לא נושאים באחריות

בדיקת "ישראל היום": אף אחד לא מפקח על המנשאים לתינוק הנמכרים בישראל

מנשא Lillebaby complete - זכה לציון הגבוה ביותר // מנשא Lillebaby complete - זכה לציון הגבוה ביותר

מגישה: דניאל רוט, צילום: דורון פרסאוד, ארכיון: פז בר, הלבשה : מנגו | מגישה: דניאל רוט, צילום: דורון פרסאוד, ארכיון: פז בר, הלבשה : מנגו

אחד הפריטים הפופולריים בכל חבילת לידה של הורים צעירים הוא מנשא לתינוק. כזה שמאפשר ללכת כשהתינוק תלוי או מעורסל על הגוף ומשאיר את הידיים פנויות. התינוק בדרך כלל מאושר מהקירבה לאם או לאב ועבור ההורים מדובר בדרך כלל בהרבה פחות סרבול מאשר טיול בעגלה. 

רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק

מאחר שיש כל כך הרבה מנשאים בשוק וההורים לא תמיד מודעים ליתרונות ולחסרונות של כל מנשא, בייחוד כשמדובר בילד ראשון, החלטנו לבדוק את הנושא. לתדהמתנו התברר שאף על פי שמדובר במוצר שמיועד לתינוקות רכים - אין בישראל תו תקן וכל אחד יכול לייצר מנשא לתינוק ולמכור אותו בחנויות בלי לקבל אישור לכך. 

הדבר חמור במיוחד מכיוון שבשנת 2010 בארה״ב, לאחר חקירת 14 מקרי מוות הקשורים במנשאי תינוקות שאירעו ב־20 השנים האחרונות, שמתוכם שלושה מקרים ב־2009, פירסמה הוועדה האמריקנית לבטיחות מוצרי צריכה אזהרות בנוגע לשימוש במנשאים מסוג מנשאי ערסל - sling. לדברי הוועדה, מנשאים מסוג זה עלולים לגרום לסכנת חנק משתי סיבות: בחודשי חייו הראשונים של התינוק שרירי העורף והצוואר אינם מפותחים דיים והתינוק אינו יכול להחזיק את ראשו באופן יציב. בד המנשא עלול להילחץ כלפי פניו ופיו של התינוק ולכסות את פתחי האוויר, ולגרום לחנק.

הסיבה השנייה היא שמאחר שבמנשא מסוג סלינג התינוק מונח בתנוחה שבה גופו מעוגל כשסנטרו כפוף לעבר החזה, דרכי האוויר עלולות להיחסם ולהגביל את אספקת החמצן, ובתנוחה כזו התינוק אינו מסוגל לבכות לעזרה והוא עלול להיחנק. בארה"ב המליצו להימנע משימוש במנשאי ערסל כי אין אפשרות להשפיע על תנוחת התינוק והוא יכול לגלוש לנקודה נמוכה ללא קיבוע לראשו. עוד החליטה הוועדה כי נדרש תקן שיחייב יצרני מנשאים. גם באירופה יש תו תקן מחייב לנושא, אך בישראל כאמור התחום פרוץ ואין מי שמפקח על המנשאים הנמכרים בחנויות. זאת לעומת מוצרים כגון: עגלות, כיסאות בטיחות ובקבוקי הזנה, שלכולם תקן מחייב לשימוש בישראל.

בעקבות ההמלצות בארה"ב פירסם משרד הבריאות בשיתוף ארגון "בטרם" לבטיחות ילדים את ההמלצות שהוציאה הוועדה בארה"ב, ובהן נאמר כי בזמן שימוש במנשא יש לוודא שפני התינוק אינם מכוסים ונראים למי שנושא אותו בכל עת. כמו כן, אם מניקים את התינוק בתוך המנשא, יש לשנות את תנוחתו לאחר ההנקה, כך שראש התינוק יפנה למעלה ולא יכוסה בבד המנשא או בגוף האם. יש לשמור על קשר עין של ההורה עם התינוק במנשא לעיתים תכופות ולהימנע מתנועות קפיצה, ריצה וטלטולים בעת נשיאתו. 

בדקנו שמונה מנשאים הנמכרים בישראל. חשוב מאוד להדגיש - גם אם אין תקן ישראלי מחייב, אין בכך כדי להצביע שהמנשאים הנמכרים בישראל אינם בטיחותיים. רבים מהמנשאים נמכרים גם בחו״ל ונושאים תו תקן אמריקני, אירופי או אחר. דוגמה לכך סיפקה לנו רינת פוקס, הבעלים של מותג הילדים שושוז, שפיתחה את המנשא הישראלי Baby sider ונאלצה להעבירו מבחנים ובדיקות בטיחות בהונג קונג כדי שיעמוד בתקן בטיחותי כלשהו. לדבריה, "פנינו למכון התקנים והופתענו לשמוע שלמנשאים אין תקן ואין שום בדיקה. זה היה תמוה, כי למוצרים אחרים שאנו משווקים, למשל נעלי ילדים, יש תקן - אז למנשא לא? כדי שנוכל לגבות את עצמנו ומאחר שמדובר במוצר בטיחותי לילדים, המוצר עבר בדיקות ומבחנים בהונג קונג". 

במכון התקנים אמרו כי ״לא קיים תקן ישראלי, ועל כן אנחנו לא בודקים מנשאים הנמכרים בישראל. ההחלטה אם תקן יחייב או לא, נתונה בידי הרגולטור ולא בידי מכון התקנים".

ממשרד הכלכלה אישרו כי אכן כל עוד לא קיים תקן רשמי או תקנה של משרד הבריאות, אפשר לשווק את כל המנשאים בארץ, גם את אלה שנאסרו לשימוש בארה״ב. את האחריות הם מגלגלים לפתחו של משרד הבריאות וטוענים שהיוזמה לבקשת תקן אמורה לבוא מהגורם המקצועי בנושא - שירות בריאות הציבור במשרד הבריאות. 

עם זאת, בעקבות הפנייה שלנו טענו במשרד הכלכלה כי ״באגף התקינה של מכון התקנים הוקמה ועדת מומחים כדי להכין את נוסח התקן למנשאים לתינוקות. הוועדה אמורה להתכנס לדיון הראשון בקרוב״.

במשרד הבריאות החזירו אותנו דווקא אל מכון התקנים ומסרו כי "הנושא נמצא בתחום ההנדסה והבטיחות, ולא בתחום הרפואה. מכון התקנים הוא זה שקובע את התקנים לכלל המוצרים, וכך עליו לעשות גם במקרה זה".

מבחר המנשאים בישראל רחב, וכך גם טווח המחירים, שנע בין 200 ל־1200 שקלים. בשוק אפשר למצוא מנשאים המתאימים לגילים שונים, החל בתינוקות שרק נולדו וכלה בפעוטות עד גיל ארבע ויותר, ובמשקל של עד 20 ק"ג. 

יש מנשאים המאפשרים כמה תנוחות נשיאה ויש המותאמים לתנוחה אחת או שתיים. יש המתאימים לנשיאה ממושכת, יש כאלה הנכרכים כמה פעמים על הגוף והופכים את לבישת המנשא למסורבלת, ויש כאלה שהבד שלהם אינו מתאים לימי הקיץ החמים. מנשאים מסוימים מנסים לתת מענה לא רק לתינוק, אלא גם לבריאות גבו של ההורה. לכן בבחירת מנשא, רצוי בראש ובראשונה לבדוק מהם הצרכים שלכם ולמצוא מנשא שיענה על דרישות ההורה ועל נוחות התינוק, ובעיקר ידאג לבריאותו ולבטיחותו.

כדאי לוודא מי היצרן, אם מדובר בחברה מוכרת ואם יש תו תקן מחמיר בנושא בטיחות, רעילות הבדים, חוזק התפירה ועוד. בקשו להתנסות ולמדוד את המנשא בחנות עם התינוק וודאו שהמנשא נוח ולא יהיה מעמסה באזור הכתפיים והגב התחתון. בידקו שהוא קל ללבישה, שהכנסת התינוק והוצאתו פשוטה ושאפשר לבצע אותה ללא סיוע באדם נוסף. התרשמו מאיכות הבד, עד כמה הוא נעים ואוורירי ואם אפשר לכבסו. כדאי מאוד לבדוק את עמידות התפרים והאבזמים. כמו כן, בידקו מה כוללת אחריות המוצר והשוו מחירים מאחר שיש פערים משמעותיים ברשתות.

*   *   *

בייבי ביורן 

Miracle airy mesh 

תקן: אירופי 

גיל: 0 עד כ־15 חודשים 

מחיר: 810 ש'. להשיג בחנות היבואן בוגבו ובחנויות נבחרות 

נוחות ותפעול: מנשא נוח וקל לתפעול. הבד רך ונעים ומונע הזעה. מנח הרגליים בפישוק רחב מדי. בעל 2 מצבי שימוש. היתרון - חגורת גב מתכווננת וקשיחה עבור ההורה 

שורה תחתונה: מנשא איכותי, נוח וקל לתפעול, אך מחירו גבוה מדי 

4 כוכבים

סימפלי גוד

Revolution Carrier-Wrap

תקן: אירופי

גיל: 0 עד כ־3 שנים

מחיר: 379 ש' (במבצע עד סוף החודש). להשיג בשילב

נוחות ותפעול: קל לתפעול ולקשירה, בעל 3 מצבי נשיאה. בעל מבנה גב ארגונומי קשיח, הנותן תמיכה טובה להורה. הנסיינים ציינו שלתינוקות מעל גיל חודשיים תנוחת הערסול אינה נוחה

שורה תחתונה: נוח לתינוק ולאם בגלל התמיכה בגב הארגונומי. קל לתפעול

4 כוכבים

Lillebaby complete 

תקן: אירופי ואמריקני

גיל: 0 עד כ־4 שנים 

מחיר: החל מ־599 ש'. להשיג בפרימיום בייבי

נוחות ותפעול: מנשא נוח וקל לתפעול. הבד נעים ומונע הזעה. המנשא מאפשר נשיאה ב־6 תנוחות והתמיכה בצוואר ובראש מתכווננת. אפשר להתאים את גובה המושב וגם למנוע פישוק רחב של הרגליים 

שורה תחתונה: מנשא איכותי ומומלץ אף שמחירו אינו נמוך 

5 כוכבים - מומלץ!

VauDe jolly Comfort

תקן: גרמני

גיל: 6 חודשים ועד כ־3 שנים

מחיר: 1,200 ש'. להשיג בקל גב ובסניפי רשת למטייל

נוחות ותפעול: מנשא גב לתינוק. הכנסת הילד והוצאתו קלה אך מחייבת סיוע של אדם נוסף. המושב מרופד ומפנק ואפשר לכוונו לפי גובה התינוק. יש כרית תמיכה לצוואר והגנה משמש ומגשם

שורה תחתונה: איכותי אך כבד משקל (כ־3 ק"ג ללא תינוק). יקר מאוד ומתאים בעיקר לטיולים

4 כוכבים

BABY SIDER, שושוז

תקן: מהונג קונג

גיל: 6 חודשים עד כ־3 שנים

מחיר: 399 ש' 

נוחות ותפעול: מנשא קל ומהיר לתפעול, נוח לנשיאת ילדים בישיבה ומציע פתרון טוב לילדים שאוהבים להיות על הידיים

שורה תחתונה: נוח ויעיל אך יקר יחסית, בייחוד שאין מענה לתינוקות שרק נולדו, כך שצריך לרכוש מנשא נוסף 

4 כוכבים

the BabaSling 

תקן: אירופי

גיל: 0 עד כשנתיים

מחיר: 330 ש'. להשיג ב־09-7488899

נוחות ותפעול: קל ומהיר לתפעול. בעל חמישה מצבי נשיאה. נוח ועם מרחב מחיה לתינוק, אך הורים לפעוטות מתחת לחצי שנה הרגישו לא בטוחים כי התינוק היה קצת משוחרר והם נאלצו לתמוך בו עם היד. בתנוחת ערסול יש לשים לב שהתינוק לא שוקע בתוך המנשא

שורה תחתונה: לא הרגשנו איתו מספיק בטוחים

2 כוכבים

Elite cruiser 

תקן: אירופי

גיל: 0 עד שנה

מחיר: 249 ש'

נוחות ותפעול: קל לקשירה אך לא נוח להוציא את התינוק מהמנשא. בעל שני מצבי נשיאה. רצועות הכתפיים רחבות ומרופדות והוא נוח להורים, אך הדבר מגביל מעט את טווח סיבוב ראשו של התינוק. יש תמיכה מיוחדת לרגליים המאפשרת אחיזה יציבה של התינוק

שורה תחתונה: נוח, טוב ולא יקר

4 כוכבים

ארגובייבי, דגם סקיפר 

תו תקן: אמריקני

גיל: עד כ־5 שנים 

מחיר: 679 ש'. להשיג במוצצים, ד"ר בייבי, בייביסטאר והיבואן פופון

נוחות ותפעול: בעל 3 מצבי שימוש. יש צורך במתאם ניו בורן לתינוקות עד 5.5 ק"ג. מנשא מעוצב אך מסורבל וקשה לתפעול לבד. המנשא מפנק וכולל כיסוי הגנה לשמש אך מנח הרגליים בפיסוק רחב מדי 

שורה תחתונה: מנשא איכותי אך מסורבל, והמחיר גבוה יחסית לתמורה

3 כוכביםטעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר