צילום: רויטרס
בשעה שאיראן הודיעה על פריצת דרך מול המעצמות באשר לכור המים הכבדים באראק, בירושלים טענו כי מדובר בתרגיל שנועד דווקא לקדם את טהרן לעבר מטרתה: פצצה גרעינית.
רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק
רה"מ ומערך ההסברה הלאומי בלשכתו לא הגיבו לדברים. שר המודיעין יובל שטייניץ אמר בשיחה עם "ישראל היום": "מדובר בתרגיל רמייה של האיראנים. האיראנים מוכנים לוותר, אבל לא בנושא הכי קריטי והכי מאיים. הם מגינים על תוכנית הליבה".
על מה המהומה? לדברי ראש הסוכנות האיראנית לאנרגיה אטומית, עלי אכבר סלאחי, הרפובליקה האיסלאמית ושש המעצמות נמצאות על סף סיכום לגבי אופן תפעולו של הכור באראק. בראיון שהעניק לערוץ אל־אלאם דובר הערבית סיפר סלאחי כי איראן הציעה לבצע שינויים תכנוניים בבניית הכור ולטענתו, שש המעצמות קיבלו בברכה את ההצעה. "באמצעות הצעה זאת, כמות הפלוטוניום שתיוצר בכור תקטן לחמישית, אך במקביל ייצור הרדיואיזוטופים יישאר בעינו", אמר.
"מוות לישראל"
לטענת ישראל וארה"ב הכור באראק הוקם כדי לאפשר לאיראנים את נתיב הפלוטוניום לצורך בניית פצצה גרעינית, במקביל לנתיב הפעולה הראשי המתמקד בהעשרת אורניום.

חיילים איראנים צועדים בסך // צילום: אי.פי
על פי סלאחי, בסוגיית האורניום המועשר הציעה טהרן "להגדיל את כמות הצנטריפוגות באופן הדרגתי כדי לאפשר העשרה של 30 טונות של דלק גרעיני עבור תחנת הכוח הגרעינית בבושהר". סלאחי הדגיש כי עמדת טהרן היא שכמות הצנטריפוגות הנוכחית (כ־20 אלף) צריכה להישאר זהה למשך 4 עד 5 השנים הקרובות. עוד הוסיף כי "איראן מיישמת את חלקה בהסכם ז'נבה וב־12 באפריל היא השלימה את דילול מאגרי האורניום מרמה של 20% לרמה של 5%".
השר שטייניץ, שהוביל בשבועות האחרונים את המעקב הישראלי אחר שיחות המעצמות עם איראן, אמר כי "היה ברור שבנושא של הכור באראק האיראנים יתפשרו". לדבריו, האיראנים מנהלים סיכונים והחליטו כי לאחר שאובאמה הצהיר כי לא יאפשר להם כור מים כבדים, הם הצהירו על כך ובכך הם מקווים כי תצלח אחיזת העיניים. "אם האיראנים מציעים לא להחליף את המים הכבדים למים הקרים, אלא להקטין את התפוקה של הכור, זוהי הצעה לא מקובלת בכלל. במקום שבכל שנה הם ייצרו פצצה, הם ייצרו כל שנתיים".

מפגן עוצמה: טיל איראני במצעד לרגל יום הצבא בטהרן, אתמול // צילום: אי.אף.פי
לפני כחודש השתתף שטייניץ בוועידת הגרעין הבינלאומית, שבה דן בנושא גם עם נשיא ארה"ב, ולפני כשבועיים דן בנושא עם בכירים צרפתים ועם שר החוץ הבריטי. "כל עוד האיראנים לא מוכנים לוותר על העשרת אורניום והצנטריפוגות, הם ממשיכים להיות מדינה סף גרעינית, ולזה אנחנו לא נוכל להסכים. למה דומה הדבר? שאיראן מכוונת שני רובים לראש המערב ואומרת, בסדר, אחד אני מוכנה להניח על השולחן. אין כך כל משמעות עם הרובה השני עדיין מאיים. זהו צעד שלא פותר את הבעיה".
בתוך כך, בנאום לרגל יום הצבא אמר נשיא איראן, חסן רוחאני כי למדינתו "אין כל כוונה להילחם באף מדינה, אך היא תיאבק בכל כיבוש". על חלק מכלי הרכב הצבאיים הופיעו הכרזות "מוות לאמריקה" ו"מוות לישראל".
בהכנת הידיעה השתתפו שלמה צזנה, אלי לאון ודן לביא
עוד באתר ישראל היום: "הלכתי לחדר לרגע ואז המעבורת טבעה"
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו