קרי: אם תתמוסס ההזדמנות - זו תהיה טרגדיה

מזכיר המדינה האמריקני: טרגדיה לפספס את ההזדמנות לגעת בנושאי המחלוקת שיובילו להסדר קבע בין ישראל לפלשתינים

צילום: רויטרס // קרי, היום בביקור באלג'יר ,
צילום: רויטרס // קרי, היום בביקור באלג'יר

צילום: רויטרס

מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי, אמר היום כי תהיה זו "טרגדיה" גם לישראל וגם לפלשתינים, אם תתמוסס ההזדמנות "לגעת באותם נושאים אמיתיים שמהוווים מחלוקת, ויסללו את הדרך להסכם קבע". 

עוד אמר קרי כי הפגישה בין נציגי הישראלים והפלשתינים אמש הגיעה ב"רגע קריטי", אך בדיונים במהלך הלילה נעשתה התקדמות לסגירת מחלוקות לגבי שאלות מסוימות. את הדברים אמר קרי בעת ביקור באלג'יריה. 

רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק

"ללא התקדמות משמעותית מצד שני הצדדים, ישראל והפלשתינים כאחד, שחרורו של יונתן פולארד יוצא מהמשוואה", כך הצהיר בכיר בממשל האמריקני בדיווח אמש ב"וושינגטון פוסט".

לנוכח הבלבול ששרר אתמול סביב המגעים בין ישראל לפלשתינים, גם בארה"ב הקשיחו אתמול את הטון בעניין העיסקה.

ב"ניו יורק טיימס" הרחיבו על החלטתו של הנשיא אובאמה להעניק למזכיר המדינה ג'ון קרי אור ירוק לדון בשחרורו של פולארד, וטענו כי המהלך היה מתאפשר רק כחלק מעיסקה רחבה יותר, שלדברי מקורות בוושינגטון "היתה נותנת למשא ומתן הזדמנות אמיתית להצליח".

בכירים בארה"ב הודו כי שחרור פולארד "יגרום לאנטגוניזם בקרב סוכנויות המודיעין האמריקניות", אך טענו כי ייתכן שזה שווה את המחיר כדי למנוע מהשיחות לקרוס, בייחוד לנוכח העובדה שפולארד יהיה זכאי לאפשרות של חנינה כבר משנת 2015 ושערכו כקלף מיקוח יורד והולך. בממשל סיפרו כי הנשיא אובאמה, שעמד בקשר רציף עם קרי במהלך נסיעותיו בשבוע האחרון, החליט להסיר את התנגדותו למהלך כדי לגבות את המאמצים של מזכיר המדינה. קרי, סיפרו מקורות ל"טיימס", טוען כי נושאי הליבה ייפתרו במקבץ אחד בסוף השיחות, וכי השימוש בפולארד יהיה מועיל יותר כעת, בהצלת המשא ומתן המקרטע. 

דן קרצר, לשעבר שגריר ארה"ב בישראל, העריך כי נכון לעכשיו, המשא ומתן "נוטה למות". "אנחנו נמצאים בשלב ב' של התוכנית, שלה שני חלקים: משחק ההאשמות, וניסיון אחרון של ארה"ב למנוע מקריסת השיחות להוביל לאלימות".

*   *   *

"קרי נכשל במגעים - ולכן עוסק בפולארד"

ה"ניו יורק טיימס": "הצבת השחרור של פולארד על שולחן המו"מ היא רעיון רע"

העיתונים המובילים בארה"ב ביקרו אתמול בחריפות את הרעיון לכלול את ג'ונתן פולארד במשוואה להצלת התהליך המדיני.

תחת הכותרת "מהלך רע סביב ג'ונתן פולארד" כתבו חברי מערכת ה"ניו יורק טיימס" כי שלום בין ישראל לפלשתינים יושג "רק אם הצדדים ירצו זאת בעצמם, דבר שכרגע הוא בספק גדול". לכן, הסבירו בעיתון, ההצעה לשחרר את פולארד כמחווה לרה"מ נתניהו היא "רעיון רע, ולא תועיל במאום כדי ליצור התקדמות בנושאי הליבה של הסכם שלום". ב"טיימס" כתבו כי מכיוון שפולארד יהיה זכאי לאפשרות של חנינה כבר בשנה הבאה, "אולי יהיה שווה לשקול את שחרורו המוקדם אם זה יסייע לנתניהו לקבל החלטה גדולה באמת... גם כך הצבת פולארד על שולחן המשא ומתן לא תציל את השיחות".

עמדה דומה הציגו גם ב"וושינגטון פוסט". תחת הכותרת "ההצעה לשחרור פולארד בשיחות השלום היא מוקדמת" תיארו במערכת את המדיניות של וושינגטון במזרח התיכון ככזו "שהידרדרה, מניסיון להגיע להסכם קבע החודש למאמץ להשיג הסכם מסגרת מקדים, וכעת למירוץ מיואש שמטרתו למנוע מהשיחות להתמוטט".

ולמה ארה"ב מוכנה להציע ויתורים משל עצמה במקום לתווך בין הצדדים? על פי "פוסט", "קרי נכשל בניסיונותיו לשכנע מי מהצדדים לזוז. שחרורו האפשרי של פולארד נראה כדרך היחידה להרוויח זמן - ולהימנע מלהודות בכישלון".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר