה.
מי שיצא נגד הוא השר גדעון סער, שכתב בעמוד הפייסבוק שלו: "אתנגד לכל ניסיון לדחות את מועד הבחירות לנשיאות או לבטל את מוסד הנשיאות ערב ההתמודדות". מלבד סער, גם ח"כ חיים כץ הביע התנגדות לדחיית הבחירות לנשיאות. כץ, מראשי התומכים בריבלין, אמר אתמול: "אני וחבריי בליכוד לא ניתן יד לניסיון לשנות חוק יסוד משיקולים אישיים. נתנגד לכל ניסיון לדחות את מועד הבחירות לנשיאות או לבטלו. אני קורא לרה"מ בנימין נתניהו לתמוך במועמד הליכוד ח"כ ראובן ריבלין לנשיאות".
בשבוע שעבר סגר היועמ"ש יהודה וינשטיין את התיק נגד השר סילבן שלום, שיקבל החלטה בימים הקרובים אם להתמודד. ח"כ ריבלין, אחד המועמדים לתפקיד ברך את שלום ואת רעייתו על סגירת התיק על ידי היועץ המשפטי לממשלה, והביע תקווה כי חייהם יחזרו למסלולם.
מתי טוכפלד, כתבנו לענייני מפלגותטעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו