אחד הנושאים שזוכה לאחרונה למודעות גוברת מצד ההורים ומצד מערכת החינוך הוא איכות המזון המסופק לילדים במוסדות החינוך. יותר ויותר הורים מבקשים לדעת מהיכן מגיע האוכל ומה רמת טריותו, ורבים אף מתערבים ומבקשים לבצע שינויים בתפריט כדי שילדיהם יקבלו את התזונה הטובה ביותר, בין השאר כדי לצמצם את הסיכון להשמנת יתר.
רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק
על פי מסמך שהוגש לוועדת החינוך של הכנסת על ידי מרכז המידע והמחקר של הכנסת, כחמישית מהתלמידים בישראל סובלים מעודף משקל. על פי ארגון הבריאות העולמי, ב־2010 סבלו כ־43 מיליון ילדים מתחת לגיל 5 מעודף משקל ו־92 מיליון ילדים הוגדרו בסיכון לכך. הצפי הוא שב־2020 יסבלו כ־60 מיליון ילדים מבעיית השמנה.
ברוב המזנונים והקפיטריות במוסדות החינוך נמכרים מזון ושתייה שאינם בריאים דיים. ב־2006 יצא חוזר מנכ"ל משרד החינוך בנושא "הזנה וחינוך לתזונה נכונה במוסדות החינוך". ההנחיות שבו תואמות את המלצות ארגון הבריאות העולמי, אך הן אינן נאכפות. במשרד החינוך מודעים לחשיבות הנושא, ובימים אלה שוקדים על חקיקה ועל חוזר מנכ"ל חדש כדי להגביר את האכיפה.
במסמך שהוצג בוועדת החינוך של הכנסת נכתב: "ממחקרים עולה כי צריכת חטיפי שקית, דברי מאפה, מזונות עתירי שומן ומשקאות ממותקים היא גורם סיכון להשמנת יתר, ולכן יש לטפל בילדים בעלי משקל עודף, בין השאר על ידי צמצום צריכת מוצרים אלו. ארגון הבריאות העולמי ממליץ לפתח בבתי הספר הרגלי אכילה בריאים על ידי מכירת מזון בעל ערך תזונתי גבוה במזנונים ובמכונות האוטומטיות ועל ידי הימנעות מצריכת מזונות ומשקאות עתירי שומן, סוכר ומלח". במסמך נכתב עוד כי "מומלץ למכור במכונות האוטומטיות חלב, מים, מיץ טבעי ללא תוספת סוכר, יוגורט ללא תוספת סוכר, כריכים, פירות, ירקות ואגוזים".
כמו כוכבי מישלן
במשרד החינוך מנסים לעודד את בתי הספר למכור מוצרים בריאים ואף יזמו תוכנית חדשה בשיתוף משרד הבריאות. בדומה לדירוג של בתי מלון, המשרד מעניק לבתי ספר מקדמי בריאות - דירוג כוכבים בהתאם לקריטריונים שנקבעו על ידי המשרדים. כל בי"ס שמעוניין לקבל כוכב יכול להצטרף לתוכנית.
התנאים לקבלת כוכב בריאות אחד: יצירת סביבה בית־ספרית בריאה, נקייה ובטוחה במבנה, בכיתות הלימוד, במרחבים הפתוחים, במתקני השתייה ובשירותים, תוך כדי ניטור דרך קבע מקרי היפגעות, דיווח ויישום לקחים.
התנאים לקבלת 2 כוכבים: פיתוח מקצועי הכולל השתתפות בהשתלמות בקידום בריאות בהיקף 30 שעות לפחות, ומתן הכשרה לצוות המוסד החינוכי.
התנאים לקבלת 3 כוכבים: הפגנת מעורבות בקהילה, הרחבת המודעות לתזונה נכונה ופעילות משמעותית ארוכת טווח המקדמת את הבריאות.
לתלמידים שישתתפו בקייטנות המסובסדות של משרד החינוך בחופש הגדול יוגשו כריכים בריאים. ארוחת הבוקר שאותה יקבלו התלמידים תהיה על פי המלצות משרד הבריאות המפורטות בפירמידת המזון ובהרכב הבא: כריך מלחם או לחמנייה מחיטה מלאה ובהם אחד מהמרכיבים הבאים: גבינה עד 5%, טונה, אבוקדו, ביצה, חומוס בתוספת ירק.
"למנוע השמנת יתר"
בתוכנית הקיץ מגדיר משרד החינוך כללים ברורים לסוג המזון ולרכיבים שאותם יש להגיש לתלמידים בארוחת העשר באמצעות פירמידת מזון שנקבעה על ידי ועדת מומחים מטעם משרד הבריאות:
• מים: כל תלמיד יקבל בקבוק מים אישי והצוותים החינוכיים יקפידו על שתיית מים ולא על שתייה ממותקת.

• דגנים: כריך מלחם או לחמנייה מחיטה מלאה המכילים בעיקר עמילן וכמות מסוימת של חלבון וסיבים.

• חלבון: ממרחים עד 5% שומן (טונה, גבינה לבנה, גבינה צהובה, קוטג'). חריגה מ־5% שומן עלולה לגרום להשמנה.

• ירק: ירקות ופירות המכילים מים, סיבים, ויטמינים ומינרלים. מומלץ לצרוך פירות וירקות בצבעים שונים.
עירית לבנה, המפקחת על תחום הבריאות במשרד החינוך, מסכמת: "במסגרת יישום התוכנית הלאומית 'אפשריבריא', משרד החינוך עוסק בשנה האחרונה במניעת השמנה בקרב התלמידים, בקידום צריכת מזון בריא ובחיזוק ערכי התנהגות בריאים ומושכלים. המשרד מוביל חקיקה על פיקוח הרכב המזון הנמכר במוסדות החינוך, וצוותי החינוך וההורים עוברים סדנאות והדרכה בנושא".
צילומים: GettyImagesטעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו