שִׂים לֵב: בְּאֲתָר זֶה מֻפְעֶלֶת מַעֲרֶכֶת נָגִישׁ בִּקְלִיק הַמְּסַיַּעַת לִנְגִישׁוּת הָאֲתָר. לְחַץ Control-F11 לְהַתְאָמַת הָאֲתָר לְעִוְורִים הַמִּשְׁתַּמְּשִׁים בְּתוֹכְנַת קוֹרֵא־מָסָךְ; לְחַץ Control-F10 לִפְתִיחַת תַּפְרִיט נְגִישׁוּת.

מרוויחות פחות, משלמות יותר

לרגל יום האישה הבינלאומי המצוין מחר, בדקנו אם נשים וגברים ישלמו מחיר זהה על אותו מוצר • מי אמר שוויון?

ההבדל במחיר הוא לא ייאמן // ההבדל במחיר הוא לא ייאמן ,
ההבדל במחיר הוא לא ייאמן // ההבדל במחיר הוא לא ייאמן

יום האישה הבינלאומי הוא הזדמנות מצוינת לבדוק אם קיים שוויון בין המינים גם בתחום השיווק והקמעונאות. יצאנו לבדוק מוצרים מקבילים לגברים ולנשים והופתענו מאוד לגלות שגם בתחום הזה נשים, משום מה, מופלות לרעה. בדיקת "ישראל היום" מגלה שבמקרים רבים עבור אותו מוצר ישלמו הנשים יותר מגברים. 

רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק

דווקא מכיוון שהנתונים מראים שנשים מרוויחות פחות מהגברים, מפתיע לגלות שבהרבה מקרים הן נאלצות לשלם יותר על מוצרים דומים. מנתונים שפירסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה השבוע לרגל יום האישה הבינלאומי, עולה כי ההכנסה החודשית הממוצעת של אישה שכירה נמוכה מההכנסה הממוצעת של גבר ועומדת על 7,244 שקלים לעומת 10,953 שקלים. כמו כן, מחצית מהנשים משתכרות פחות מ־5,489 שקלים בחודש. חלק מהפער בהכנסה החודשית בין המינים נובע מהבדל במספר שעות העבודה של גברים ונשים (44.9 שעות עבודה בשבוע לגבר ו־35.8 שעות עבודה בשבוע לאישה). לפיכך בחישוב ההכנסה הממוצעת לשעת עבודה הפער בין המינים מצטמצם ל־15.5%. 

אז למה נשים משלמות יותר על מוצר דומה? הסיבות שנותנים היצרנים שונות ומגוונות. פערי המחירים הללו מתקיימים בעיקר במוצרי אופנה, טיפוח ובישום. כך, למשל, הפער במחיר בין הקרמים לטיפול בבעיית הקמטים לנשים ולגברים נובע לפי המותג קילס בכך שמדובר בשתי סדרות שונות של קרמים. לטענת החברה, הקרם לגבר הוא יותר ממריץ, מנטולי (מנטה) וחוויית השימוש בו שונה מכיוון שהמרקם קליל יותר ומותאם יותר לגברים, ואילו הקרם לנשים הוא רב עוצמה להפחתת מראה הקמטים עם טכנולוגיה חדשה. הוא עובד יותר על החלקה ועל מיצוק ומבוסס על מרכיבים חדשים של נחושת, של קלציום ושל שמן משמש. ההבדל הוא בעצם בבסיס ובמרקם הקרם ובטכנולוגיה החדשה.

"זה רק נראה דומה"

כאשר מדובר בחומרים שונים, אפשר אולי לקבל את ההסבר להבדלים במחיר. אבל מהי הסיבה להבדל, למשל, בין מחיר ג'קט ג'ינס לגבר של המותג LEE לבין אותו ג'קט לאישה? לדברי נעמה גבעתי, מנהלת השיווק של המותגים Lee, Wrangler, 7 for all mankind ל־VF ישראל, "אני מודעת לכך שאומרים שאופנת נשים נתפסת כיקרה יותר, אבל מההיכרות עם המותגים שלנו הבדל מגדרי הוא לא פרמטר במחיר. פריטים לנשים נתפסים כיקרים יותר כי בפריטים לנשים יש עם מה לשחק: אפשר להוסיף דיטליים, פאייטים חרוזים ועוד. כל פריט מתומחר בהתאם לאיכות הבדים, הגיזרה ומידת הטיפול וההשקעה הנדרשת בו. המחיר תלוי בפריט, בבד, בשטיפה שהוא עבר ובגיזרה. זה ממש לא משנה אם זה גבר או אישה. לפעמים פריטים לנשים ולגברים נראים דומים בעין, אבל זה לא ככה במציאות. שטיפות של הבד, למשל, זה פרמטר שמשפיע על המחיר וגם האלמנטים של הבד". 

הנעליים של האש פאפיס לגבר ולאישה נראות כמעט זהות לגמרי, אבל ההבדל במחיר גדול. מהחברה נמסר לנו כי "הנעליים לגבר הן נעלי בית עם סוליה שונה מאשר נעלי הנשים".

לדברי איציק לוי, מנכ"ל חטיבת הקוסמטיקה בחברת שסטוביץ, יש שתי נקודות מרכזיות שמייצרות את ההבדלים בין מחירי מוצרי נשים לגברים בתחום הקוסמטיקה. "אצל נשים הבשמים הם בדרך כלל בגירסת או דה פרפיום ואצל גברים מדובר באו דה טואלט. באו דה פרפיום רמת הריכוז של החומר גבוהה יותר והמחיר בהתאם. בממוצע בושמי גברים עולים בין 200 ל־300 שקלים ואילו המחיר הממוצע של בשמים לנשים הוא 500-300 שקלים", אומר לוי.

לדבריו, גם באריזה של הבשמים בין גברים לנשים יש הבדל: "לגברים הן האריזה החיצונית והן הבקבוק עצמו בדרך כלל מעוצבים בקווים נקיים יותר מאשר בבושמי נשים. האריזה והבקבוק של הבשמים לנשים מיוחדים ומורכבים והעלות שלהם גבוהה יותר". לדבריו, בתחום הדאודורנטים, למשל, אין פער בין נשים לגברים ואם יש פער הוא זניח.

"מדובר בבדים שונים"

לדברי דודי כהן, סמנכ"ל הסחר ברשת המשביר לצרכן, "התמחור הגבוה יותר אצל נשים לעומת גברים נכון בתחום האופנה ובתחום ההלבשה התחתונה. לרוב זה נובע משני טעמים: הגברים פחות מחפשים את האופנה ופחות מעניין אותם המימד העונתי. הסיכוי של יצרן למכור את הפריטים של נשים בעונה הבאה הוא קלוש ולכן זה מגולם במחיר. לגברים אין בעיה לקנות חולצת אריג משנה קודמת. לרוב, באופנת נשים המלאי שנשאר הוא פי שניים מאשר באופנת גברים. כאשר מדובר בהלבשה תחתונה מדובר בסוגי בדים שונים. בגלל הטכנולוגיות החדישות בתחום ההלבשה התחתונה, הבדים לנשים הם הרבה יותר עדינים וכוללים הרבה תחרה או טכנולוגיה ללא תפרים והם הרבה יותר מושקעים".

 לדברי תומר ביטרמן, מנהל המותג של חברת  נאוטיקה, פריטי אופנה לנשים יקרים בדרך כלל יותר מאשר אצל גברים כי הם דורשים יותר טיפול בבד, בהקפדה על הגיזרה ובהרכבי הבדים. צריך להבין שאצל נשים וגברים מדובר בבדים שונים. בבדים של נשים יש צורך בבד לייקרה כדי ליצור מראה מחמיא יותר. מדובר בשילוב של בדים שמעניקים מראה מחמיא, אין את זה אצל גברים. כמו כן, בבגדי נשים יש אלמנטים יותר יקרים".

לדברי סיון הור, מנהלת מותגי השעונים של הוגו בוס ברשת פלאנטיים, "המגמה כיום היא טשטוש הגבולות בין העיצוב הגברי לעיצוב הנשי. שעונים שעד כה נחשבו גבריים במסיביות שלהם, או לחלופין נשיים בצבעוניות שלהם, כיום מתאימים לשני המינים. לרוב, נראה כי המחירים עבור שעוני גברים גבוהים יותר משעוני נשים, אבל בקולקציה הנוכחית ההפך הוא הנכון. העיצוב של השעון לגברים של הוגו בוס לא ייחודי מבחינת הדגם. הליין של הנשים הוא ייחודי יותר ולכן המחיר הוא יותר גבוה".

*   *   *

קרם נגד קמטים, KIEHL'S

לגבר: 195 שקלים

לאישה: 250 שקלים

בושם אופוריה, CK

לגבר: 219 שקלים

לאישה: 306.60 שקלים

שעון, Hilfiger

לגבר: 840 שקלים

לאישה: 1,040 שקלים

נעלי אייר מקס, Nike

לגבר: 650 שקלים

לאישה: 700 שקלים

ג'קט ג'ינס, Lee

לגבר: 499 שקלים

לאישה: 599 שקלים

מכנסי ברמודה, Nautica

לגבר: 300 שקלים

לאישה: 330 שקלים

נעליים, Hush Puppies

לגבר: 60 שקלים

לאישה: 179.90 שקלים

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר