אפשר לנשום יותר עמוק

דו"ח לניטור אוויר מגלה: בשנים 2012-2001 חלה ירידה בזיהום האוויר מתחבורה • מנגד, לא חל שינוי בחלקיקים נשימים ובאוזון, שעלולים להכיל חומרים מסרטנים

תחנת הכוח באשקלון. "זיהום אוויר הוא האויב השקט" , משה שי
תחנת הכוח באשקלון. "זיהום אוויר הוא האויב השקט", צילום: משה שי

מתרגלים לאוויר נקי יותר: בשנים 2012-2001 נרשמו בישראל מגמת ירידה בזיהום האוויר מתחבורה ושיפור בריכוזי חלק ממזהמי האוויר. עם זאת, באותו זמן לא חל שינוי בריכוז חלקיקים נשימים ובאוזון, המסוכנים ביותר לאדם. כך עולה מדו"ח מקיף של ניטור איכות אוויר, שנמשך יותר מעשור.

רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק

הדו"ח, שמבוסס על נתונים מיותר מ־100 תחנות לניטור אוויר ברחבי הארץ, נערך לקראת כנס ראשי רשויות של המשרד להגנת הסביבה שייערך מחר. בכנס צפוי להכריז השר להגנת הסביבה עמיר פרץ על הקמת מערך ניטור ארצי, שיכלול את כל תחנות הניטור שהוקמו עד כניסת "חוק אוויר נקי" לתוקף בינואר 2011. בפועל, מרגע ההכרזה יחל מערך הניטור הארצי לפעול לפי הסטנדרטים המקובלים במדינות המפותחות בעולם.

לפי הדו"ח, חל שיפור ניכר בריכוז תחמוצות חנקן וגופרית דו־חמצנית. השינוי נמדד בעיקר בתחנות התחבורתיות בגוש דן ובירושלים. באזור חיפה טווח הירידה היה הגבוה ביותר, על רקע הפחתת הפליטות בתחנת הכוח ובתעשייה הפטרוכימית במפרץ, לצד הפחתת הפליטות מכלי הרכב.

השינוי לטובה בריכוזי הגופרית הדו־חמצנית נמדד ברוב אזורי הארץ בסמוך לתחנות הכוח ולבתי הזיקוק עם המעבר לסוגי דלק "נקיים". כך למשל בגוש דן ירדו הריכוזים עקב הסבתה של תחנת הכוח רידינג לגז, אולם באשקלון דווקא לא חלו שינויים של ממש בכל התקופה. 

הדו"ח מציין כמה פעולות עיקריות שנעשו בעשור האחרון, ואשר הובילו לצמצום הפליטה והחשיפה לזיהום אוויר, ובהן מעבר לגז טבעי בתחנות הכוח, שיפור איכות הדלקים בתחבורה, תוכנית הגריטה והתוכנית ל"מיסוי ירוק". עם זאת, הדו"ח לא מצביע על שינוי בחלקיקים נשימים ובאוזון. הריכוזים הנשימים של החלקיקים העדינים שהרכבם עלול להכיל חומרים רעילים ומסרטנים, ושנמדדו בכל תחנות הניטור בארץ, היו גבוהים מערך היעד. הסיבה העיקרית לכך היא מיקומה הגיאוגרפי של ישראל, בסמוך למדבריות ערב וצפון אפריקה.

השר פרץ אמר בתגובה לנתונים: "אני רואה בזיהום האוויר את האויב השקט של האזרחים ואנו מתמודדים איתו בכל הכלים. ככל שיחלוף הזמן, כך השפעת הדלקים הנקיים והגז הטבעי תבוא לידי ביטוי בשיפור איכות האוויר. מערך הניטור החדש שעליו נכריז יהפוך כלי מרכזי להגברת הפיקוח והיכולת לתת את ההתרעות הנדרשות לכלל האזרחים, ובייחוד לאוכלוסיות הרגישות".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר