שר האוצר יאיר לפיד, פותח בתהליך חקיקה כדי להשוות את תנאיהם של יוצאי המחנות והגטאות שעלו לישראל אחרי 1 באוקטובר 1953, לתנאיהם של ניצולים שעלו לפני תאריך זה.
רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק
שר האוצר מקצה 300 מיליון שקלים למימון הפעולה, אך הניצולים יוכלו לקבל הכסף רק אחרי שהכנסת תאשר את החקיקה בנושא.
מדובר בקבוצה של כ-18,500 ניצולים שייהנו בין השאר מהעלאת גובה התגמולים - התגמול המשולם לפי חוק נכי רדיפות הנאצים נגזר מדרגת הנכות של הניצולים. התגמול הבסיסי נע בין 1,825 שקלים לחודש לדרגת נכות של 25%, ל-5,405 שקלים לחודש, לפי דרגת נכות של 100%. בנוסף ייהנו מתגמולים מוגדלים לנזקקים ונצרכים (בכפוף למבחן הכנסות). גובה התגמול המוגדל משתנה בהתאם לדרגת הנכות. התגמול נע בין 5,317 שקלים ועד ל-9,000 שקלים לחודש.
כמו כן יזכו הניצולים למימון טיפול רפואי של המחלות המוכרות, כאשר הזכאות היא לפי חוק נכי רדיפות הנאצים, וכוללת מימון מלא של טיפול רפואי במחלות שהוכרו כקשורות לרדיפות השואה. עוד יהיו זכאים לתגמול שארים, שפוסק כי במקרה של פטירת הניצול שהוכר לפי חוק נכי רדיפות הנאצים, יקבל בן הזוג תגמול במשך 36 חודשים לאחר הפטירה. במקרה שהניצול קיבל תגמול מוגדל בחייו, יקבל בן הזוג תגמול למשך כל חייו (בניכוי הכנסותיו הנוספות).
מאז כניסתו של לפיד לתפקיד, נעשו מהלכים רבים שנועדו לשפר את מצבם ורווחתם של ניצולי השואה. עלותם הכוללת של צעדי הסיוע נאמדת ביותר מ-800 מיליון שקלים, לא כולל פתרון זה. ביחד עם ההצעה החדשה הסכום יגיע ל-1.15 מיליארד שקלים.