צילום: בני פלבן
קיימת פגיעה מתמשכת ברמת הכשירות של מערך המילואים של צה"ל וביכולת לגייסו תחת אש - כך עולה מדוח מבקר המדינה שהותר היום לפרסום.
רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק
על פי הדוח, בין השנים 2005 ל-2010 מומש מודל האימונים והכשירות הרב שנתי של צה"ל באופן מוגבל בלבד כיוון שהוקצה לו תקציב חלקי בלבד. המבקר, שביצע את הביקורת ב-2012, קבע שהפגיעה גברה בשנת 2012 על רקע חוסר הוודאות התקציבית, ונוכח תקציב מוגבל שאושר לחטיבת המבצעים לנושא זה. עוד ציין השופט (בדימוס) יוסף שפירא כי המשמעויות המבצעיות של הפגיעה ברמת הכשירות של המילואים לא הוצגה לרמטכ"ל.
יצוין כי נדמה שכיום הפגיעה באימונים אף גבוהה יותר ממה שהציג מבקר המדינה בדוח שלו, זאת לאור הקיצוץ בתקציב הביטחון ב-2013, והעובדה שצה"ל צמצם משמעותית את אימוני מערכי הסדיר והמילואים.
לפי מבקר המדינה, למרות החרפת איום ירי תלול מסלול על העורף במלחמת לבנון השנייה ב-2006, רק ב-2010 הושלמו מהלכים משמעותיים לשיפור מערך הגיוס להתמודדות מול האיומים. המבקר קבל על כך שלמרות החרפת האיום, עד 2012 בוצעו רק חלק מתרגילי הגיוס תחת אש, והסבב הראשון של תרגילים אלו אמור להסתיים רק ב-2015.
המבקר סיכם וכתב: "צה"ל נדרש להיות מוכן ולגייס מילואים ברציפות תפקודית בתנאי ספיגה כפי שלא ידע בעבר. למרות החרפת האיום, ועל אף החשיבות האסטרטגית של סד"כ המילואים במלחמה, נמצאו ליקויים, חלקם מהותיים, בהשקעת המאמצים הנדרשים כדי לשפר את כשירותו של מערך גיוס המילואים כך שיוכל למלא את תפקידו בעת הצורך בתנאים אלה. ליקויים אלה באים לידי ביטוי, בין היתר, ברידוד רמת האימונים והתרגולים של מערך הגיוס לאורך שנים, עד כדי צמצום חריף של האימונים והתרגולים בשנת 2012, בבקרה חלקית וחסרה על היבטי המוכנות להתגוננות ולרציפות תפקודית בשלבי הקליטה וההצטיידות בתוך מחסני החירום ובהצגת תמונת מצב לא מלאה ולא מבוססת דיה של כשירות מערך הגיוס".