האם פסק דין תקדימי ישנה את פני מערכת הבריאות בפריפריה?

בית המשפט פסק לטובת חולת לב מטבריה, שביקשה לעבור צנתור בביה"ח תל השומר

ביה"ח פורייה // צילום: גיל אליהו, ג'יני // ביה"ח פורייה בטבריה ,
ביה"ח פורייה // צילום: גיל אליהו, ג'יני // ביה"ח פורייה בטבריה

מגישה: דניאל רוט, צילום :דורון פרסאוד, ארכיון: רועי קסטרו, בני פלבן, בן רייזמן, הלבשה : מנגו, איפור : אומאי שטרית | מגישה: דניאל רוט, צילום :דורון פרסאוד, ארכיון: רועי קסטרו, בני פלבן, בן רייזמן, הלבשה : מנגו, איפור : אומאי שטרית

פסק דין שפורסם השבוע קבע באופן תקדימי שקופת חולים כללית חייבת לממן לחולת לב מטבריה צנתור בבית החולים תל השומר בבית החולים שבו בחרה ולא בבית החולים אליו נשלחה על ידי הקופה. כיצד פסק הדין ישפר את המערכת הבריאות בפריפריה? 

רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק

אין שירותי בריאות באיכות דומה במרכז ובפריפריה, גם האיכות וגם הזמינות טובים יותר במרכז, וזה עולה לראשונה ובאופן מובהק מפסק הדין הזה/ הפרשה נוגעת לאישה חולת לב מטבריה, שקופת החולים שלה דרשה שהיא תעבור צנתור דווקא בבית החולים פורייה, הקרוב למקום מגוריה. היא בחרה לעשות את הטיפול בביה"ח תל השומר. קופת חולים כללית סירבה לממן לה את הטיפול והיא החליטה לתבוע את קופת החולים. בית הדין לעבודה בתל אביב קבע השבוע כי חובה על קופת החולים לממן לה את הצנתור דווקא בתל השומר ולא בפורייה, גם בגלל עניין הפריפריה/

"טענת השוויון בין הפריפריה למרכז, הייתה אחת הטענות במשפט. התובעת, כמו כל אזרח במדינה, רשאית וחייבת לקבל טיפול רפואי כמו תושבי המרכז. הדוגמה הכי פשוטה לכך היא צנתור מוח. אדם שעובר אירוע מוחי בטבריה וצריך לעבור סגירת מפרצת במוח, חייב להגיע לבית חולים במרכז הארץ – במרכז, רופאים מיוחדים עוזרים לו, והוא יוצא עם רכבו חזרה לביתו. בטבריה, אותו חולה עלול להגיע לבית העלמין", מסביר עו"ד יריב אילון, שייצג את התובעת במשפט. 

זה הישג גדול מאוד. זו פעם ראשונה שיש פסק דין כזה, והחשיבות שלו נוגעת לתושבי ישראל ככלל – פריפריה ומרכז. הקופה חייבת לתת את שירותי הבריאות בצורה הוגנת, שוויונית וצודקת. אבל, המאבק לגבי זכותנו לבחור את בית החולים בו נקבל טיפול לא תם - הקופות ימשיכו להערים קשיים גדולים מאוד לפריפריה וגם למרכז. פסק הדין הזה הוא כן סמן דרך לנושא, ואפשר יהיה לבוא איתו לקופות החולים כשהם יתעקשו לשלוח מטופל לבית חולים כזה ולא לאחר.

עו"ד אילון מסביר את פרטי המקרה, ואת הסיבות לבקשת התובעת לעבור את הטיפול בתל השומר: "מדובר על מצב ספציפי של אישה לפני ניתוח פולשני. בסופו של הצנתור יכול היה להיות סיכוי שהיא תעבור ניתוח לב פתוח. עד לרגע לפני, אף אחד לא אמר לה מי יבצע את ההליך. היא אישה מבוגרת וקשת יום, בעלה אחרי אירוע מוחי, הבת אם חד-הורית והבן בארה"ב – אין מי שיטפל בה בפורייה, ובתל השומר אחייניתה עובדת כאחות ולכן יכלה לסעוד אותה בזמן האשפוז. בית המשפט אומר שבנסיבות אלה, כשאדם נמצא בשעת דחק, זו השעה שבה קופת החולים צריך להרים את הכפפה ולהגיד – אני עוזרת". 

מעבר לנסיבות האישיות של התובעת, פסק הדין מתייחס גם לנסיבות עקרוניות לגבי שיווין והוגנות. "בית הדין אומר במילים פשוטות שהזכות לשוויון בקבלת טיפול רפואי כבול בטבור לנגישות של כלל האוכלוסייה למערכת הבריאות", מסכם עו"ד אילון. 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר