צילום: בני פלבן
חשד חמור שחברת רפאל זיהמה מי התהום בחומרי נפץ ובחומרים רבים נוספים בעשרות אתרים נקודתיים בצפון מישור החוף - כך קבע בדוח מבקר המדינה.
רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק
דוח המבקר מעלה כי לאורך השנים, ועל אף האחריות המוטלת על המשרד להגנת הסביבה ורשות המים, הם לא אכפו על רפאל במשך שנים רבות, עד לשנת 2010, ביצוע פעולות לאיתור מכלול הזיהומים ולטיפול בהם, ככל שיידרש, ולפיכך הם כשלו בפעילות הפיקוח והבקרה.
המבקר קובע בדוח הביקורת שלו כי מכלול הזיהומים שנמצאו וכן הזיהומים פוטנציאליים, שכמויותיהם והיקפם טרם נחקרו, עלול לפגוע בסביבה ובמקורות מים טבעיים הנמצאים במחסור. לדעת משרד מבקר המדינה, היה מצופה מרפאל שתיזום את הפעילויות הנדרשות לבדיקת פוטנציאל זיהומי הקרקע ומי התהום כתוצאה מפעילותה במכון דוד, בתיאום עם הגופים הממלכתיים האחראים לנושא ובאישורם, וזאת גם בהיעדר פעילות אכיפה מספקת לאורך שנים של הגופים האמורים.
רפאל, שהינה חברה ממשלתית, קיבלה לידיה שטח קרקע בין קריית מוצקין לבין עכו בהיקף של כ-6,850 דונם. בשטח זה, השוכן לאורך הים התיכון, ממוקמים חלק ממפעלי רפאל. בסוף שנות ה-70 של הפיקה חברת המים מקורות מקידוחים להפקת מי תהום שבשטח רפאל כ-1.6 מיליון מטר מעוקב מים בשנה. לאחר מכן ירדה הכמות בהדרגה.
בראשית שנות ה-90 סגרה מקורות את הקידוחים. לדברי מקורות, זאת בעיקר עקב הימצאות זיהומים במי התהום ונוכח היעדר גישה לקידוחים. לדברי רפאל, הסיבה הייתה המלחת המים וחוסר היכולת להפעיל את הקידוחים שהושבתו. לפי התייחסות רפאל מאוגוסט 2013 לממצאי הביקורת, יש לה "תרומה חלקית בלבד" להימצאותם של זיהומים במי התהום. לפי נתוני מקורות, עקב הזיהומים איבד משק המים פוטנציאל לניצול של כ-2.8 מיליון מטר מעוקב מים לשנה.
לדברי המבקר, משרדי הממשלה האחראים להם סמכויות לאיתור זיהומי קרקע ומים ולטיפול בהם, דרשו רק בסוף 2010 ותחילת מרפאל לבצע סקר היסטורי במכון דוד. רפאל הודיעה בספטמבר 2012 למשרד להגנת הסביבה, כי היא סיימה לבצעו. הסקר מלמד, בין היתר, על חומרים שהיו בשימוש רפאל, שיש "פוטנציאל גבוה" להימצאותם כמזהמים בקרקע במכון דוד ובמי התהום. לגבי עשרות אתרים נקודתיים בשטח המכון נכתב בסקר, כי פוטנציאל זיהום גבוה (זיהום ודאי) "מתבסס על ממצאי דיגום קרקע ו/או מי תהום, ממצאים ויזואליים, עדויות/תיעוד תהליכים במכון" שבסופם חומרים מסוכנים "הגיעו באופן ודאי לקרקע ו/או מי תהום... וכן אירועי דליפה/שפיכה נקודתיים ידועים".
רק ביולי 2013 הכינה רפאל, לפי דרישת רשות המים, תכנית לחקירת מי התהום והקרקע. נכון לדצמבר 2013, רשות המים והמשרד להגנת הסביבה טרם אישרו את התכנית. לפיכך, רפאל טרם החלה בביצוע של סקר קרקע וסקר מי תהום, שיאששו או שישללו את קיום מכלול הזיהומים בקרקע ובמי התהום, היקפם וכמותם, ויהוו צעד משמעותי להכנת תכנית לניקוים, ככל שיידרש.
מרפאל נמסר בתגובה כי במרוצת השנים ובמסגרת בדיקות שנערכו, עלה חשד למספר מוקדי זיהום נקודתיים שמיד עם מציאתם התחילה החברה בסדרת פעילויות מרוכזות לטיפול והסדרת הנושא, תוך יידוע ומעורבות הרשויות הרלבנטיות. "חשוב לציין כי על פי מיטב ידיעתנו, אין בממצאים המפורסמים בכדי להוות סיכון לעובדי החברה או לציבור הרחב. חברת רפאל מבקשת להדגיש כי נושא טיפוח, שמירה והגנה על הסביבה, מהווה חלק מהותי ובלתי נפרד ממדיניות החברה ומפעילותה, וכפועל יוצא מזה היא משקיעה משאבים רבים בקידומו, תוך למידה ועמידה גם בתקנים בינלאומיים. רפאל תמשיך לעשות כל שנדרש על מנת לעמוד בדרישות המתבקשות על ידי הרשויות והגופים המוסמכים לכך