המסר מלדור: "לא להירתע מול מתקפות אישיות"

פרקליט המדינה לשעבר מרוצה מהרשעת אולמרט: "פעלנו על פי שיקולים מקצועיים בלבד" • המשנה ליועמ"ש רז נזרי: "אפשר לחוש סיפוק - מנגנוני ההגנה של החברה פועלים ועובדים"

משה לדור, פרקליט המדינה לשעבר. צילום: קוקו // משה לדור, פרקליט המדינה לשעבר  ,
משה לדור, פרקליט המדינה לשעבר. צילום: קוקו // משה לדור, פרקליט המדינה לשעבר

צילום: רויטרס, משה בן שמחון, פז בר | צילום: רויטרס, משה בן שמחון, פז בר

"בתיק הולילנד פעלנו על פי שיקולים מקצועיים, כאשר בדרך היה קושי להגיע להסכם של עד מדינה, להתקדם עם התיק עד לבית המשפט ולעמוד מול קמפיין נגדי אישית ונגד המערכת - הפרקליטות והמשטרה", כך אמר אתמול פרקליט המדינה לשעבר, משה לדור, אחרי הרשעתו של ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט בפרשת הולילנד.

רוצים לקבל עדכוני חדשות שוטפים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק

בשיחה עם "ישראל היום" הסביר לדור כי אחרי מותו של עד המדינה, שמואל דכנר, "היינו צריכים לשקול אם להמשיך בתיק. אחרי שהראיות נבחנו בקפידה ואחרי שניתחנו את המצב מבחינה משפטית, הגענו למסקנה שאפשר וצריך להמשיך, וההחלטה היתה לא לעצור ולהציג בפני בית המשפט את עמדתנו כי הראיות מוכיחות את אשמת הנאשמים". אתמול, אחרי מתן הכרעת הדין, הדגיש לדור: "קיבלנו המחשה למשהו ששותפים לו גם התביעה וגם בית המשפט - שתי רשויות שהוכיחו כי הן נכונות, מוכנות ובפועל פועלות בדרך נקייה, מקצועית, בלתי מוטה למלא תפקידן מול קשיים אמיתיים ומלאכותיים". 

ב־2012, עם זיכויו של אולמרט בפרשות ראשונטורס וטלנסקי, הטיח העיתונאי אמנון דנקנר ז"ל, מקורבו של רה"מ לשעבר, בלדור דברים קשים. "יש האומרים שפרקליט המדינה צריך להתפטר", אמר אז דנקנר, "אבל לדעתי הוא צריך להתאבד".

לדור סיכם אתמול ברמיזה להתבטאותו של דנקנר אז, כי המסר שלו מהעמדתו לדין של אולמרט הוא ש"ראוי היה, וגם ראוי יהיה, שלא להירתע מול מתקפות אישיות, גם כאשר אתה משלם מחירים אישיים. אני אומר זאת, כי בקלות עלולים אנשים מקצועיים, טובים ומסורים בשלב כלשהו להיפגע ולהירתע. כשאנשי המערכת שלנו עומדים מול אנשים חזקים הם עלולים להיקלע למצבים לא פשוטים". 

גם המשנה ליועמ"ש, רז נזרי, הגיב על הרשעתו של ראש הממשלה לשעבר: "אפשר להתעודד ולחוש סיפוק מכך שמנגנוני ההגנה של החברה פועלים ועובדים. הפרקליטות, בעבודה מאומצת לאורך שנים, ניהלה את התיק בצורה מקצועית ויעילה, והצליחה להביא להרשעת מרבית הנאשמים בתיק, ובית המשפט המחוזי בתל אביב קיבל את עמדתנו". 

נזרי הדגיש כי "מטבע הדברים אולמרט תופס את הכותרות, אבל צריך לזכור שהיו כאן 16 נאשמים, 13 אנשים ושלוש חברות, ומרביתם הורשעו בהתאם לעמדה שהוצגה על ידי המדינה. הדבר הזה הוא אות וסימן למאבק בתופעות השוחד והשחיתות הציבורית שנוצרת מחיבור הון ושלטון".  

בנוגע לעונש שתבקש הפרקליטות לגזור על הנאשמים במשפט, אמר נזרי כי "בשלב זה מוקדם להתייחס לשאלת העונש. צריכים ללמוד את הכרעת הדין ביחס לכל אחד מהנאשמים. הפרקליטות תגבש עמדה בהתאם להכרעת הדין ולפסיקה ביחס לכל אחד מהנאשמים". 

"נפל דבר בישראל"

לא רק במערכת המשפט הגיבו להכרעת הדין הנוקבת של השופט דוד רוזן. הנשיא שמעון פרס, המבקר בימים אלה באוסטריה, אמר כי "זהו יום עצוב למדינת ישראל". לדברי השר אורי אריאל, "ההרגשה אחרי ההחלטה בתיק הולילנד היא מאוד כבדה וגורמת צער. מאידך, המדינה יודעת לעמוד בתוקף על הצדק, ואשרינו שזכינו". סגן השר אופיר אקוניס כתב בעמוד הפייסבוק שלו כי "על יום כזה נהוג לומר: נפל דבר בישראל. תהיה דעתנו הפוליטית אשר תהא". 

גם יו"ר האופוזיציה, ח"כ יצחק הרצוג, הגיב להכרעת הדין בדף הפייסבוק שלו, וכינה אותה "אות כבוד למערכת אכיפת החוק והמאבק בשחיתות". חברת מפלגתו, ח"כ שלי יחימוביץ', אמרה כי "אזרחי ישראל צריכים להיות גאים בכך שאנו נוהגים כדמוקרטיה נקייה שבה הצדק נראה ונעשה". ראשת מרצ, ח"כ זהבה גלאון, הבהירה כי "הרשעה זו מבצרת את ההגנה על שלטון החוק ומאותתת לכל שגם מנהיגים אינם עומדים מעל לחוק". 

גם ראש העיר ירושלים, ניר ברקת, הגיב על ההרשעה וכתב בדף הפייסבוק שלו: "עצוב וכואב לשמוע על השררה ששלטה בעיריית ירושלים בעבר. אמשיך לפעול בכל כוחי לניקיון כפיים, הגינות, שקיפות, אחריות ושמירה על ערכי מינהל ושלטון תקינים".

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר