חרוסת עושים במכונה או ביד?

מוט טוחן, בלנדר ומעבד מזון • בחרנו את הסו־שף המצטיין להכנת חרוסת • המתכון כבר בפנים

חרוסת. צילום: לירון אלמוג // חרוסת ,
חרוסת. צילום: לירון אלמוג // חרוסת

גדלתי בבית שבו לא היו מעבדי מזון למיניהם. אמא שלי טחנה מרק ירקות חורפי במולן א־לגום, מעין קערה שתחתיתה רשת חדה ובמרכזה מנואלה. היא היתה מסובבת את המנואלה המתכתית בתנועות נמרצות, והירקות הרכים היו נסחטים דרך הרשת הצפופה והופכים למרק קטיפתי. אחותי ואני היינו גורסות ביסקוויטים לכדורי שוקולד בתוך שקית פלסטיק בהינף פטיש שניצל כבד ומחורץ. אגוזים ושקדים היו טוחנים עבורנו מורה ואהרון בחנות התבלינים שבמרכז המסחרי הישן בתל אביב.

רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק

והיום, אצלי במטבח, כל שקע מאויש. במקום של כבוד עומד מעבד מזון רחב אגן עם קערה גדולה וסכינים רבים מספור. לצידו התרמומיקס, מעבד מזון מדור האלפיים אשר אינו נח - הוא קוצץ, טוחן, מקציף ומבשל. במדף התחתון ניצב בלנדר זכוכית אדום וכבד משקל, שמערבל ומשקשק לי ממרחים ומשקאות. סמוך ללהבות הגז הכחולות שוכן דרך קבע בלנדר מוט - לחיצה ארוכה, ובלילת הפנקייק של שבת בבוקר חלקה וקטיפתית.

כמו ריצ'רד קליידרמן קולינרי, אני פורטת על כפתורי המכשירים, ואלה בתגובה מפיקים צלילים רמים וצורמים. עבודת מטבח יעילה, מהירה ורועשת. וברגע נדיר של שקט, כשהסערה חולפת, אני נזכרת במטבח הראשון שלי ברחוב מיכה בתל אביב, על מידותיו הקטנות ומדפיו הצרים. מחשבותיי נודדות אל כירת הגז הזוגית, אל השקע הבודד ואל מכשיר אחד שהצליח לפלס את דרכו בין כל אלה ולעזור לי במלאכת הבישול והאפייה.

האם זה היה בלנדר, מעבד מזון זעיר או בלנדר מוט? איני זוכרת. אז אני מחליטה להתחיל מההתחלה ולבחור את האחד.

אני מתחילה בעבודה. חושפת משטח שיש שחור ומבריק, מניחה תפוחי עץ צהובים, אדומים וירוקים ומפזרת שלל אגוזים, שקדים ותמרים. מכל השפע הזה אני שוקדת על הכנת חרוסת מתוקה לקראת חג הפסח. אחרי שעות של עבודה למדתי להכיר את חבריי החדשים, והמסקנות - לפניכם. 

החרוסת שלי

מה צריכים?

1 כוס תערובת אגוזים קלויים (פקאן, מלך) ושקדים

1 תפוח קלוף וחתוך לחתיכות

1/2 אגס קלוף וחתוך לחתיכות

3 דבלים

4 תמרים מסוג מג'הול מגולענים

3 כפות ממרח תמרים

2 כפות מייפל טבעי/סילאן טבעי

2 כפות ממרח אגוזי לוז/שקדים טבעי  (לא חובה אבל בהחלט משדרג)

מה עושים?

בעזרת מעבד מזון או בלנדר טוחנים את האגוזים והשקדים.

מוסיפים חתיכות תפוח ואגס וממשיכים לטחון.

מוסיפים דבלים ותמרים וטוחנים.

מוסיפים את שאר החומרים וטוחנים עד לקבלת מרקם אחיד.

הערה: במקום פירות טריים אפשר להשתמש ברסק תפוחים ואגסים טבעי ללא תוספת סוכר ולחסוך שלבים בהכנה

בלנדר מוט אמנם מתמקד בעבודה אחת בלבד, אך גודלו נוח ומחירו אטרקטיבי במיוחד. צילום: לירון אלמוג

הגבר של המטבח - בלנדר מוט

בלנדר מוט הוא מוצר חיוני בכל מטבח בזכות גודלו הקטן ומחירו הנוח. הוא אמנם מתמקד בעבודה אחת בלבד, אך אם הוא עושה אותה היטב - אז אין על העוזר הקטן הזה. בלנדר מוט צריך להיות קל ונוח לאחיזה. אני משתמשת בו כדי לטחון כמעט כל בלילה.

כשנוכחתי לדעת שלא לכל המתמודדים יש מעבד מזון קטן שמתלווה אליהם, החלטתי לתת להם לבצע את משימת הליבה שלהם בצורה הפשוטה ביותר - לטחון מרק. מזגתי מרק עשיר בירקות ובדקתי. מדדתי זמנים ודציבלים, השוויתי עיצוב ונוחות אחיזה, ולבסוף טעמתי את מרקמו של המרק ומצאתי כי טוב הוא, אפילו טוב מאוד.

המקצועי - במיקס 

יכין בשבילכם: מרקים, מטבלים, מחיות, ממרחים, שייקים

אביזרים נלווים: דיסקיות וסכינים לשימושים מגוונים כגון כתישת קרח, לישה והקצפה, מיכל טחינה בינוני בעל פיית מזיגה שמגיעה עם מכסה

התרשמות: משקלו כבד, אבל היכולות שלו מרשימות ביותר. הבמיקס עובד ביעילות, במהירות ובשקט יחסי. את ההבטחה הצפונה במחירו הגבוה הבמיקס מקיים באגביות מקצועית שאין שנייה לה

מחיר: 1,200 ש'

הפשוט - הום (מותג הבית של הום סנטר)

יכין בשבילכם: מרקים, מטבלים, קצפת

אביזרים נלווים: מיכל טחינה קטן, מטרפה

התרשמות: משקלו קל ועיצובו בסיסי. הבלנדר עובד ביעילות, אם כי לאחר זמן מה עובר בו רעד שמשאיר את כף היד רוטטת. מחירו נמוך באופן יחסי ועל כן כדאי למי שאינו חפץ בווירטואוזיות

מחיר: 149.9 ש'

המלהיב - מורפי ריצ'רדס 

יכין בשבילכם: מרקים, מטבלים, קצפת. בתוספת 100 שקלים גם מחיות וממרחים

אביזרים נלווים: מיכל טחינה גדול ונוח בעל פיית מזיגה, מטרפה ומעבד מזון קטן בתוספת של 100 שקלים

התרשמות: קל, צבעוני ומלהיב. הבלנדר של מורפי ריצ'רדס מלא חיוניות ובעל אופי צעיר ותוסס. עובד במהירות, טוחן ביעילות ואינו מייצר הרבה רעש. מחירו נוח, עיצובו משמח והוא עובד במקצועיות וביסודיות

מחיר: 299 ש' (199 ש' בלי אביזרים)

החרוץ - אמקור

יכין בשבילכם: מרקים, מטבלים, קצפת

אביזרים נלווים: מיכל טחינה גדול ונוח, מטרפה

התרשמות: עיצובו הצבעוני והמבריק והתאורה הכחולה שמאירה את כפתור ההפעלה חינניים מאוד. משקלו כבד באופן יחסי והוא עובד ברעש גדול. משדר תחושה קלה של חוסר נינוחות. עם זאת, הוא עובד במרץ, נעים למראה ומחירו אטרקטיבי

מחיר: 199 ש'

האלגנטי - בוש

יכין בשבילכם: מרקים, מטבלים, מחיות, פירה, קצפת

אביזרים נלווים: מיכל טחינה, מעבד מזון קטן, אביזר להכנת פירה ומטרפה

התרשמות: עיצובו הנקי והאלגנטי של הבוש משדר מקצועיות רבה. הוא מייצר די הרבה רעש, אך עובד היטב וטוחן במהירות ובחוזקה. משקלו הנוח, האביזרים הנלווים, בחירת המהירויות וביצועיו המרשימים מצדיקים את מחירו

מחיר: כ־640 ש'

מלך המטבח - מעבד מזון

מעבד מזון יעיל לא רק מומלץ, אלא נחוץ בכל מטבח. הוא מקל את העבודה ומזרז תהליכים, והשימושים בו רבים ומגוונים. הוא מאפשר הכנת מתכונים רבים, ביתיים ומקצועיים כאחד.

מעבד מזון קטן אמנם תופס פחות מקום, אך לפעמים דורש עבודה כפולה כשמדובר בהכנה בנפח גדול. על כן מומלץ לבדוק מעבדי מזון שמגיעים עם כמה קערות בגדלים שונים. יש להקפיד ולרכוש מעבד מזון בעל מקדם בטיחות, כזה שפתחו העליון מוגן ואינו מאפשר השחלת אצבע או יד. אם לא משתמשים במעבד מזון על בסיס יומי, כדאי לבחור באחד קל משקל שאפשר לאחסנו בארון ולשלוף בקלות אל משטח העבודה בעת הצורך.

אל תמהרו לרכוש את כל הסכינים הנלווים. כדאי להצטייד בעיקר בסכינים הבסיסיים, שלרוב מגיעים עם המכשיר (חותך רצועות ומקלות ופורס פרוסות), ורק אז להגדיל את הארסנל בהתאם לצורך.  

מעבדי המזון היו הראשונים להירשם לתחרות החרוסת שלי. החלטתי להכין חרוסת עשירה באגוזים ובשקדים, כהה מתמרים מתוקים ומלאת עסיס תפוחים ואגסים כדי לבדוק את כוח הסבולת, העמידות והכושר של המכשירים. 

הקסום - מג'ימיקס

יכין בשבילכם: רצועות ופרוסות, צ'יפס, מחיות, מטבלים, ממרחים, בצק

אביזרים נלווים: דיסקיות שונות, מיכלים בנפחים משתנים, וו לישה, מרית, חוברת מתכונים

התרשמות: שלוש הקערות מאפשרות עבודה מגוונת. למכשיר מהירות טחינה אחת ודי בכך - היא עושה את העבודה בצורה הטובה ביותר. המג'ימיקס טחן את האגוזים בשקט, באחידות ובדיוק רב, ועל התפוחים השתלט בזריזות. כשהתווספו התמרים גם הוא נאנק קלות, אבל התעשת במהירות, והתקבלה המחית החלקה ביותר מכל מעבדי המזון

נפח: 2.1 ליטרים

מחיר: 1,899 ש'

הרב־שימושי - בוש

יכין בשבילכם: רצועות ופרוסות, קצפת, מחיות, מטבלים, בצק, שייקים, מרקים

אביזרים נלווים: בלנדר, מטרפה, דיסקיות שונות, מלוש לבצק, נרתיק, חוברת מתכונים

התרשמות: עיצובו נעים ותאורת ההפעלה מוסיפה. המהירויות השונות מאפשרות שליטה בטחינה. את האגוזים והתפוחים טחן הבוש בן־רגע, אך התקשה בקיצוץ התמרים. חוברת המתכונים של מיקי שמו היא מתנה משמחת    

נפח: 3.9 ליטרים

מחיר: 1,890 ש'

המגושם - קיצ'נאייד

יכין בשבילכם: חיתוכים שונים, ובהם רצועות ופרוסות, מחיות, מטבלים, ממרחים, בצק 

אביזרים נלווים: שתי קערות בנפחים שונים, דיסקיות חיתוך שונות, וו לישה לבצק

התרשמות: דווקא קיצ'נאייד, שידועים בעיצוב מוצרים פונקציונליים ויפים, הביאו לזירה מכשיר מגושם ופחות חינני. גודלו של המנוע לעומת נפח הקערה יוצרים חוסר פרופורציה. עם זאת, הקיצ'נאייד יודע לעבוד: הוא טוחן בשקט ובכוח רב אגוזים ותפוחים. על התמרים הדחוסים והכבדים הוא התגבר לאחר מאמץ קל

נפח: 2.1 ליטרים

מחיר: 1,599 ש'

הבסיסי - בראון

יכין בשבילכם: חיתוכים שונים, קציפות, מחיות, מטבלים, בצק ומיץ מפירות הדר

אביזרים נלווים: ווים ולהבים לשימושים רבים כגון לישה, גריסה, חיתוכים שונים והקצפה, וכן מסחטת פירות הדר

התרשמות: עיצובו של הבראון ביתי מדי לטעמי. כמו כן, תושבת המכשיר רחבה ותופסת מקום רב ביחס לגודלו הקטן. למרות כל אלה, הוא גרס במהירות וביעילות את האגוזים ואת התפוחים, אך נתקל בקושי בהתמודדות מול התמרים הדביקים 

נפח: 2 ליטרים

מחיר: 599.90 ש'

נושא הפרי - בלנדר

אם אתם נהנים בקיץ משייק יוגורט ופירות העונה או ממרגריטת אשכוליות אדומות בימי החורף, בלנדר הוא מוצר חיוני במטבח שלכם. עם זאת, כאשר רוצים להכין ממרח או כל מאכל סמיך, מומלץ לשים לב לנפח ולהכין כמות שלהב הבלנדר, שנמצא בתחתית, יוכל לטחון; קרח מומלץ לגרוס רק בבלנדר המיועד לכך, שכן הוא עלול לשבור את להב הסכין. רוב הבלנדרים הביתיים מגיעים עם כוס זכוכית - מומלץ לברר אם יש כוס נירוסטה גם כן משום שיש לה חיי מדף ארוכים יותר. 

במסגרת הבדיקה הצבתי לבלנדרים שתי משימות: הראשונה היתה משימת החרוסת, שהיתה מאתגרת עד מאוד, והאחרת היתה משימת הרוטב, שהיתה בסיסית ונהדרת. גם כאן חיפשתי מכשיר שקט ויעיל שיהפוך את עבודת המטבח לקלה ולמהירה.

האצילי - קיצ'נאייד

יכין בשבילכם: שייקים, משקאות קפואים, מרקים, מטבלים, ממרחים

אביזרים נלווים: כד ערבול נוסף

התרשמות: מצטיין בשלל פונקציות טחינה של מרקמים שונים, כולל כתישת קרח. מכסה הפלסטיק הקטן משמש כוס מדידה. עובד בכוח רב וטוחן כל חומר גלם שניצב בין להביו. עיצובו היפה וקשת צבעיו בהחלט מוסיפים חן לעבודת המטבח 

מחיר: 1,199 ש'

הרכרוכי - מולינקס

יכין בשבילכם: שייקים, מרקים, מטבלים

אביזרים נלווים: חוברת מתכונים

התרשמות: נוח בעיקר לערבול שייקים, משקאות ורטבים בעלי מרקם דליל יותר, ומתקשה מול מרקמים דחוסים. לבלנדר מיכל קטן נפלא לטחינת תבלינים ועשבי תיבול בכמות קטנה. הוא עובד בצורה בסיסית מאוד ופשוטה. העיצוב נאה ומקסים. חוברת המתכונים המצורפת אינה מתורגמת לעברית, וחבל

מחיר: 499.90 ש'

היעיל - מורפי ריצ'רדס

יכין בשבילכם: שייקים, משקאות קפואים, מרקים, מטבלים

התרשמות: טוחן ביעילות הכל, החל במרקמים דלילים וכלה במרקמים דחוסים, אך רק בכמויות קטנות. בלנדר בסיסי וטוב. מחירו האטרקטיבי ויכולותיו הבסיסיות והאמינות הופכים אותו לרכישה כדאית מאוד

מחיר: 199 ש'

הקלאסי - AEG

יכין בשבילכם: שייקים, משקאות קפואים, מרקים, מטבלים

התרשמות: טוחן בשקט כל חומר גלם, בין שדליל ובין שמוצק, אך גם בבלנדר הזה מומלץ לטחון כמויות קטנות של חומרי גלם דחוסים. עובד בכמה מהירויות המאפשרות עבודה מתונה ומבוקרת. זהו הבלנדר הקלאסי הן בעיצובו והן ביכולותיו. הוא נראה בדיוק כמו שבלנדר אמור להיראות, זקוף קומה וצר מותניים 

מחיר: 299 ש'

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר