דרמה בוועדת הכספים: האוצר הקפיא העברת 563 מיליון ש' למשרד השיכון

מאבק בין יש עתיד לבית היהודי: הכסף היה אמור ללכת גם ליישובים מעבר לקו הירוק • הסיבה: סכסוך סביב חוק הפונדקאות • יו"ר הוועדה: "לא זוכר ביזיון כזה"

יו"ר ועדת הכספים ח"כ סלומינסקי, אתמול. "שערוריה"  //  צילום: קונטקט // יו"ר ועדת הכספים ח"כ סלומינסקי, אתמול. "שערוריה" ,
יו"ר ועדת הכספים ח"כ סלומינסקי, אתמול. "שערוריה" // צילום: קונטקט // יו"ר ועדת הכספים ח"כ סלומינסקי, אתמול. "שערוריה"

דרמה בוועדת הכספים: עשר דקות לפני שהח"כים התבקשו להצביע על העברת 563 מיליון שקלים מכספי הרזרבה הכללית בתקציב למשרד השיכון לצורך השקעה בפיתוח תשתיות למגורים, משך האוצר את בקשתו להעברת הכספים. 

רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק

הנימוק הרשמי, שניפקו שלושת חברי הכנסת של יש עתיד בוועדה, הוא כי ברשימת 39 היישובים שאמורים היו לקבל 40 מיליון שקלים נמצאים אריאל, מעלה אדומים וגבעת זאב, שעל פי התכנון אמורים לקבל יחד 3 מיליון שקלים. כמו כן, ברגע האחרון האוצר מחק מהבקשה התקציבית העברת 170 מיליון שקלים השלמת סיוע למפוני גוש קטיף. 

בפועל מדובר במאבקי כוח בין שר השיכון, אורי אריאל, לבין שרת הבריאות, יעל גרמן, סביב חוק הפונדקאות החדש שלה. החוק החדש מאפשר גם לנשים יהודיות נשואות לשמש פונדקאיות לגברים שאינם בעליהן, דבר שסותר את ההלכה היהודית ומעלה חשש לממזרות. בירור העלה כי הכוונה היא שהנשים יישאו ברחמן ביציות מתרומות מנשים לא יהודיות, ולכן אין חשש הלכתי. מחיקת הסיוע למפוני גוש קטיף נועדה לשמש אמצעי לחץ על הבית היהודי כדי לתמוך בחוק הפונדקאות החדש. 

בבית היהודי אמרו בשל "מאבקי קרדיט" מקפיא לפיד את התוכנית להוזלת מחירי הדיור "מחירי מטרה" של אריאל ורה"מ, זאת בשל עיכוב בתוכנית שהוא עצמו הציג "אפס מע"מ". לדבריהם, "לפיד הביא את הפוליטיקה הישנה לשיא חדש. משהו עובר עליו בשבוע האחרון, אולי זה פיצוץ המו"מ המדיני או המשך הצלילה בסקרים".

יו"ר ועדת הכספים, ח"כ ניסן סלומינסקי (הבית היהודי), התפוצץ מכעס על שר האוצר יאיר לפיד והודיע בתגובה כי הוא מבטל את הדיון, וכי בהמשך יקפיא את כל הבקשות התקציביות של האוצר. "לא אתן להפוך את ועדת הכספים לקרקס", אמר, "אני לא זוכר התנהלות כזו שערורייתית מאז שהתחלתי לשמש ח"כ בוועדת הכספים. אני לא זוכר ביזיון כזה". 

גורם בכיר במשרד השיכון הגדיר את החלטת האוצר "שערורייה". לטענתו, שר האוצר הבטיח שלא יערב שיקולים פוליטיים במאמץ להורדת מחירי הדיור, אך זה בדיוק מה שקרה.

חבר יש עתיד בקואליציה, ח"כ בועז טופורובסקי, אמר בתגובה: "אמרנו שלא נאשר יישובים מעבר לקו הירוק, אנחנו לא מאשרים ולא ניתן שיעשו מאיתנו צחוק".

בתוך כך, בתגובה לדו"ח של תנועת שלום עכשיו, שלפיו, בתשעת חודשי המו"מ בין ישראל לפלשתינים קידמה ממשלת נתניהו תוכניות בנייה ומכרזים של כמעט 14 אלף יחידות דיור בהתנחלויות ובירושלים, טוענים בימין כי מדובר בנתונים לא מדויקים. סמנכ"ל מועצת יש"ע, יגאל דילמוני: "נתונים אלה אינם נכונים והיינו שמחים לו מדינת ישראל היתה בונה יותר באזור יו"ש. בדו"ח מוצגים ישיבות תכנון ראשוניות וקידומי תוכניות ליישובים ולבתים שכבר קיימים עשרות שנים". 

בהכנת הידיעה השתתפו זאב קליין, מתי טוכפלד ואפרת פורשר

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר