שאר ירוקים

מרק אפונה וארטישוק צלוי • זו עונתם של הירקות הירוקים

מרק אפונה ושום ירוק // מרק אפונה ושום ירוק ,
מרק אפונה ושום ירוק // מרק אפונה ושום ירוק

זוהי עונת העדנה הירוקה. בטרם יצהיבו השדות וייחרכו בשמש הקיצית, וגבעולים שבריריים יכפפו ראשם בחום הכבד - השדות מוריקים וכך יבולם. השווקים מלאים בכל טוב ירוקי האביב.

רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק

זוהי הזדמנות נדירה לפגוש את כוכבי מחלקת הקפואים במרכולים ביפי טבעם.

ארטישוקים קוצניים הדורשים עמל רב ורק אז חושפים את ליבם הבהיר. תרמילי אפונה ירוקים ושמנמנים המערסלים גרגירים ירוקים שגודלם אינו אחיד וכך גם צורתם. תרמילי פול מעוקלים ובתוכם תלויים פולים ירוקים עטופי ציפה לבנה. ראשי שום טרי המתהדרים בשבילים סגולים ובכרבולת ארוכה וירוקה. פקעות שומר שמנמנות וריחן ניחוח אניס משכר. אספרגוס ירוק ועדין צוואר, וגם לבן נדיר אף יותר.

זהו זמנם של חקלאי ארצנו באשר הם. נועם ושדות הארטישוקים המפוארים, חוות תקוע החדשנית ותנובתה הייחודית, קיבוץ הגושרים ומרבדי האפונה האינסופיים, מפעל השום הידוע של קיבוץ דורות ורבים ירוקים נוספים.

מרק אפונה ושום ירוק

החומרים (ל־4 מנות):

• 4 כפות שמן זית

• 4 ראשי שום ירוק טרי מקולפים

• 1 כרישה חתוכה

• 1 בצל מקולף וקצוץ

• 2 כוסות אפונת גינה טרייה

• 2 תפוחי אדמה מקולפים וחתוכים

• מים לפי הצורך

• מלח לפי הטעם

• פלפל שחור גרוס לפי הטעם

אופן ההכנה:

בסיר מחממים שמן זית ומאדים את השום, הכרישה והבצל עד שמזהיב קלות.

מוסיפים אפונה ותפוחי אדמה ומכסים במים רק עד גובה הירקות.

מביאים לרתיחה, מנמיכים את האש ומבשלים יחדיו במשך כ־30 דקות.

טוחנים היטב ומסננים דרך מסננת עבה שכן לשום ולכרישה סיבים רבים.

מתבלים במלח ובפלפל שחור ומגישים.

ארטישוקים צלויים

צילום: לירון אלמוג

 

החומרים (ל־4 מנות):

• 4 ארטישוקים

• 2 לימונים

• 6 כפות שמן זית

• 2 כפות יין לבן

• 1/4 כוס מים

• מלח ים אטלנטי לפי הטעם

• 1 כפית סוכר

• פלפל שחור גרוס לפי הטעם

• 4 ביצים

אופן ההכנה:

מחממים תנור ל־190 מעלות ומרפדים תבנית בנייר אפייה.

בעזרת סכין חדה מאוד ובתנועות סיבוביות מקלפים את העלים של הארטישוק וחושפים את הלב. חותכים לרבעים ומנקים את ה"שערות". טובלים מייד במים קרים עם מיץ מלימון אחד ועם חצאי הלימון הסחוט כדי שלא ישחירו.

כשמסיימים עם ארבעת הארטישוקים מפזרים אותם בתבנית. יוצקים מעליהם שמן זית, יין לבן ו־1/4 כוס מים. מתבלים במלח, בסוכר ובפלפל שחור.

חוצים את הלימון הנוסף לחצי ומניחים בתבנית.

צולים במשך כ־25 דקות עד שמתרכך ומשחים מעט בקצוות.

בינתיים, מבשלים את הביצים: מניחים בקלחת וממלאים מים. מביאים לרתיחה. מנמיכים את האש ומבשלים במשך 7 דקות בדיוק.

שוטפים במים קרים ומקלפים בזהירות, חלמון הביצה עדיין נוזלי.

מגישים את הארטישוקים לצד הביצים וסוחטים מעל מהלימון הצלוי.

maya.darin.tlv@gmail.comטעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר